søndag den 3. september 2017

Jernridderen

Jernridderen er 4. og sidste bind i Julie Kagawas fantasyserie Iron Fey sagaen.

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget HarperCollins Nordic

Det lykkedes Meghan at overvinde den falske jernkonge, men ikke uden ofre. Nu sidder hun på tronen som dronning over jernfeyerne, og har forvist Ash fra Jernriget for evigt, da han, som vinterfey, ikke kan overleve i Jernriget.
Ash har dog ikke opgivet Meghan, og vil gøre alt for at indfri sit løfte om aldrig at forlade hende. Men den eneste måde at opfylde det løfte på, er ved at blive menneske.
Sammen med Puck tager han af sted for at finde den eneste. der måske har en idé om hvordan han kan blive menneske: Grimalkin. Ash finder snart ud af, at vejen til et liv som dødelig er endnu farligere end noget han før har været ude for, og undervejs må han konfrontere sin fortid, og finde ud af hvem han selv er.
Ash´ kærlighed bliver sat på den ultimative prøve, mens valget mellem dødelighed og uddødelighed kommer tættere og tættere på.

Det er altid vemodigt at læse sidste bind i en serie, man virkelig godt kan lide, og Jernridderen var ingen undtagelse. Jeg elsker personerne og universet, og derfor er det også svært at måtte skilles fra dem nu, hvor historien er slut. Heldigvis ved jeg der findes en spin of-serie, så jeg slipper for at måtte sige et endegyldigt farvel til Kagawas univers lige med det samme.
Sproget i bogen er letlæst og flydende, men desværre er der igen et par grammatiske fejl i oversættelsen, som trækker lidt ned. Beskrivelserne er dog stadig fantastiske, og i takt med at Ash og company nærmer sig Verdens Ende, bliver de mere og mere mørke og syrede, hvilket er rigtig fedt. Der er også stadig masser af humor, selvom tonen i denne bog er noget mørkere end i de foregående bind i serien.
Universet bliver endnu mere dystert og farligt, og nye væsener dukker op undervejs. Kagawas feyer bliver stadig farligere, men samtidig kan man ikke undgå at være fascineret og tiltrukket af dem, både som læser og dødelig. Jeg kan rigtig godt lide de mange litterære referencer i bogen, og den måde universet trækker på forskellige mytologier og sagnvæsener, samtidig med at forfatteren bringer nye væsener og koncepter i spil, som giver mere kant og liv til de gamle historier.
Handlingen er godt skruet sammen, og fyldt med de vildeste twists undervejs, som gør det umuligt at forudsige noget som helst. Historien er uhyggeligt spændende, og fyldt med magi, kærlighed, venskab, fare, umulige valg, og Ash´ søgen efter hvem han egentlig er. Jeg både græd og grinede undervejs, og kunne ikke slippe bogen, før den var slut, af ren og skær angst for at gå glip af noget. Hvor Kagawa i de foregående bind kom en del ind på teknologien og dens farer, så er det denne gang store emner som liv og død, og hvad det vil sige at være menneske, der bliver diskuteret. Dog uden at det på noget tidspunkt bliver for filosofisk eller kedeligt.
Personerne er levende og menneskelige, med egne historier og motiver, som det kan være svært at finde ud af. Ash udvikler sig enormt meget i løbet af bogen, og bliver mere og mere nuanceret. Som læser lever man sig helt ind i hans historie, og jeg kan rigtig godt lide den måde hans fortid kommer til live på i løbet af bogen. Puck ligner sig selv fra de andre bøger, men alligevel får han mere dybde undervejs, og samspillet mellem Puck, Ash og en tredje person, som jeg ikke kan nævne uden at spoile for meget, er helt eminent. Jeg savnede dog Meghan undervejs, selvom jeg godt kunne lide at lære Ash bedre at kende. Af bipersonerne holdt jeg især meget af Grimalkin og Den Store Stygge Ulv, og så den tredje person fra før.
Bogen indeholder i øvrigt en del bonusmateriale i form af en, vanvittig morsom, Overlevelsesguide til Aldrigaldrig, et interview med forfatteren, og spørgsmål til diskussion.
Den her serie er bare blevet bedre og bedre, og slutningen lever bestemt op til mine forventninger. Universet og personerne er fantastiske, og jeg kan rigtig godt lide den måde begge udvider og udvikler sig på undervejs i serien. Kan man lide feer med kant, nuancerede personer og en spændende historie, så må man ikke gå glip af den her serie, for den har det hele, og lidt til, og jeg kun anbefale den.

Se også forfatterens hjemmeside.

Ingen kommentarer: