lørdag den 11. marts 2017

Soldaterne

Soldaterne er 3. bind af fantasyserien Sagaen om Talon, skrevet af Julie Kagawa.

Garret har forladt Ember og er taget til England for at spionere på Sankt Georg Ordenen. Men det han finder ud af, er meget større end han overhovedet havde forestillet sig, og afslører et uhyggeligt komplot. Hvis han skal have en chance for at afsløre hvad der egentlig foregår i Ordenen får han brug for hjælp fra Ember og Riley, men først må han redde dem fra Ordenen.
Imens er Ember og Riley på jagt efter den mand der stak dem til både Talon og Ordenen, og som nu truer hele Rileys netværk. Men da de finder ham, kommer de på sporet af en af Talons allerstørste hemmeligheder, og må foretage et valg mellem hævn eller samarbejde.
Ember er stadig splittet mellem Riley og Garret, og mens hendes drage knytter sig tættere og tættere til Riley, så savner hendes menneske Garret. Hendes følelser forvirrer hende, og det gør det ikke nemmere, at hendes bror er helt og holdent på Talons side. For med både Ordenen og Talon efter dem er det kun et spørgsmål om tid før de igen må kæmpe for deres liv.
Og Talons planer er mere vidtrækkende end selv Riley drømmer om. Dantes ambitioner fører ham dybere ind i Talons hemmeligheder, og hans loyalitet sættes på prøve, da omfanget af Talons planer går op for ham.
Og imens skærpes krigen mellem Ordenen, Talon og omstrejferne...

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget HarperCollins Nordic

Jeg er blevet ret vild med den her serie, og denne bog var ingen undtagelse.
Sproget er letlæst og flydende, og især de mange actionscener er levende beskrevet. Tempoet er højt, uden historien dog kommer til at virke forceret, hvilket er noget af en balancegang. Universet er godt opbygget, og hele idéen med drager i menneskeskikkelse er rigtig god. I dette bind udvides universet også mod øst, da der dukker en asiatisk drage op, og det viser sig, at der findes forskellige dragearter og -kulturer afhængigt af hvor i verden man befinder sig. Forfatteren inddrager på den måde de forskellige myter der findes i andre verdensdele, hvilket gør universet mere virkeligt, fordi man som læser ikke kan lade være med at tænke "hvad-nu-hvis".
Handlingen er godt skruet sammen, og fuld af twists, som gør det svært at forudsige hvad der kommer til at ske. Og slutningens cliffhangers gør det meget svært at vente på næste bind i serien. Historien er spændende og actionfyldt, og fyldt med kærlighed, magi, intriger, magtkampe, forræderi, jalousi, loyalitet og drager. I dette bind tager forfatteren også en række etiske problemstillinger omkring genmanipulation og undertrykkelse/styring op. Hvor langt kan/må man gå i forsøget på at styre sine undersåtter, og hvor langt vil det enkelte individ gå for at vinde? Det er både tankeværkkende og uhyggeligt, og rigtig godt indkorporeret i historien.
Personerne er levende og realistiske, med egne motiver af mere eller mindre uegennyttig art. Der er fire hovedpersoner: Ember, Garret, Riley og Dante. Ember er blevet lidt mere afdæmpet i forhold til i de første bind, og tager færre chancer, selvom hun stadig har en enorm frihedstrang. Hun er blevet mere opmærksom på konsekvenserne af de valg hun tager, og bedre til at tænke sig om, hvilket får hende til at virke mere voksen og mindre som en irriterende teenager. Hun er stadig splittet mellem sin menneskelige og "dragelige" side, og mellem Garret og Riley. Ember er modig og utroligt loyal over for dem hun holder af, og derfor er hun også såret over sin brors valg, selvom hun ikke snakker om det. Riley er målrettet, og kampen mod Talon er stadig det vigtigste for ham. Han bryder sig ikke om Ordenen, og selvom han efterhånden modstræbende er begyndt at respektere Garret, så bryder han sig stadig ikke om ham. Og det gør ikke forholdet nemmere, at han er tiltrukket af Ember, og føler han er i konkurrence med Garret om hendes følelser. Han er modig, stædig og god til at planlægge. Og han er ikke bange for at føre planerne ud i livet, selvom de til tider virker direkte sindssyge. Garret er modig, og ikke bange for at gøre det der er rigtigt. Hans følelser for Ember vokser hele tiden, også selvom han ved at hendes drageside gør det svært for dem at være sammen. Ordenens svigt smerter ham, og samtidig føler han, at han må råde bod på sin fortid som dragedræber. Dante er ambitiøs, og selvom han elsker sin søster, så ligger hans loyalitet hos Talon. Alligevel kan han ikke lade være med at føle uro over Talons planer, som får ham til at undre sig over hvad det egentlig er organisationen vil. Disse fire personer skiftes til at fortælle historien fra hver deres synsvinkel, og det fungerer rigtig godt, fordi man som læser kommer til at se historien fra flere sider, og samtidig lærer personerne rigtig godt at kende. I dette bind lærer vi også Garrets fortid bedre at kende, og følger hans opvækst i Ordenen på nærmeste hold, og det gør ham til en endnu mere nuanceret person. Bogens originale titel er Soldier - altså i ental - og det giver god mening, i betragtning af hvor meget bogen fokuserer på Garret og hans fortid som soldat. Derfor kan det godt ærgre og undre mig, at de danske titler er oversat til flertalsformen - det var det samme med de to første bind i serien - fordi det ændrer lidt på titlens mening. Det var ikke så udpræget med de to første bind, fordi der her var fokus på flere drager og oprørere, men her i tredje bind ville entalsformen give mere mening i titlen. Det er så til gengæld også det eneste der irriterer mig ved bogen, for ellers er det en helt fantastisk fortsættelse til serien, og endnu et hæsblæsende drage-eventyr.
Er man fan af serien vil man ikke blive skuffet. Jeg slugte bogen, og mit eneste problem er nu, at næste bind ikke er udkommet, for jeg har allerede abstinenser. Jeg vil have mere - nu!

Se også forfatterens hjemmeside.

Ingen kommentarer: