tirsdag den 28. februar 2017

Gennem sløret

Gennem sløret er 3. og sidste bind af den dystopiske science fiction-trilogi Ilttyv, skrevet af Nicole Boyle Rødtnes.

Det er lykkedes Troy at kravle op gennem sløret, og med sig har han en computer med beviser mod Rådet. Desværre kommer han ikke til at bruge dem, for Rådet fanger og torturerer ham, for at finde Marton og hans gruppe. Det lykkes Troy at stikke af, men ikke før Rådet har udsat ham for stråling, og han har nu kun kort tid tilbage, før strålesygen gør det af med ham.
Shay er vendt tilbage til Martons tjeneste. Ikke fordi hun har lyst, men fordi han truede Lucas med døden. Marton er besat af tanken om at fjerne sløret og få beviser for at hans forskning var rigtig, og han er villig til at tage alle midler i brug. Shay og Troy vil gerne være med i revolutionen mod Rådet, men er bange for hvor langt Marton vil gå for at få magt.
Og det er med god grund, for Martons metoder kan koste både dem og deres familie livet. For Rådet vil gøre alt for at beholde deres magt, og mens uroen ulmer i de nedre niveauer, breder frygten sig blandt samfundets øverste, og brutaliteten tager til. Revolutionen er i gang...

Jeg købte bogen til BogForum, men selvom jeg næsten ikke kunne vente med at få slutningen på historien, så gik der alligevel flere måneder før jeg fik den læst. En af grundene, tror jeg, var at jeg simpelthen ikke var klar til at tage afsked med personerne og universet. Og det er jeg sådan set stadigvæk ikke. Jeg kommer til at savne Shay og hendes familie, og ikke mindst det utrolige univers som forfatteren har bygget op i løbet af seriens tre bøger. Og selvom jeg forstår hvorfor historien endte som den gjorde, så er jeg ikke helt sikker på at jeg kan tilgive forfatteren for slutningen.
Sproget er, som i de forrige bøger, letlæst og flydende, og beskrivelserne af byen er mørke og klaustrofobiske, og skaber den perfekte dystopiske stemning. Jeg har efterhånden læst de fleste af forfatterens bøger, og hver gang bliver jeg lige imponeret over hendes sprogbeherskelse og -forståelse. Nicole Boyle Rødtnes er en sproglig kamæleon, som formår at ændre sprogtone efter hvilken genre hun skriver i, og det er simpelthen imponerende. Hun mestrer såvel gys som fantasy, realistiske ungdomsromaner som dystopi, og krydrer det hele med humor, store følelser og fantastiske personer.
Og personerne er da også en af de ting, der gør denne bog til noget helt særligt. De er levende, realistiske og utroligt menneskelige, med egne motiver og komplekse følelser. Shay, den ene af bogens hovedpersoner, er stædig, modig og elsker sin familie. Kærligheden til familien er hendes drivkraft, og det der både giver hende styrke og giver Marton magt over hende. Seriens anden hovedperson Troy er modig og stærk, på mere end en måde, og fast besluttet på at hans familie skal overleve, på trods af hans egen kommende død af strålesyge. Og han er parat til gå langt, for at sikre revolutionen. Shay og Troy skiftes igen til at fortælle historien, og det virker rigtig godt. Dels fordi man lærer dem rigtig godt at kende, men også fordi det giver læseren et mere nuanceret billede af de situationer de kommer ud for. Og så er der Marton. Han er manipulerende og fanatisk, og besat af tanken om hævn over Rådet og ønsket om magt. Han er ikke bleg for at bruge alle de mennesker han kan, og går langt for at sikre sig, at de er loyale over for ham - ofte på trods af deres egne ønsker, som i tilfældet med Troy og Shay. Samtidig er han det bedste håb revolutionen har for at lykkes, fordi kun han har formlen til at fjerne strålingen under byerne. Marton er en utroligt kompleks person, som på ingen måde er rar, og heller ikke altruistisk, men som alligevel ønsker at gøre det rigtige, også selvom det mest er for hans egen skyld. Hans forhold til Shay er kompliceret, og viser måske en anden side af manden -  hvis han turde vise den. Han er en person man som læser elsker at hade, og som man alligevel har en smule ondt af. Derudover indeholder bogen et hav af bipersoner, som man hurtigt kommer til at kende og elske - eller hade - alt efter personens rolle i historien og Shay og Troys liv.
Handlingen er godt skruet sammen, og fyldt med action, kærlighed, sorg, håb, hævn, forræderi, magtbegær, død, korruption og drømmen om en bedre fremtid. Historien er tempofyldt, og siderne vender næsten sig selv, mens det ene twist efter det andet gør handlingen umulig at forudsige. Bogen er sindsygt spændende, og mens jeg læste led jeg med personerne, råbte af dem, og var tæt på at kyle den fra mig i raseri. Jeg læste mens tårerne trillede ned ad kinderne, og kunne slet ikke slippe bogen før den var slut. Selvom jeg ikke var tilfreds med slutningen, så er det ikke til at komme udenom at bogen er rigtig god, og at serien er helt fantastisk.
Var man vild med de første bind i serien må man ikke snyde sig selv for finalen. Og kan man lide dystopier og science fiction vil man bestemt ikke blive skuffet.

Se også forfatterens hjemmeside.

Ingen kommentarer: