søndag den 24. januar 2016

Himmelnøglen

Himmelnøglen er 2. bind af science fiction-trilogien Endgame, skrevet af James Frey og Nils Johnson-Shelton.

Endgame er i gang. Den første nøgle, Jordnøglen, er blevet fundet, og dermed er de begivenheder som vil udløse verdens undergang sat i gang.
Om mindre end 80 dage vil en kæmpe meteor ramme jorden og udslette det meste af menneskeheden. Keplerne har lovet, at den Spiller som samler alle tre nøgler vil redde sig selv og sit folk, men det er efterhånden gået op for en del af Spillerne at keplerne er fulde af løgn, og at de absolut ikke overholder de regler de selv har opstillet.
Alligevel har Spillerne ikke andre muligheder end at forsøge at finde Himmelnøglen. Og dog, for måske er der en anden måde at standse Endgame på. Spørgsmålet er bare, om Spillerne kan få sig selv til at betale prisen.
Og det er bestemt ikke alle Spillerne der ønsker at stoppe Endgame.
Det bliver et kapløb med tiden, for meteoren nærmer sig, og samtidig er resten af menneskeheden begyndt at opdage, at der er noget helt galt. Og snart er det ikke kun de andre Spillere Spillerne må vogte sig for...

Bind to i serien er mindst lige så spændende som første bind, og fyldt med action hele vejen igennem. Handlingen er godt skruet sammen, med masser af uventede twists som gør, at man som læser ikke kan forudsige hvor handlingen er på vej hen, og ofte sidder helt ude på kanten af stolen uden at kunne slippe bogen. 
Personerne er godt beskrevne, og virker alle virkelige og realistiske. Bogen skifter konstant synsvinkel mellem de forskellige Spillere, og det gør at man lærer dem alle rigtig godt at kende undervejs - også de utiltalende af dem. Det gør det dog også til tider en smule svært at holde styr på handlingen i bogen, og nogle gange er man mentalt nødt til at spole lidt tilbage for at kunne huske hvor personen befandt sig sidst man læste om vedkommende. Der er færre synsvinkler at holde styr på her i andet bind, da en hel del af personerne døde i bind et, og det gør det en smule nemmere at holde styr på handlingen. Og der er nok at holde styr på, for udover at alle Spillerne kæmper for at overleve, så er der også masser af intriger, usikre og uventede alliancer, forræderi og kærlighed i bogen som sætter personerne på svære prøvelser undervejs og er med til at holde spændingen i gang hele vejen igennem. 
Samtidig stiller bogen spørgsmål til hvor langt man kan og bør gå i kampen for at overleve. Er en persons liv - eller tolvs - en pris man er villig til at betale for at beskytte menneskeheden? Og er det et valg som det er moralsk forsvarligt at tage? 
Bogen og serien er absolut værd at læse, og fans af bind et vil ikke blive skuffede. Det er dog nødvendigt at læse bind et først hvis man vil have en chance for at følge med i handlingen. 
Og skulle man høre til dem der elsker at løse gåder gemmer bogen også på spor til den globale og virtuelle skattejagt som er en del af Endgame-fænomenet som man kan læse mere om på bogens hjemmeside.

Ingen kommentarer: