mandag den 6. december 2021

Julens monstre

Julens monstre er en gysende julebog skrevet af Andreas Palmaer, og illustreret af Peter Bergting. 

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget Turbine

Julen i dag er fyldt med lys, glæde og gaver, men vi skal ikke mange hundrede år tilbage i tiden, før juletiden var anderledes mørk og skræmmende - og decideret livsfarlig!
Fra Krampus og Julekatten, Baba Jaga og Ded Moroz til dødninge, onde nisser og julemandens modbydelige hjælpere var det svært at komme helskindede igennem julen, og især børn skulle passe på. Var de ikke artige, stod julemonstrene i kø for at straffe dem. 
Glædelig jul!

Har man brug for et afbræk fra nuttede nisser, pebernødder og granduft, så er den her bog lige sagen. Forfatteren fortæller levende om julens mange monstre, så det isner ned ad ryggen, og mørket udenfor trænger sig tættere på, og alle historierne er ledsaget af fakta om de forskellige monstres opståen. 
Sproget er letlæst, enkelt og flydende, og forfatteren er god til at mane uhyggen frem undervejs med livagtige beskrivelser og ildevarslende stemninger. Desværre har mit eksemplar af bogen en lidt kedelig fejl på side 74, hvor et mindre tekststykke ikke er blevet oversat til dansk, men stadig står på svensk. Det er ikke et problem for mig som voksen, men vil måske være udfordrende for bogens målgruppe, hvis børnene ikke lige kan svensk. Også selvom det kun drejer sig om få linjer. 
Blandingen af væsener, fakta og genfortællinger af sagn virker rigtig godt, og de mange illustrationer er både flotte og uhyggeskabende, og er med til at gøre julens monstre særdeles levende for læseren. 
Historierne er fulde af gys, død, frygt, monstre og mørk magi, og børn - især de uartige - skal være mere end almindeligt heldige, hvis de skal slippe levende igennem juletiden. 
Bogens layout er virkelig gennemført, med snirkler omkring faktasiderne, illustrationer ved starten af hvert afsnit, og masser af flotte illustrationer i farver, og også omslaget er utroligt flot, med rødt folie på forside og ryg. 
Selvom man kan mærke, at bogen er skrevet til børn, så vil også voksne læsere kunne (u)hygge sig med den, og jeg var i hvert fald fanget af den. Og den kedelige fejl til trods, så er bogen virkelig flot. Er man nysgerrig på julens monstre, almindeligt gyserglad eller trænger man bare til lidt modspil til julens rare sider, så kan bogen her varmt anbefales. 

Ingen kommentarer: