onsdag den 11. november 2015

Det ulmende oprør

Det ulmende oprør er 1. bind af fantasyserien An Ember in the Ashes af Sabaa Tahir.

For 500 år siden erobrede Imperiet de lærdes landområder, og de regerer landet med jernnæver. Den mindste form for oprør straffes med slaveri, tortur eller døden.
Laia er en af de lærde. Hun og hendes bror bor hos deres bedsteforældre efter deres forældre, som var en del af modstandsbevægelsen, blev slået ihjel af Imperiet sammen med deres storesøster.
En nat ransages deres hus af Imperiets tropper, anført af én af de frygtede masker, og Laias bedsteforældre bliver slået ihjel. Hendes bror tages til fange, men det lykkes Laia at undslippe. Laias eneste håb er nu at opsøge modstandsbevægelsen for at få hjælp til at befri sin bror før det er for sent.
Men modstandsbevægelsens hjælp er ikke gratis. For at få hjælp skal Laia lade som om hun er slave og udspionere kommandanten af det frygtede Blackcliff hvor maskerne uddannes. En mission som kan koste hende livet.
På Blackcliff møder hun Elias. Han er søn af kommandanten og nyuddannet maske. Og så er han udvalgt af augurerne, Imperiets sandsigere og troldmænd, til måske at blive Imperiets nye kejser.
Elias bryder sig ikke om Imperiets bloddryppende terror og undertrykkelsespolitik, men har svært ved at se hvordan han kan frigøre sig fra den med livet i behold.
Laia og Elias opdager snart at deres skæbner er tæt forbundne og måske kan de sammen overvinde Imperiet og finde en vej til friheden.

Det ulmende oprør er en fantastisk læseoplevelse. Bogen emmer af atmosfære, og trækker paralleller til såvel Roms erobringer i kejsertiden som til mere nutidige konflikter. Sproget er flydende og letforståeligt med malende beskrivelse af såvel omgivelser som handling. Personerne er godt beskrevne, og man føler virkelig med Laia og Elias som begge er fanget i den position som de er født ind i, og som begge brændende ønsker sig at være fri, og have friheden til selv at vælge deres skæbne. Det er rigtig godt fundet på af forfatteren at de to hovedpersoner befinder sig på hver sin side i konflikten mellem de lærde og Imperiet. Det gør nemlig at man får et indblik i begge sider af konflikten, og det er med til at gøre bogen endnu mere spændende og realistisk. Samtidig bliver man som læser klar over at de to sider af konflikten ikke er så forskellige som man skulle tro, da begge er fastlåst i deres positioner af frygt for Imperiets brutalitet. Bogen er fyldt med intriger og uventede drejninger, som gør at handlingen aldrig bliver forudsigelig eller kedelig. Og så har den alt det som en fantasybog skal have: Kampen mellem godt og ondt, forræderi, kærlighed, magi, håbet om frihed, og spørgsmålet om hvorvidt man kan bekæmpe skæbnen. Bogen er fyldt med action, og man sidder som læser helt ude på stolen mens siderne hastigt vendes indtil bogen er slut. Og når sidste side er læst er man forpustet, overvældet - og fortvivlet over at skulle vente et år på næste bind i serien. Bogen kan på det varmeste anbefales. 

Se også forfatterens hjemmeside

2 kommentarer:

Sus sagde ...

Jeg var også helt vild med den! Den var simpelthen så god!

Kirsten Bloch sagde ...

Nemlig. Helt fantastisk. Jeg glæder mig helt vildt til at se filmatiseringen af den.