søndag den 21. maj 2017

Turneringen i Gorlan

Turneringen i Gorlan er 1. bind af John Flanagans fantasyserie Skyggens lærling: De første år.

Baron Morgarath af Gorlan har, ved hjælp af løgne og indsmigrende ord, fået kongen af Araluens tillid, og får efterhånden mere og mere magt. Det er lykkedes ham at få fyret de bedste og mest loyale af Kongens Rangere med anklager om forbrydelser og forræderi, og få sendt den unge kronprins væk fra hoffet og den svagelige konge.
Det er dog bestemt ikke alle der støtter Morgarath, og den unge Ranger Crowley er sammen med den Rangeroplærte men endnu ikke udnævnte Halt draget ud for at finde prinsen, så han kan genoprette Rangerkorpset og stoppe Morgarath før han får sat sig på tronen.
De opdager dog snart, at det ikke er så ligetil at finde prinsen. Der går rygter om at prinsen har slået sig på plyndringstogter til nabolandet og at han laver ravage nordpå i landsbyerne. Sandheden er dog langt mere skræmmende, og det går snart op for Crowley og Halt at de får brug for al den hjælp de kan få, hvis de skal gøre sig håb om at stoppe Morgarath...

Denne bog er første bind i en prequel-serie til forfatterens Skyggens lærling, og foregår i tiden før Duncan blev konge og Halt blev Ranger. Som læser får man forhistorien om Morgarath og opbygningen af Rangerkorpset, og det giver en ekstra dimension til Skyggens lærling, fordi man lærer en del af bipersonerne fra serien bedre at kende. Ikke mindst venskabet mellem Crowley og Halt er godt beskrevet, og det giver en dybde til begge personer, som man kommer til at lære endnu bedre at kende. Personerne er levende og menneskelige, med egne motiver og historier, som gør dem nemme at relatere til, og man kommer som læser hurtigt til at holde af dem - med enkelte undtagelser, for Morgarath er en på mange måder typisk ubehagelig skurk uden nogle formildende egenskaber. Især Halt og Crowley lærer man som læser rigtig godt at kende, og som én der har læst samtlige af Flanagans bøger er det helt sjovt at lære denne yngre version af kendte og elskelige personer at kende. Samtidig er det forfriskende for en gangs skyld at have voksne personer som hovedpersoner, da det både i Skyggens lærling og Våbenbrødre er teenagere der har hovedrollerne. Det er med til at adskille denne serie fra de foregående, samtidig med at universet og personerne stadig er genkendelige.
Sproget er som altid letlæst og flydende, og fyldt med humor, livagtige beskrivelser og utrolige actionscener.. Man kan som læser næsten lugte bålrøgen og fornemme tænderne løbe i vand over de veldugtende måltider som frembringes over bålet, mens regnen og kulden mærkes helt ind i knoglerne.
Handlingen er godt skruet sammen, og historien er fyldt med action, forræderi, intriger, venskaber, loyalitet og magtbegær, godt krydret med ridderlige tvekampe og syngende buestrenge. Bogen er utroligt spændende, og det, sammen med det høje tempo, gør den både umulig at slippe og hurtigt læst.
Er man vild med Flanagans skrivestil og elsker man Skyggens lærling vil man bestemt ikke blive skuffet over prequel-serien. Jeg kan i hvert fald varmt anbefale bogen, og glæder mig allerede til at læse videre i serien.

Se også forfatterens hjemmeside.

1 kommentar:

Piskeriset sagde ...

Det er nemlig et ret hyggeligt gensyn med flere af personerne fra den oprindelige serie :-)


Mvh.
Den lille Bogblog