lørdag den 23. juli 2016

A Darker Shade of Magic

A Darker Shade of Magic er 1. bind i fantasytrilogien Shades of Magic af V.E. Schwab.

Der er fire parallelle verdener, og i hver verden findes der et London. Black London er gået under, ødelagt af magi og menneskelig arrogance, og alle spor af verdenen er blevet ødelagt i frygt for at andre verdener vil lide samme skæbne. White London styres med hård hånd og magi, men er alligevel en verden i forfald, fanget i samme fælde som Black London. Red London er harmonisk, med magi og mennesker i balance, og et stærkt kongehus. Grey London har stort set ingen magi, og store skel mellem rig og fattig.
Det er dog kun et fåtal der ved at der findes flere verdener, og det er endnu færre der kan rejse imellem dem. Faktisk er der kun to, Kell og Holland. De er blodmagikere, Antari, og har evnen til at rejse imellem de forskellige verdener. Men magien har sin pris, og både Kell og Holland må tjene deres respektive monarker.
Det er strengt forbudt for dem importere ting fra de forskellige verdener. Alligevel kan Kell ikke lade være, på trods af hvad det vil koste ham, hvis han bliver opdaget. Kell er opfostret af den kongelige familie i Red London, men føler sig mere som kongefamiliens ejendel end en del af familien. Eneste undtagelse er kronprinsen Rhy, som ved hvad Kell foretager sig, og alligevel dækker over ham.
Kell bliver jævnligt beordret til at overbringe breve imellem de forskellige monarker, og bruger besøgene til at smugle forskellige ting. Men under et besøg i White London går det galt. Kell bliver bedt om at overbringe et brev til en indbygger i Red London, men det viser sig at være en fælde. Skjult i Kells betaling er nemlig et relikvie fra Black London som nogle vil gøre alt for at få fingre i. Blandt andet Holland, gennem hvem White Londons monarker forsøger at overtage magten i andre verdener.
Men før relikviet falder i forkerte hænder lykkes det Kell at flygte med det til det eneste sted hvor ingen vil kunne bruge det - Grey London. Her møder Kell Lila, en lommetyv med ambitioner, som stjæler relikviet fra ham. Det skulle hun aldrig have gjort, for snart er hun og Kell på flugt fra Holland, og relikviet truer med at overtage Kell.
Skal de overleve må de af med relikviet. Men den eneste måde at slippe af med det og sørge for at det ikke falder i de forkerte hænder er at transportere det til Black London, og alle veje dertil er lukkede. Og samtidig lurer faren fra White Londons magtsyge monarker som vil gøre alt for at nå deres mål.

Jeg har set serien og forfatteren rost til skyerne på Booktube, og var simpelthen nødt til at få fat i den. Nu har jeg så læst første bind, og er rigtig glad for at jeg lod mig påvirke til at købe den, for hold op hvor er den bare god.
Sproget er helt fantastisk. Beskrivelserne af de forskellige Londoner er utroligt levende, og man føler sig med få ord hjemme i de meget forskellige verdener. Tonen skifter mellem trist gråhed i Grey London, paranoia og utryghed i White London, og varme og liv i Red London, og det er ret fantastisk at opleve. Bogens univers - eller universer - er i det hele taget utroligt gennemførte, og der går ikke lang tid før man som læser har opfanget forskelle og ligheder mellem de forskellige Londoner og vores egen verden. Samtidig er hele bogen gennemsyret af humor, og actionscenerne er fantastisk livagtige.
Handlingen er fyldt med action, magi, forræderi, magtbegær, mord, intriger og slaveri, blandet sammen på en måde som bare fungerer og fuldstændig tryllebandt mig. Handlingen er fyldt med twists undervejs, som gør det svært at forudsige hvad der vil ske, og som er med til at holde spændingen ved lige hele vejen igennem. Bogen ligner ikke noget jeg før har læst, og alligevel synes jeg at kunne mærke en Neil Gaimansk eller Diana Wynne Jones´sk tone i den, hvilket bestemt ikke gør mig noget, da de er to af mine absolutte yndlingsforfattere.
Personerne virker levende og realistiske, med egne motiver og flere forskellige lag. De to hovedpersoner Kell og Lila skiftes til at fortælle handlingen, og man lærer dem derfor rigtig godt at kende. Kell er priviligeret, men føler sig mere som en ejendel, og bruger derfor sine tjenesterejser til at gøre oprør mod den rolle han er blevet tildelt ved at smugle ting fra et London til et andet. Han ved ikke hvem han er - hans fortid er blevet slettet - og forsøger derfor at finde ud af hvem han gerne vil være, samtidig med at han ved han aldrig vil kunne få en anden rolle end den han har som kongefamiliens Antari. Hans forhold til kongeparret er kompliceret: På den ene side elsker han dem som sine forældre og dem der har opdraget ham, på den anden side kan han ikke lade være med at bebrejde dem for sin manglende fortid og den måde de bruger ham som sendebud og statussymbol. Mødet med Lila får ham til at erkende hvor priviligeret han egentlig er, men da er det også næsten for sent. Lila er en pige uden penge men med ambitioner. Hun vil ikke hænge fast i et almindeligt liv, men drømmer om eventyr, og hendes største drøm er at blive sørøver med eget skib. Da hun møder Kell kan hun ikke lade være med at gribe fat i chancen for at opleve andre verdener, på trods af at det kan koste hende livet. Samspillet mellem Kell og Lila er rigtig godt, og de supplerer hinanden glimrende, blandt andet med de, til tider meget morsomme, dialoger imellem dem.
Bogen kan absolut anbefales, og kan man lide anderledes og voksen fantasy må man bare ikke gå glip af den. Jeg er i hvert fald ikke i tvivl om at jeg skal have læst de næste bind i serien, selvom jeg er en smule nervøs for at læse videre. Det bliver nemlig svært at overgå første bind i serien.

Se også forfatterens hjemmeside.

Ingen kommentarer: