tirsdag den 22. marts 2016

Experimentet

Experimentet er en science fiction-bog med paranormale undertoner, eller, som forlaget kalder den,
en extraterrestial paranormal romance-bog, skrevet af Susanne Pedersen.

Sophia har altid været anderledes og haft svært ved at passe ind. Hun kan føle andre menneskers følelser, og det gør det svært for hende at forholde sig til andre mennesker. Hendes forældre er meget bekymrede for hende. Hun er ikke i tvivl om at de elsker hende, men alligevel har hun altid følt at de skjuler noget for hende.
Efter endt studentereksamen er Sophia taget alene op i forældrenes sommerhus for at slappe af inden hun skal begynde at læse i Århus. Men allerede kort efter ankomsten fornemmer hun noget der skræmmer hende, og det føles som om der er nogen eller noget der holder øje med hende.
Dagen efter ser hun en fyr som hun for en gangs skyld ikke kan aflæse. Det skræmmer hende, og hun flygter derfor fra ham. Da hun endelig standser op går der ikke lang tid før hun fornemmer noget ondt, og hun må flygte igen fra et uhyre. Og hvem redder hende andre end fyren fra bageren. William, som han hedder, tager hende med hjem til sine forældre, og for første gang i sit liv føler Sophia sig hjemme blandt andre mennesker.
Men William og hans forældre ved tilsyneladende mere om hende end hun gør, og de nægter at forklare hvad uhyret i skoven var før hun finder ud af hvem hun selv er.
Og Sophia finder snart ud af at sandheden om hvem hun er er mere kompliceret og uhyggelig end hun nogensinde havde troet. For en fremmed race fra rummet har i mange år eksperimenteret med menneskeheden, og Sophia er et af resultaterne - og det samme er William og hans forældre.
Mens Sophia lærer mere om sig selv, forelsker hun sig også i William. Men de fremmede har strenge regler for hvem deres eksperimenter må være sammen med, og kærligheden til William kan koste dem begge livet.

Da forlaget EgoLibris spurgte mig om jeg ville anmelde en af deres fantasybøger sagde jeg ja tak. Da Experimentet så dukkede op i postkassen blev jeg en anelse skeptisk, for ifølge bagsideteksten havde bogen ikke meget med fantasy at gøre, men var snarere science fiction iblandet en god portion kærlighed. Nu har jeg så læst bogen, og desværre har min skepsis vist sig at være begrundet, for bogen var bare ikke mig.
Forfatterens sprog er imponerende. Det flyder rigtig godt, og forfatteren formår at give bogen en underliggende spænding og uhygge som stiger hele vejen igennem. Beskrivelserne af såvel steder som følelser er fantastiske. Jeg følte mig virkelig hensat til min barndoms sommerhus ved Vesterhavet, og kunne nikke genkendende til de følelser som Sophia beskrev om mødet med Vesterhavet. Personerne i bogen virkede interessante og menneskelige, og særligt Sophia, bogens jeg-fortæller, lærte jeg rigtig godt at kende. Som i så mange andre paranormal romance-bøger er det kærlighedshistorien der er i centrum, men derudover kom bogen ind på temaerne selvmord, adoption, overnaturlige evner, ensomhed, psykiske problemer og familie. Første halvdel af bogen synes jeg var rigtig god, men da rumvæsenerne dukkede op stod jeg desværre af. Bogens plot er ellers godt udtænkt og hænger godt sammen, men eksperimenterede rumvæsener er bare ikke mig. Kan man lide rumvæsener og paranormal romance vil man dog garanteret kunne lide bogen.


Ingen kommentarer: