tirsdag den 20. oktober 2015

Overlevernes by

Overlevernes by er 3. bind i Urban-serien af Lise Bidstrup.

Samfundet er gået i opløsning. Den økonomiske krise har ramt hele verden, og Danmark har lukket grænserne mod omverdenen for at holde sammen på samfundet.
Maden er knap, og en gang om ugen uddeles der rationer til alle der er registrerede. Men de uregistrerede må sulte, og desperationen gør hver dag til en kamp om overlevelse hvor den stærkeste har ret.
Malte bor sammen med sine forældre og sine to mindre søskende. Han hænger ud med sine venner, og hjælper sin tidligere lærer Vitus med at uddele rationer til de hjemløse. Og så er han forelsket i Thea.
Morgenen efter han endelig har kysset hende for første gang kommer militæret og henter ham, For selvom der er tre uger til hans 16-års fødselsdag hvor han officielt skal gøre tjeneste ved grænsevagten, så vil militæret ikke risikere at han flygter.
Malte lærer at slå ihjel, og bevogte landet mod de voldsomme flygtningestrømme der kommer udefra. Samtidig lærer han nabopigen Agnes at kende, og finder ud af at hun slet ikke er som han troede.
Da grænserne bryder sammen får de brug for hinanden hvis de skal redde livet og deres familier.

Bogen er spændende og svær at lægge fra sig. Som i de tidligere bøger i serien tager forfatteren en samfundstendens op, denne gang overforbrug og økonomisk krise, og fører den ud i yderste konsekvens. Bogens dystopiske univers er godt beskrevet, og især beskrivelserne af livet i byerne giver uhyggelige billeder i læserens hoved. Sproget er godt, og universet og handlingen er godt skruet sammen. Jeg havde dog svært ved at komme ordentlig ind på livet af personerne selvom bogen fortælles af en jeg-fortæller. Bogen er vanvittig aktuel, ikke mindst i forhold til flygtningedebatten, og stiller nogle vigtige moralske spørgsmål til samfundets opbygning og hvor langt man kan/skal gå for at overleve. Absolut værd at læse. 

Se også forfatterens hjemmeside

Ingen kommentarer: