lørdag den 25. februar 2017

En flamme i natten

En flamme i natten er 2. bind af fantasyserien An Ember in the Ashes, skrevet af Sabaa Tahir.

Det lykkes Laia og Elias at undslippe Blackcliff, men ikke uden vanskeligheder. Elias blev såret af sin mor, Kommandanten, og det viser sig snart, at såret er alvorligere end først antaget. Hans mor har forgiftet ham, og han kan se frem til en smertefuld død inden for få måneder.
Elias er dog fast besluttet på at hjælpe Laia med at redde hendes bror fra imperiets fængsel før han dør, men skal det lykkes får de brug for forbundsfæller. Det er dog ikke nemt at finde nogen, når imperiet har sat en dusør på begge deres hoveder, og endnu sværere at vide hvem de kan stole på. Og tiden er knap, for giften i Elias arbejder sig hele tiden tættere på hans hjerte, og på den anden side venter den mystiske Sjælefanger på ham.
Elias´ flugt var et slag i ansigtet på den nye kejser, og han vil gøre alt for at få fat i ham. Derfor sender han Helene, den nye blodtornskade, efter ham, og stiller hende et ultimatum: Elias eller hendes families død.
Samtidig lurer uroen i imperiet. De gamle familier er ikke tilfredse med at have fået en plebejer på tronen, og blandt de lærde og nomaderne ulmer oprøret, ikke mindst på grund af Kommandantens nådesløse massedrab af lærde mænd, kvinder og børn.
Og Kommandanten har sine egne planer...

Bogen er et anmeldereksemplar fra Forlaget Alvilda

Den her bog er bare fantastisk. Jeg har ventet spændt på den siden jeg læste første bind i serien, og jeg blev absolut ikke skuffet.
Sproget er letlæst og flydende, og forfatteren er forbløffende god til at skabe livagtige billeder i hovedet på læseren. Måske endda lidt for god, for beskrivelserne af kommandantens rædselsgerninger er uhyggeligt livagtige, og man kan næsten lugte blodet og de lærdes rædsel. I det hele taget er forfatteren fantastisk til at skabe stemninger, og man næsten mærke ørkenens varme, det tørre sand og kulden i fængslet. Bogens univers udvider sig her i bind 2. Hvor første bind foregik primært i Blackcliff og byen rundt om militærakademiet, så føres læseren på Elias og Laias flugt videre ud i imperiet, samtidig med at de politiske rænker optrappes og læseren lærer mere om de mørke væsener der bebor verden, som ifritter, djinner og den mystiske Nattemager.
Personerne er realistiske, nuancerede og menneskelige, og alle har de deres egne motiver. Laia er stærk og fuldstændig besat af at redde sin bror. Hun er blevet mindre naiv, og har sværere ved at stole på andre mennesker. Samtidig er hun tiltrukket af både Elias og Keenan, uden dog at turde give sit hjerte til nogen af dem, af frygt for at blive såret og sårbar. Elias er for første gang fri - og så alligevel ikke. Han ved at han snart skal dø, og han er fast besluttet på at hjælpe Laia før det sker. Men han er også splittet mellem sine gamle venskaber og den virkelighed hvor hans venner jager ham. Selvom han er tiltrukket af Laia, så trækker han sig alligevel, fordi han ikke vil såre hende når han dør. Helene er splittet mellem sin kærlighed til Elias, kærligheden til sin familie, og loyaliteten overfor imperiet. Hun er pludselig tvunget ind i et politisk spil som hun slet ikke er parat til, og ved ikke hvem hun kan stole på. Og så er der Kommandanten. Hun er iskold, sadistisk, manipulerende og ikke til at stole på, og så er hun hele tiden et skridt foran Helene. Hun er beregnende og intelligent, og det alene er nok til at gøre hende til en farlig modstander, men når man også tager hendes alliance med Nattemageren med i beregningen står man over for en yderst magtfuld fjende, med utroligt mange lag og en personlighed der får det til at løbe koldt ned ad ryggen på læseren. Også bipersonerne er interessante og levende, og karaktererne er da også noget af det som gør den her bog helt fantastisk. I dette bind skifter synsvinklen mellem Laia, Elias og Helene, i modsætning til første bind, hvor det kun var Laia og Elias der fortalte. Det fungerer dog rigtig godt at Helene er med til at fortælle historien, fordi man på den måde finder ud af hvad der foregår i imperiet mens Laia og Elias er på flugt, og dynamikken mellem de tre fortællere er rigtig spændende.
Handlingen er uhyggeligt spændende, og som læser sad jeg helt ude på kanten af stolen mens siderne vendte sig selv, indtil bogen var slut. Plottet er utrolig godt skruet sammen, og så fuldt af twists, at man som læser konstant bliver overrasket undervejs. Historien er fuld af kærlighed, intriger, forræderi, venskab, oprør, mod, ondskab, folkemord og magi, godt krydret med action og fortalt i et højt tempo, som dog aldrig virker forhastet, men får bogens knap 500 sider til at flyve afsted. Der er tydelige paralleller til det romerske imperium og dets slavebinding af jøderne, ligesom bogen trækker på gamle jødiske og arabiske fortællinger. Jeg fik også associationer til Nazitidens udrensninger, og især fængselsinspektøren ledte tankerne hen på koncentrationslejrenes bødler. Bogen er barsk, magisk, medrivende og helt fantastisk, og har du ikke læst serien endnu er det bare med at komme i gang. Jeg glæder mig allerede til at læse næste bind i serien, og ventetiden bliver lang, for jeg vil have mere.

Se også forfatterens hjemmeside.

2 kommentarer:

Rikke Simonsen sagde ...

Den er bare SÅ god. Jeg savner allerede karaktererne..

Kirsten Bloch sagde ...

@Rikke Simonsen. Det er den nemlig. Og personerne er en stor del af det, for de er virkelig uforglemmelige. Jeg glæder mig sindsygt meget til næste bind kommer i 2018.