mandag den 20. februar 2017

Illuminae

Illuminae er 1. bind af science fiction-trilogien Illuminae Filerne, skrevet af Amie Kaufman og Jay Kristoff.

Planeten Kerenza ligger i udkanten af universet, og er egentlig bare en plet på stjernekortet. Men planeten huser også en illegal mine, og bliver derfor fanget i en magtkamp mellem to megakoncerner.
Den dag Kady slår op med Ezra angriber koncernen BeiTech planeten for at overtage minedriften. Det kræver dog, at samtlige civile indbyggere dræbes først, så der ikke er nogle vidner til BeiTechs grusomheder.
Det lykkes dog en nogle tusinde civile at undslippe planeten, heriblandt Kady og Ezra som reddes af hvert deres rumskib. Ezra bliver hurtigt hvervet til militærtjeneste som pilot, mens Kady kommer tilbage på skolebænken. Det går dog snart op for både Kady og Ezra, at lederne af flåden ikke spiller med åbne kort. Kady forsøger i al hemmelighed at hacke sig frem til svarene, og hun opdager snart, at BeiTechs grusomheder var endnu mere frygtelige end først troet. Og den eneste hun kan stole på, er hendes ekskæreste, som hun har svoret på aldrig at snakke med igen...

Wow. Jeg har læst og hørt rigtig mange gode anmeldelser af den her bog, og derfor var jeg noget bekymret før jeg begyndte på bogen, for hvad nu hvis den ikke var så god som jeg havde hørt? Der gik dog ikke mange sider, før mine bekymringer blev gjort til skamme, for hold op hvor var den her bog bare god.
Det nyskabende ved den her bog er dens grafiske fortællemåde. Historien fortælles gennem chatsamtaler, mailkorrenspondencer, aflytninger, journaler og computerskabte billeder mm., og bogens sprog afspejler det format de forskellige afsnit fortælles gennem. Når der fortælles gennem en hjemmeside er det faktuelt, i mails mellem de forskellige ledere er det officielt, i chats mellem personer der kender hinanden, personligt, osv. Hele tiden er det letlæst og flydende, og blandingen af beskrivelser og grafik, nogle gange fortalt på sorte sider, og andre gange gennem computerfiler, er utroligt levende, grusomme og smukke. Især rumkampsscenerne er utroligt virkningsfulde og actionfyldte, på trods af, eller måske netop på grund af, at der ikke er ret meget tekst til at beskrive dem. En anden ting som virkelig var godt beskrevet var stemninger. Som læser mærkede man det kolde rum, mørket, den voksende desperation og den knugende rædsel som bogens personer gennemlevede som om man selv befandt sig i bogen, ligesom man mærkede kærligheden mellem Kady og Ezra, og det næsten udslukte håb om overlevelse. Eneste problem jeg havde var sådan set, at kombinationen træthed, sorte sider og lille tekst gjorde, at jeg var nødt til at holde nogle ufrivillige pauser undervejs i læsningen.
Handlingen er uhyggeligt spændende, og fuld af action, blod, sygdom, kærlighed, venskab, gys, rumkampe, desperation og kampen for at overleve. Plottet er godt skruet sammen, og selvom det ligner en del andre science fiction-fortællinger, så gør grafikken historien både original og nyskabende. Tempoet er højt, og man sidder som læser helt ude på kanten af stolen mens siderne vender sig selv. Bogen er fuld af det ene vanvittige twists efter det andet, og jeg havde ikke set et eneste af dem komme, hvilket jeg synes er rigtig godt klaret af forfatterne. Når jeg ikke fortæller mere om handlingen er det i øvrigt med fuldt overlæg, da jeg ikke vil spoile fremtidige læsere for meget. For mig fungerer bogen nemlig bedst, hvis man går ind til den uden at vide alt for meget om handlingen på forhånd.
Personerne virker levende og menneskelige, på trods af fortællemåden i bogen, og det er virkelig imponerende at det kan lade sig gøre at lære at kende og elske personerne gennem forholdsvis upersonlige mails. Kady er modig, stærk, intelligent, og stædig som ind i h. Hun har et anstrengt forhold til autoriteter, hvilket også forklarer hendes hacking. Hendes følelser for Ezra driver hende frem, og især alt det som de ikke fik snakket om før deres planet blev angrebet. Ezra er også modig, og en loyal soldat, indtil ledelsen gør det umuligt. Hans følelser for Kady er stadig stærke, men også præget af "hvad skete der lige?" i forbindelse med deres brud. Han har nemt ved at få venner, og tænker hurtigt. Og så er der Aidan, som, på trods af sit væsen, alligevel har en klar personlighed, og som man som læser virkelig føler man kommer ind under huden af.
Er man til science fiction med et twist, actionfyldte historier, eller vil man bare læse en bog med et helt specielt grafisk udtryk, så læs Illuminae. Du bliver med garanti ikke skuffet.
Jeg glæder mig allerede til at læse næste bind i serien, og forventningerne er tårnhøje.

Se Amie Kaufmans hjemmeside her.

Se Jay Kristoffs hjemmeside her.

2 kommentarer:

Piskeriset sagde ...

Dejlig dejlig bog - og efterfølgeren er heller ikke så ringe endda :-)


Mvh.
Den lille Bogblog

Kirsten Bloch sagde ...

@Den Lille Bogblog. Jeg glæder mig også SÅ meget til at læse bind 2.