søndag den 2. februar 2020

Kapløbet om jættekvindens våben

Kapløbet om jættekvindens våben er 1. bind af fantasyserien Når runesten revner, skrevet af Jakob Leth.

Bogen er et anmeldereksemplar fra Forlaget mellemgaard

Jonas er en helt almindelig dreng i 9. klasse. Han går til håndbold, spiller computer, og hænger ud med sin bedste ven, Omid. Det eneste, der adskiller ham fra andre drenge, er hans store interesse for vikingesagn og -historie, og så den ring, som han har arvet fra sin mormor.
Da en ny pige begynder i klassen kort før jul, ændrer alt sig for Jonas. Både Omid og Jonas er tryllebundne af Freja, og før de ved af det, pjækker de fra skole, for at tage med hende til Nordjylland, og lede efter et par handsker, hun har tabt.
Det går dog snart op for drengene, at der stikker noget under Frejas historie, og sandheden viser sig at være mere fantastisk - og livstruende - end de overhovedet kunne forestille sig.
Snart er Jonas og Omid med i et kapløb for at finde tre magiske våben, og stoppe ragnarok. Men kan de stole på Freja? Og hvad er sandheden bag Jonas' ring?

Jeg var ret vild med den her bog, selvom den havde et par skønhedsfejl, som trak lidt ned. Historien var dog bestemt ikke en af dem.
Sproget er letlæst, med levende beskrivelser, humor og et godt tempo. Desværre synes jeg ikke helt, at ordvalget passede til målgruppen, da det var lige lovligt voksent, og ikke lød som noget, 15-årige ville sige eller tænke. Jeg er for eksempel ikke stødt på 15-årige drenge, der siger "grangiveligt"og "lykønskninger", ligesom der var temmelig mange fyldord som "da", "dog", "så" og "hvorfor", som unge heller ikke bruger til dagligt. Heldigvis går det ikke udover historien, selvom det måske vil gøre det lidt svært for unge at leve sig helt ind i personerne.
Jeg var til gengæld ret vild med det univers, forfatteren opbygger, og den måde, han fletter nordisk mytologi og sagnvæsener ind i vores egen verden. Og at hovedlokationerne ovenikøbet var byer, som jeg kender ret godt, gjorde kun universet mere levende og håndgribeligt.
Handlingen er godt skruet sammen, med overraskende drejninger undervejs, og masser af action. Historien er spændende, og fyldt med venskab, forelskelse, magi, nordisk mytologi, sagnvæsener, fanatikere, magiske våben, indbrud, kampen mod verdens undergang, og hemmeligheder, blandet med helt almindeligt hverdagsliv med skole, familie og jul. Og så slutter bogen på en måde, som gør det næsten umuligt at vente på næste bind.
Personerne er menneskelige, levende og nuancerede, og især samspillet og venskabet mellem Jonas og Omid fungerer rigtig godt. Jonas er en helt almindelig dreng, og har altid opført sig, som han skulle. Han elsker sin familie, men synes tit, hans forældre opfører sig pinligt. Da han begynder at få meget levende drømme, ved han ikke, hvad han skal tro. Mødet med Freja slår benene væk under ham. Han er meget tiltrukket af hende, men ved ikke, hvad han skal stille op med sine følelser. Og det gør det ikke nemmere, at han ikke helt ved, hvorfor han siger ja, til de ting, hun foreslår. Omid er barn af iranske forældre, men har boet i Danmark hele sit liv. Men selvom han føler sig som dansker, så kan han ikke lade være med også at føle sig udenfor, når han støder på fordomme fra etniske danskere. Og lige så forblændet af Freja som Jonas. Og apropos Freja, så havde jeg et lidt ambivalent forhold til hende. På den ene side forstod jeg godt hendes bevæggrunde, og hendes ønske om at stoppe ragnarok, men på den anden side var hun temmelig manipulerende og løj gang på gang, for at få Jonas og Omid til at gå i den retning, hun gerne ville have. Og det gjorde hende til tider lidt svær at holde af. Jeg var til gengæld ret vild med Jonas' forældre. De er varme, beskyttende, og har svært ved at forstå, at deres lille dreng ikke er så lille mere. Og at konstant kontakt føles mere pinligt end trygt for en 15-årig dreng. Jeg synes virkelig forfatteren ramte dem lige på kornet, samtidig med, at han gjorde dem til helt almindelige mennesker - og ikke til stereotype pinlige teenageforældre.
Alt i alt en rigtig god historie, som trods lidt sproglige udfordringer leverede en actionfyldt og spændende handling, et levende univers, og nogle herlige personer. Kan man lide nordisk mytologi og historier, med noget på spil, er bogen bestemt værd at stifte bekendtskab med, og jeg glæder mig allerede til at læse næste bind i serien.

Ingen kommentarer: