fredag den 29. marts 2024

Stormen vågner

Stormen vågner er 1. bind af fantasy-graphic novel-serien City of Dragons, skabt af Jaimal Yogis og Vivian Truong. 

Bogen er et anmeldereksemplar fra Turbine forlaget.

Grace er halvt kinesisk, halvt amerikansk, og er vokset op med farens historier om drager. Hendes far dør af kræft, da hun er barn. Tre år senere flytter hun med sin mor og stedfar til Hong Kong, farens fødeby, hvor hendes stedfar har fået en stor forskerstilling. 
Grace har svært ved at få venner, og glæder sig ikke til at begynde på den fine eliteskole, hendes stedfar har fået hende ind på. Men da en mystisk gammel kvinde forærer hende et æg på en skoleudflugt, bliver det starten på et større eventyr. Ægget indeholder nemlig en drageunge, og Grace opdager snart, at der måske var mere sandhed i farens historier, end hun havde troet. 
Med hjælp fra sine nye skolekammerater må Grace beskytte drageungen fra de onde kræfter, der er ude efter den, og det bliver bestemt ikke ufarligt. 

Den her graphic novel var helt anderledes, end jeg havde troet. Jeg havde ud fra forsiden forventet en sød og magisk historie om drager, men fik så meget mere. 
Sproget er letlæst og flydende, med velfungerende dialoger, og de kinesiske vendinger, som er med til at skabe atmosfæren, bliver forklaret på en naturlig måde undervejs. 
Universet tager udgangspunkt i den kinesiske mytologi, som vækkes til live, så også læsere, der ikke kender så meget til det kinesiske gude- og sagnunivers, kan følge med. 
Handlingen er godt skruet sammen, med flere twists undervejs, og en cliffhanger, der gør det svært at vente på næste bind. Historien er spændende, og fyldt med drager, venskab, kultursammenstød, kinesisk mytologi, sorg, hemmeligheder, ondskab, dobbeltspil, ensomhed, racisme og teknologi. Det er en historie om at være fanget mellem to kulturer, og ikke føle sig hjemme i nogen af dem, men også en historie om at finde sig selv, om at miste og overleve, og komme ud på den anden side af sorgen. 
Personerne er levende og nuancerede, og som læser kommer man hurtigt til at holde af dem. Især hovedpersonen Grace lærer man rigtig godt at kende. Hun er ensom, og savner stadig sin far, selvom hun godt kan lide sin stedfar. Grace er intelligent, hjælpsom og modig, og har et stort hjerte. Af bipersonerne kunne jeg især godt lide Ramesh. Han er teknologinørd, rapkæftet og tager ikke sig selv eller andre alt for alvorligt, men han er også modig og hjælpsom når det gælder. James er lynende intelligent, og fantastisk til at researche, men har også flere komplekser at slås med, mens Jing er modig, handlekraftig og modeinteresseret. De fire supplerer hinanden rigtig godt, og som læser kan man tydeligt mærke det spirende venskab og kemien imellem dem. 
Illustrationerne er flotte og farvestrålende, og skaberne er virkelig gode til at skabe stemninger og vække følelser til live gennem såvel farvevalg som personernes mimik. Stilmæssigt kan der findes inspiration i tegningerne fra både anime og manga, og både actionscener, hverdagsliv og drager vækkes fint til live gennem illustrationerne. 
Stormen vågner var en rigtig god historie med mere dybde, end jeg havde forventet, hvor stærke temaer som sorg, venskab og kultursammenstød blev blandet med drager og kinesisk mytologi. Er man vild med manga, anime og drager, og vil man gerne læse en graphic novel med noget på hjerte, hvor også yngre læsere kan være med, så kan bogen her kun anbefales. Jeg glæder mig allerede til at læse videre i serien. 

Ingen kommentarer: