mandag den 25. september 2017

Top 10 Liste: Mest ejede fantasyforfattere

I Top 10 Listerne giver jeg 10 anbefalinger til fantasylæsning, ud fra min egen læsning. Det kan være enten forfattere, serier eller andet. Listerne udkommer ca. en gang om måneden.
Top 10 Listerne er ikke i prioriteret rækkefølge, hvor det bedste står øverst, men simpelthen 10 fantasyanbefalinger fra mig til jer.
Rigtig god fornøjelse.


10 mest ejede fantasyforfattere

På denne liste giver jeg et overblik over, hvilke fantasyforfattere jeg ejer flest bøger af. Listen er rangordnet, med den mest ejede forfatter først, og der er denne gang mere end 10 navne på, da jeg ejer samme antal bøger af flere forfattere. For at komme på listen, skal enten hovedparten eller en stor procentdel af en forfatters bøger være fantasybøger. For eksempel er Astrid Lindgren ikke på listen, da procentdelen af fantasybøger i hendes forfatterskab er forholdsvis lille, selvom jeg ejer en hel del bøger af hende. Bøger skrevet sammen med andre tæller også med, så længe forfatteren aktivt har skrevet en del af bogen. Listen tæller udelukkende fysiske bøger, inklusiv dubletter. Det vil sige, at flere bøger samlet i et bind tæller som en bog. 

1. Terry Pratchett
Listens topscorer er Terry Pratchett. Har I fulgt med på bloggen et stykke tid, kommer det ikke bag på jer, at han er en af mine absolutte yndlingsforfattere, og det afspejler sig i det store antal bøger jeg ejer af ham. Hele 65 talte jeg det til, og det er ikke engang hele hans forfatterskab!

Jeg blev første gang introduceret til Pratchetts bøger som barn, men det er først som voksen jeg for alvor er kommet til at elske hans skrivemåde, hvilket nok hænger sammen med, at han er en af de forfattere som er svær at oversætte, og hvis humor og ordspil bare gør sig bedre på originalsproget. Selvom  jeg har læst størstedelen af de bøger jeg ejer af ham, så er der dog stadig enkelte ulæste imellem. Jeg er dog ikke i tvivl om at jeg nok skal få læst dem alle sammen en dag, selvom det tager sin tid. 

2. Sherrilyn Kenyon
Listens andenplads går til Sherrilyn Kenyon. Hun er nok en af de mest produktive forfattere, og selvom jeg langt fra har alle hendes bøger endnu, så ejer jeg dog 44 af dem. 

Kenyon er en af mine nyere yndlingsforfattere, og hendes bøger er blevet til lidt af en guilty pleasure for mig. De er hurtigt læst, men helt fantastiske, og jeg kan slet ikke få nok af dem. Hvilket er heldigt, da jeg pt. kun er cirka halvvejs igennem hendes Dark-Hunter-serie, og slet ikke er fået begyndt på hendes The League-serie.

3. Tamora Pierce
På tredjepladsen befinder Tamora Pierce sig. Hun er en af de forfattere hvis bøger jeg køber helt automatisk, og hun har endnu ikke skuffet mig. Hele 33 bøger ejer jeg af hende, og mig bekendt er det samtlige af hendes bøger. Passer det ikke, må I meget gerne sige til, for så skal jeg have gjort noget ved det. 

Jeg har ikke tal på hvor mange gange jeg har genlæst Pierce's bøger, siden jeg første gang læste dem som barn, men det har været mange. Hendes bøger er nogle jeg læser igen og igen, og derfor var det også en stor oplevelse at møde hende til den allerførste Fantasyfestival tilbage i 2015. Jeg mangler stadig at få læst de sidste tre af hendes bøger, men jeg håber at nå det før den hendes nye bog udkommer lige om lidt. 

4. Diana Wynne Jones
Næste forfatter på listen er Diana Wynne Jones. Hun er en af mine absolutte yndlingsforfattere, og med 29 bøger på hylderne placerer hun sig sikkert på fjerdepladsen. 

Wynne Jones er en af de forfattere, hvis bøger jeg stiftede bekendtskab med som barn, og hendes britiske humor og magiske historiefortælling gør, at jeg stadig elsker hendes bøger som voksen. Selvom jeg ejer mange bøger af hende, har jeg dog ikke fået læst dem alle sammen endnu, men det skal nok komme. For hun er en af de forfattere jeg jævnligt vender tilbage til, og jeg er endnu ikke blevet skuffet. 

5. David Eddings
På femtepladsen finder vi David Eddings, en anden yndlingsforfatter som jeg genlæser igen og igen. Hele 25 bøger ejer jeg af ham, og så vidt jeg ved er det samtlige af hans bøger. 

Jeg læste første gang Eddings' bøger som barn, og han er en af grundene til, at jeg begyndte at læse bøger på engelsk. Det skete, da jeg opdagede at både Eleniaden og Belgarion sagaen faktisk havde fortsættende serier som ikke var blevet oversat, og så var der jo ikke andet for end at læse dem på originalsproget. I modsætning til andre forfattere på listen har jeg læst alle de bøger jeg ejer af ham, og da han er død, kommer der desværre ikke flere. Men så må jeg jo genlæse bøgerne, og det sker også jævnligt. 

6. Rick Riordan / Margaret Weis & Tracy Hickman

Sjettepladsen er delt mellem Rick Riordan og Margaret Weis & Tracy Hickman. Her ejer jeg præcis 24 bøger af hver forfatter/forfatterpar. 

Rick Riordan er et forholdsvis nyt bekendtskab, som jeg først har stiftet bekendtskab med som voksen. Det er langt fra alle hans bøger jeg har læst, selvom jeg har næsten dem alle stående, men de jeg har læst elsker jeg, og jeg er ikke i tvivl om at jeg nok skal få læst resten en dag. 

Makkerparret Margaret Weis & Tracy Hickman stiftede jeg første gang bekendtskab med som barn. Jeg har ikke tal på hvor mange gange jeg har læst især deres DragonLance-bøger, og selvom jeg stod af til sidst, så holdt jeg ved i lang tid. Jeg ejer ikke alle deres bøger, for de to damer er produktive, men en god portion af dem står da på hylderne. 

7. J. K. Rowling / Dennis Jürgensen

Syvendepladsen deles af J. K. Rowling og Dennis Jürgensen, hvor jeg ejer 23 bøger af hver. Ingen af dem behøver den store introduktion, for begge hører til i sværvægterklassen inden for fantasy. 

Jeg stiftede første gang bekendtskab med J. K. Rowling i gymnasiet, og har elsket hendes bøger siden jeg læste den allerførste Harry Potter-bog. Selvom jeg endnu ikke har læst hendes krimier, så har jeg elsket hendes andre bøger, og når hun ender på listen skyldes det, at hun er en af de forfattere hvis bøger jeg ejer i flere forskellige udgaver. Man kunne måske argumentere for, at hun skulle have en sjetteplads i stedet for en syvendeplads, da jeg også ejer Harry Potter and the Cursed Child, men eftersom hun ikke selv har skrevet teaterstykket, tæller den ikke med her. 

Jeg er vokset op med Dennis Jürgensens bøger, og selvom jeg langt fra har læst alle hans bøger - jeg har aldrig turdet læse hans ungdomsgysere - så har jeg elsket de af hans bøger jeg har læst. Især serierne om Freddy og Krøniker fra Kvæhl har jeg genlæst igen og igen, og en af mine yndlingsbøger af ham er Et Grimm't eventyr

8. Lene Kaaberbøl
Ottendepladsen går til en anden sværvægter indenfor dansk fantasy, nemlig Lene Kaaberbøl. Hele 22 bøger ejer jeg af hende, og selvom jeg endnu ikke har fået læst hendes voksenbøger, så elsker jeg hendes fantasybøger. 

Langt de fleste af Kaaberbøls bøger har jeg først læst som voksen, og faktisk er det kun Sølvhesten jeg læste som barn. Den skræmte mig så meget, at jeg aldrig fik læst serien færdig, hvilket jeg dog er i gang med at råde bog på nu. Til årets Fantasyfestival hørte jeg for første gang Kaaberbøl fortælle om sine bøger, og det har i den grad gjort mig opsat på at få læst resten af de bøger jeg ejer af hende. 

9. John Flanagan / Kenneth Bøgh Andersen

På niendepladsen findes både John Flanagan og Kenneth Bøgh Andersen. 21 bøger ejer jeg af hver, og jeg har faktisk læst dem allesammen. 

John Flanagan har jeg først læst som voksen, men det har ikke forhindret mig i at elske hans bøger. Det var derfor også en stor oplevelse at møde ham til årets Fantasyfestival, og høre ham fortælle om bøgerne. Flanagan er en af de forfattere hvis bøger jeg automatisk køber, og jeg ejer samtlige de af hans bøger der er udkommet på dansk. 

Kenneth Bøgh Andersens bøger har jeg også først læst som voksen, men det gør bestemt ikke noget, for jeg elsker hans humor og sprog. Selvom jeg ikke ejer alle hans bøger - endnu - så har jeg læst de fleste af dem. 

10. Josefine Ottesen
Tiendepladsen går til endnu en dansk fantasysværvægter, nemlig Josefine Ottesen. 19 af hendes bøger har jeg stående på hylderne, og derudover har jeg læst en del af hendes andre bøger. 

Jeg stiftede første gang bekendtskab med hendes bøger som barn, hvor jeg læste Eventyret om Fjeren og Rosen, og Dragens kys, men det er først som voksen jeg for alvor er gået i gang med hendes bøger. Derfor er der også en del af hendes bøger jeg nok aldrig får læst, da jeg ikke har den store motivation for at læse letlæsningsbøger, men man ved selvfølgelig aldrig. Jeg har i hvert fald elsket de af hendes bøger jeg har læst. 

Ingen kommentarer: