mandag den 16. maj 2016

NY Times "By the Book" tag


Lea fra So Many Books har tagget mig i denne lille bogleg, og det betyder jeg skal svare på de ti nedenstående spørgsmål. Jeg skal gøre mit bedste, og om ikke andet får I her et indblik i mine læsevaner.

1. Hvilken bog er der på dit natbord?

Pt. ligger der én bog, nemlig Half-Bad af Sally Green. Det er længe siden jeg begyndte på bogen, men desværre er jeg gået temmelig meget i stå i den. Og det er bestemt ikke fordi bogen er dårlig. Desværre blev jeg noget irriteret over den måde forfatteren igen og igen slår fast at de hvide hekse ikke opfører sig specielt godt over for hovedpersonen, og gik derfor i stå på side 80. Jeg regner dog bestemt med at blive færdig med bogen en dag. Jeg skal bare lige have fundet den rigtige motivation.

2. Hvilken bog var den sidste, du læste, som du vil betegne som fantastisk?

Pigen og Mørkningen af Leigh Bardugo som jeg netop har anmeldt på bloggen.

3. Hvis du kunne møde en hvilken som helst forfatter - død eller levende - hvem ville det så være? Og hvad kunne du tænke dig at vide?

Der er mange, men to træder særligt frem, nemlig J.R.R. Tolkien og Rudyard Kipling. Og jeg ville spørge dem om hvordan de fandt på deres historier, og hvilken rolle sproget spiller i deres bøger. Jeg er nemlig fuld af beundring over den måde disse to forfattere bruger deres sprog - særligt Tolkien som jo opfandt flere af sine egne - og kunne godt tænke mig at vide hvilke overvejelser de har gjort sig i forhold til deres sprogbrug.

4. Hvilke bøger vil man blive overrasket over at finde på din bogreol?

Det ved jeg ikke. Jeg har en forholdsvis bred bogsamling, selvom der er en overvægt at fantasybøger, så jeg kan ikke lige se hvilke bøger der i særlig grad skiller sig ud.

5. Hvordan organiserer du dine bogreoler?

Jeg har forskellige systemer. Min danske skønlitteratur står i ét system, fordelt på flere reoler, organiseret efter forfatterens efternavn, med få undtagelser så serier eller forfattere der skriver under alias´er står samlet. Min engelske skønlitteratur står ligeledes fordelt på flere reoler og alfabetisk efter forfatterens efternavn. Mine tegneserier står i en reol for sig, organiseret efter serier og ikke alfabetisk. Eventyr, digte og julefortællinger står for sig, organiseret efter forfatter. Noder står for sig, og fagbøger og biografier står i en reol for sig. Sidstnævnte er organiseret efter emner i stedet for alfabetisk.

6. Hvilken bog har du altid haft en intention om at læse, men aldrig kommet i gang med? Er der bøger du er pinligt berørt over ikke at have læst?

Stormfulde højder af Emily Brontë, for nu at nævne en enkelt. Der er i det hele taget en del klassikere jeg har intentioner om at læse, men ikke har fået læst endnu. Og Game of Thrones af George R.R. Martin. Som fantasylæser burde jeg have læst den, men jeg er endnu ikke kommet længere end til side 99. Måske når jeg det når serien en gang er færdig.

7. Skuffende, overvurderet, bare ikke god: Hvilken bog føler du, du burde kunne lide, men det modsatte skete? Kan du huske den sidste bog, du lagde fra dig, uden at færdiggøre den?

Profeterne i Evighedsfjorden af Kim Leine. Jeg kunne bare ikke lide bogen, på trods af at flere personer har syntes den var fantastisk, og på trods af de priser den har fået. For mig var den langtrukken og kedelig, med en haltende handling og alt for meget sex som ikke passede ind. Jeg blev dog færdig med bogen, men det var en kamp.
To sekunder i Byron Hemmings liv af Rachel Joyce. Jeg var meget optaget af Harold Frys usandsynlige pilgrimsfærd af samme forfatter og havde hørt en del godt om To sekunder i Byron Hemmings liv, men syntes den var usandsynligt kedelig og langtrukken, og måtte opgive cirka halvvejs.

8. Hvilken slags historier bliver du draget imod? Hvilke gør det modsatte?

Jeg er, som I sikkert har opdaget, helt vild med fantasy. Magi og drager er lige mig, og jeg læser stort set alt hvad jeg kan få fingrene i. Jeg er vild med fremmede universer, kampen mellem godt og ondt, og den udvikling helten gennemgår. Men også sjove bøger, krimier, historiske bøger og klassikere tiltrækker mig - så længe sproget er godt og handlingen hænger sammen.
Jeg bryder mig ikke om socialrealisme. Jeg synes ofte historierne er tynde og deprimerende, og budskabet fylder ofte mere end handlingen, så læsningen bliver træls og moraliserende.

9. Hvis du kunne få statsministeren til at læse en bog, hvilken skulle det så være?

Overlevernes by af Lise Bidstrup.

10. Hvad planlægger du at læse næste gang?

Det har jeg ikke helt bestemt endnu, men tænker jeg enten kaster mig over et af de anmeldereksemplarer jeg har fået tilsendt, eller det næste bind i Sherrilyn Kenyons Dark-Hunter-serie.

Det var så svarene. Jeg håber I har læst med, og er blevet lidt klogere på mig og mine læsevaner. Og nu er det så min tur til at tagge tre andre bogbloggere. De heldige er: Malene fra Wondrous Bibliophile, Xenia fra Xenia´s Bogblog og Karina fra Crossing Journeys. Håber I vil lege med.

4 kommentarer:

Malene sagde ...

Dejlige svar og tag for tagget! :-)

Kirsten Bloch sagde ...

Mange tak. Jeg glæder mig til at læse dine svar.

Christina sagde ...

Angående drager og magi - har du aldrig haft fat i Anne McCaffrey - hendes serie om Pern ?

Jeg har et sted i gemmerne Ildøglernes sang ( som er god men lidt til den yngre side )
- og har lige fundet ud af at det er en triologi som hører til i en meget større serie ( som vist ikke er så meget til den yngre side ) der aldrig blev oversat til dansk, så nu er første runde brugte Pern bøger bestilt hjem fra England :-)

Tak for en god og inspirerende blog

Kirsten Bloch sagde ...

Jo det har jeg da, selvom det efterhånden er en del år siden. Måske er det ved at være tid til en genlæsning? Jeg har dog langt fra læst alle bind i serien. Jeg har læst de danske, og så de to engelske bind der efterfølger Drager på himlen.

Og tak for de rosende ord. Jeg er glad for at du finder inspiration på bloggen. Det er jo, til dels, derfor jeg har lavet den.