lørdag den 26. marts 2016

Udvalgt

Udvalgt er 2. bind af fantasytrilogien Dæmondræberen af Louise Haiberg.

Dominic er knap nok vendt hjem fra sin rekreationsferie efter kampen mod de faldne og dæmonerne før han igen er blandet ind i himmelske problemer. Tia og en gruppe andre faldne engle på prøve har nemlig opdaget at endnu flere dæmoner end normalt opholder sig på jorden, og de er sikre på at dæmonerne har gang i noget. Tia beder derfor Dominic om at spørge sine dæmoniske kontakter om de ved hvad der foregår. Men før Dominic finder ud af noget bliver han bortført af en gruppe dæmonjægere som vil sende ham tilbage til Helvede.
Dæmonjægerne består af blandingsbørn som har en menneskelig mor og en dæmonisk eller himmelsk far. Og blandt blandingsbørnene er Ben. Ben er ikke helt almindelig. Han er nemlig udvalgt af ærkeenglen Michael til at være hans dødelige hylster, og han er absolut ikke glad for æren. Ben ved at Dominic er vigtig for Himlen og især Michael, og han hader Dominic som han bebrejder for at være årsag til Michaels besættelser af hans krop. Han vil gøre alt for at dræbe Dominic og såre Michael. Desværre for Ben når Tia og de faldne at redde Dominic før han bliver sendt til Helvede, og de to grupper må nu arbejde sammen om at stoppe dæmonernes plan som involverer massedrab og sjælehøst. Men kan Ben styre sit had, og kan blandingsbørn, faldne engle og en dæmon overhovedet arbejde sammen?

Endnu et spændende bind i serien. Der er action fra første side og et hæsblæsende tempo hele vejen igennem. Som læser sidder man fuldstændig forpustet tilbage når bogen er slut, og jeg kan i hvert fald ikke vente med at gå i gang med næste og sidste bind i serien for at få mere at vide om Dominic. Sproget er nuanceret, flydende og letlæst, og en ren fornøjelse at læse. Beskrivelserne er gode og stemningsskabende, uanset om det er af plantageejendomme eller actionsscener, og dialogerne er sjove og skrevet i et godt talesprog. Handlingen er godt skruet sammen med uventede plottwists, kærlighed, had, venskab, familiefølelse, og kampen mellem godt og ondt. Skiftet mellem de forskellige personer fungerer godt, og de mange flashbacks er med til at skabe et nuanceret billede af hovedpersonen Dominic. Og netop personerne er med til at gøre bogen til noget særligt. Jeg er vild med hovedpersonen Dominic som udvikler sig hele vejen igennem bogen, og som er noget så sjældent som en dæmon med samvittighed. Hans sarkastiske måde at fortælle på og hans evne til at gøre det rigtige, uanset følgerne for ham selv, gør ham til en hovedperson jeg ikke kan lade være med at elske. Samtidig er Dominic en katalysator for forandringer både blandt engle og dæmoner, og som Michael siger, så ved han slet ikke hvor stor en betydning han har. Tia, Dominics kærlighedsinteresse, får også flere lag her i andet bind, og bliver en smule mindre hellig og mere menneskelig. Jeg er spændt på at se hvordan hun udvikler sig i næste bind hvor det ser ud til hun får en større rolle. Ben er en person opfyldt af stor vrede. Han bebrejder Michael for den måde hans liv har udviklet sig på, og balancerer hele bogen igennem på kanten mellem godt og ondt. Selvom jeg godt kunne forstå hans vrede irriterede han mig også en smule undervejs i bogen, og jeg havde lyst til at sige "grow up" til ham indtil flere gange. Også de andre personer i bogen er interessante og menneskelige, og selvom de måske ikke optræder så meget har de hver især stærke personligheder som gør at de ikke bare falmer i baggrunden. Jeg er også nødt til at kommentere det utroligt flotte omslag som bogen har. Det er breth design som står bag, og jeg er meget imponeret af den måde de tre bøger passer sammen når de står ved siden af hinanden i reolen. Udvalgt var en rigtig god læseoplevelse, og kan bestemt anbefales. Særligt fans af dark fantasy vil kunne lide den, og er man til sarkastiske hovedpersoner er jeg sikker på at man vil elske Dominic.

Ingen kommentarer: