lørdag den 13. januar 2018

Brødre af Blodet 1-5

Brødre af Blodet er en letlæst fantasyserie skrevet af Eva Egeskjold. Serien består af de 5 bind Vildornen, Krigstid, Fenjans hule, Kongens løgne og Iliana og Belin.

Bøgerne er anmeldereksemplarer fra forfatteren og Forlaget Andersen & Vig

Bjarke er, trods sin unge alder, en dygtig jæger. Han bor i en landsby sammen med sin far, som er handicappet efter at have tjent i kongens hær. De er fattige, men klarer sig takket være Bjarkes jagtevner. Bjarke har problemer med nogle af de jævnaldrene drenge i byen.
Laust er søn af jarlen, og i træning som kriger. Der er ikke lang tid til Laust skal i krig for kongen, og træningen er hård. Men Laust har ikke lyst til at tage i krig, og selvom han prøver, kan han ikke leve op til farens forventninger.
En dag møder Bjarke og Laust tilfældigt hinanden, og så ændrer alt sig.

Jeg var helt vild med forfatterens serie Næslandet, så da hun spurgte om jeg ville anmelde Brødre af Blodet, sagde jeg ja. Jeg var nysgerrig efter at se hvordan hun klarede skiftet fra en ældre aldersgruppe til en yngre, og jeg må sige, at jeg synes hun klarer det rigtig godt. Da bøgerne er så korte som de er, har jeg valgt at skrive en samlet anmeldelse, for ikke at spoile handlingen for meget.
Sproget er enkelt og letlæst, uden dog at blive for enkelt. Man føler på intet tidspunkt at der tales ned til læseren, og de lidt sværere, ældre ord der benyttes undervejs, forklares i ordlister bagest i bøgerne. Beskrivelserne er livagtige, og hjælpes godt på vej af de flotte illustrationer som bøgerne er fulde af.
Handlingen er godt skruet sammen, og trods bøgernes korte længde, formår forfatteren alligevel at have så mange twists undervejs, at det er svært at gætte hvad der kommer til at ske. Historien er fyldt med action, magi, intriger, ondskab, krig, forræderi, hemmeligheder og, ikke mindst, venskab.
Universet er gennemført, og igen har forfatteren inddraget naturen rigtig meget, og skabt sine egne modbydelige væsener. Denne gang af den mere krybende slags. Også kortet forrest i bogen er med til at give et indtryk af seriens univers.
Personerne er levende og menneskelige. Hovedpersonerne Bjarke og Laust er umiddelbart meget forskellige, og så alligevel ikke. Bjarke er modig, loyal, en dygtig skytte og tæt knyttet til sin far. Laust er også modig, og vil så gerne gøre sin far stolt, men har ikke lysten til at være kriger. Mødet med Bjarke giver ham et andet syn på livet, og giver ham modet til at være sig selv, mens Bjarke for første gang har en jævnaldrene at være sammen med, som ikke banker ham. Venskabet mellem de to er rigtig godt beskrevet, og det er godt, når det nu er Bjarkes og Lausts venskab der er omdrejningspunktet for historien. Bjarke og Laust skiftes til at fortælle historien, og det fungerer rigtig godt, da det gør, at man som læser hurtigt lærer dem at kende. Bipersonerne er også godt beskrevet, selvom jeg godt kunne tænke mig lidt mere baggrundshistorie for nogle af dem. Det er dog udfra mit eget voksenperspektiv, for bøgernes primære målgruppe vil næppe savne mere uddybning.
Bøgerne er rigt illustreret, og jeg er ret vild med de mange naturgengivelser. Jeg kunne dog godt have ønsket, at bøgernes forsider var en lille smule lysere, da de bliver meget dystre, men det er en personlig smagssag.
Alt i alt var jeg ret vild med serien, og selvom jeg ikke hører til blandt bøgernes primære målgruppe, så var jeg alligevel fanget af historien. Serien kan bestemt anbefales, og jeg er ikke i tvivl om, at yngre fantasylæsere vil elske den.

Se også forfatterens hjemmeside.

Ingen kommentarer: