onsdag den 27. marts 2024

Ude af kurs

Ude af kurs er 1. bind af fantasy-graphic novel-serien Wayfinders, skabt af Cecilie Maintz Thorsen og Heidi Nat Holmeå. 

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra Snackbag Studios

En langvarig krig er endelig afsluttet, og for at besegle aftalen, sendes et fredsskib med handelsvarer afsted fra Qalmerror. Lederen af ekspeditionen er Hr. Malakeit fra den stenrige handelsfamilie, og allerede på forhånd ved han, at det kan blive svært at nå frem, da navigation på havet ikke har virket i over ti år. Med ombord er pilgrimmen Lani, som har særlige magiske evner, og den blinde passager Sallly, som leder efter sin mor.
Men skibet når aldrig frem. En mystisk storm får skibet til at kæntre, og kun Hr. Malakeit, Lani og Sallly overlever. De tre vågner op på en øde ø, og så begynder historien for alvor. 

Det er ikke så tit, jeg anmelder graphic novels på bloggen, men hold op, hvor er jeg glad for, at jeg sagde ja til at anmelde den her. Den er nemlig vildt god. 
Sproget er letlæst og flydende, og indeholder både en god portion humor og velfungerende dialoger. Skaberne leger med både opsætning og ord undervejs, hvilket fungerer rigtig godt, da det giver historien et helt unikt udtryk. 
Universet er gennemført, og skaberne formår at gøre verdenen levende gennem både tekst og billeder, på en forståelig og overskuelig måde. Idéen med kompasset og problemerne med navigation og magibrug fungerer virkelig godt, og selvom der stadig er en del spørgsmål, jeg mangler svar på, så er jeg ret hooked. 
Handlingen er godt skruet sammen, med flere overraskelser undervejs, og historien er fyldt med action, magi, venskab, skæbne, skibbrud, krig, hemmeligheder, overnaturlige væsener, videnskab og søgen, krydret med en virkelig creepy ø, gys og masser af spørgsmål. 
Personerne er levende og nuancerede, og de tre hovedpersoner supplerer hinanden virkelig godt. Hvor Hr. Malakeit kold, arrogant og holder på formerne, er Sallly livsglad, nysgerrig og impulsiv, mens Lani er intelligent, hjælpsom og alvorlig. De har alle tre deres egen form for magi og tro, hvilket giver både gnidninger og problemer undervejs. Af bipersonerne holdt jeg især af Assuria, som bare virker som en virkelig rar fyr. 
Billeder og tekst supplerer hinanden rigtig godt, og illustrationerne er i den grad med til at vække personer, univers og historie til live. Skaberne har leget med både layout, stil og farvevalg undervejs, hvilket særligt kommer til udtryk i de scener, hvor der bruges magi, men også i forhold til billedboksene, der nogle gange skal læses på tværs af opslagene, eller er anderledes sat op, i stedet for den traditionelle oppefra og ned-læsning. Det er med til at give historien sit helt eget udtryk, og gør det både sjovt og umuligt at stoppe læsningen, før sidste side er vendt. 
Er man til graphic novels med masser af magi, et originalt udtryk og elskelige personer, så kan Ude af kurs kun anbefales. Jeg kan næsten ikke vente, til næste bind udkommer, og glæder mig allerede til at genlæse første bind. 

Ingen kommentarer: