søndag den 22. maj 2016

Rød opstand

Rød opstand er 1. bind af Pierce Browns science fiction-trilogi Red Rising.

I en fjern fremtid er Jorden død, og koloniseringen af Mars er begyndt. Samfundet er delt op i forskellige kaster som ledes af de Gyldne. På bunden af samfundet er de Røde, som kæmper med at gøre Mars beboelig. Darrow er minearbejder og en af de Røde. Han er 16 år, og Ilddykker, det allerfarligste job i minen. Darrow er gift med den jævnaldrende Eo, som han elsker højere end alle andre. Eo drømmer om et mere retfærdigt samfund, men Darrow ønsker ikke at bekæmpe samfundet, selvom han synes det er uretfærdigt. Men da Eo bliver hængt for at synge en sang, begynder noget at ændre sig i Darrow. Og pludselig får han chancen for at gøre Eos drøm til virkelighed.
En oprørsgruppe viser ham, at verden slet ikke er som han har fået at vide. Mars er beboelig og har været det i mange år, mens de Røde har levet som slaver. Men oprørsgruppen har en dristig plan der skal ændre livet for de Røde. De vil forvandle Darrow til en Gylden, og sende ham til de Gyldnes skole, hvor Darrow skal udmærke sig så han får magten til at ændre samfundet indefra.
Efter mange operationer kommer Darrow ind på skolen. Men livet som Gylden er slet ikke som han havde forestillet sig, og kampen om magten er benhård. Hvis Darrow skal vinde må han lære at tænke som en Gylden, men passer han ikke på kan han risikere at miste sig selv. Og opdager de Gyldne hvem han i virkeligheden er kan han miste livet.

Jeg var så heldig at få Rød opstand i en bookie bag fra Gyldendal til sidste års Bogbloggertræf. Nu, hvor andet bind er lige på trapperne, har jeg så endelig fået læst bogen. Og hold op hvor er den god. Sproget er fantastisk, med gode beskrivelser og livagtige actionscener. Man føler sig som læser helt hjemme i Mars´ dybe miner og i de Gyldnes skånselsløse "dræb eller bliv dræbt"-skole, og de mange slang-udtryk gør kun indlevelsen endnu bedre. Samfundet hænger sammen, og man lever sig hurtigt ind i kastesystemet og finder ud af hvad der adskiller de forskellige kaster fra hinanden. Personerne er livagtige og menneskelige, med mange facetter og ægte følelser, og jeg kom virkelig til at holde af dem undervejs. Især hovedpersonen Darrow greb mit hjerte med hans urokkelige kærlighed til Eo og hans familie, og hans hævntørst og kamp for en bedre fremtid. Men også Cassius, Eo, Sevro og Mustang gjorde indtryk med den måde de alle var ægte mennesker, på trods af deres forskelligheder. Forfatteren formår at vise personerne som resultater af deres opvækst, og vise både positive og negative sider af hver af dem, og det er med til at gøre bogen både nærværende og uhyggelig for læseren, fordi bogen netop viser hvor langt mennesker kan gå i kampen for magt, og hvordan de kan retfærdiggøre deres handlinger for såvel sig selv som deres omgivelser. Handlingen er godt fundet på, og er fuld af blod, oprør, venskaber, intriger, forræderi, kærlighed, had og overlevelse. Det er en fortælling om hvor langt mennesker vil gå for at overleve, men også en historie om uretfærdighed og om at finde ud af hvem man er. Bogen minder på nogle områder om Fluernes Herre og Rød Dronning, men formår alligevel at være helt sin egen. De mange twists undervejs gør bogen uforudsigelig og uhyggeligt spændende, og siderne vender næsten sig selv. Jeg sad helt ude på kanten af stolen med hamrende hjerte, trillende tårer og paranoia mens jeg kæmpede og led med Darrow, og jeg kan slet ikke vente på at læse næste bind i serien. Har du ikke læst Rød opstand endnu er det bare med at komme i gang!

Se også forfatterens hjemmeside.

2 kommentarer:

Iben sagde ...

Årh jeg elskede også bare at læse den her bog! Den er så god og så sprængfyldt med handling :D Glæd dig til bog 2, den er også helt genial.

Kirsten Bloch sagde ...

Dejligt at høre at bind 2 er ligeså god. Jeg glæder mig SÅ meget til at læse den.