søndag den 5. december 2021

Muskler og Magi 2'eren

Muskler og Magi 2'eren er en samling af 28 fantasyhistorier, skrevet af Thomas Arnt. 

Troldmanden Mithrados og krigeren Thyban tager endnu en gang afsted på eventyr, og det går bestemt ikke stille for sig. 

Muskler og Magi 2'eren indeholder anden sæson af forfatterens historier om de to helte, der oprindelig opstod som en del af #februaryfiction. Et koncept, der går ud på at skrive en historie på 100 ord hver dag i februar. Jeg har fulgt Muskler og Magi næsten fra starten på forfatterens Instagram-profil, og læste den første samling med stor fornøjelse. Nu er anden sæson så udkommet, igen illustreret af Rie Nim, og sikke et gensyn!
Sproget er letlæst, flydende og humoristisk, og på trods af de ganske få ord forfatteren har til rådighed, formår han at gøre såvel personer som verden levende i hver eneste historie. Inspirationen fra klassiske fantasyhistorier og rollespil er tydelig, og alligevel er historierne helt deres egne. Både hovedpersoner og forfatter blander sig i fortællingen undervejs, og kommenterer både på inspirationen og formen, ligesom hovedpersonerne ikke er bange for at bashe deres skaber. Og de klassiske fantasyklichéer får også et par hug undervejs. 
I og med at mikroeventyrene er så korte, og hver af dem er adskilte historier, er det svært at komme med et sammenhængende resume (hvilket også er grunden til, at ovenstående referat er så kort, som det er), men undervejs følger vi de to helte på både drage- og skattejagt, på krobesøg, i dystre fangekældre, i kamp mod overmagten og på kærlighedseventyr. Vi møder smukke damer, en meget omtalt hofmarskal, skurke, præstinder, drager, trolde og praktikanter, og vores helte får både lov til at have sex, tisse og drikke sig plørefulde undervejs. Hvilket bestemt ikke er hverdagskost i fantasyfortællinger. 
På trods af historiernes korthed, så fremstår universet alligevel sammenhængende, levende og logisk, med guder, magi og forskellige væsener. 
Thyban og Mithrados er på mange måder karikaturer af klassiske krigere og troldmænd fra rollespil og fantasyhistorier, men det er kun med til at gøre dem endnu morsommere, når forfatteren så alligevel bryder med klichéerne undervejs. For mens det klart er Mithrados, der har mest forstand, og Thyban, der har flest muskler og råstyrke, så supplerer de to hinanden rigtig godt, på trods af deres forskelligheder, og man kan som læser i den grad fornemme kemien og det særlige venskab, de to deler. 
Hvert mikroeventyr er illustreret af Rie Nim, og man kan mærke, at hun både har nydt opgaven, og formået at fange forfatterens humor, og give den billedmæssigt liv. Heltene er i illustrationerne gengivet præcis som de er, hvad enten de er på druk på kroen, dækket af indvolde eller har sex, og illustratoren er bestemt ikke bange for at vise deres mindre heldige sider frem. 
Muskler og Magi 2'eren er blevet opgraderet både i størrelse og indbinding fra første samling, der var i pixibogsformat og paperback, og det har helt klart øget lækkerheden, samtidig med at det har formindsket chancen for, at bogen forsvinder i reolen. 
Muskler og Magi 2'eren er lige så gakket, nørdet og politisk ukorrekt som sin forgænger, og kunne man lide første sæson, vil man også elske fortsættelsen. Jeg glæder mig allerede til de to helte vender tilbage i februar, og håber, forlaget bliver ved med at udgive samlingerne i disse illustrerede udgaver, for hold op, hvor fungerer det bare godt! Muskler og Magi 2'eren er fantasy for voksne fantasynørder, der elsker genren, men ikke er bange for at få vendt klichéerne på hovedet eller uperfekte helte. Det er morsomt, gennemført og med en snert af alvor, der gør historierne til et kærligt og herligt gensyn med de klassiske fantasyklichéer. Jeg er fan, og kan kun give bogen her mine varmeste anbefalinger. 

Se også forfatterens hjemmeside

Ingen kommentarer: