lørdag den 25. juni 2016

Captive Prince

Captive Prince er 1. bind af fantasytrilogien Captive Prince af C.S. Pacat.

Prins Damen er kronprins til tronen i Akielos. Men da hans far dør, iværksætter kongens uægte søn, Damens ældre halvbror, et kup, og Damen bliver frataget sin identitet og sendt til Vere som sexslave for Prins Laurent.
Livet i Vere er meget anderledes end Damen er vant til. Hoffet er korrupt og dekadent, og sexslaver er almindelige, da alle adelige har slaver af samme køn for at undgå bastarder. Voldtægt af slaverne er helt legitimt, og sex bruges i høj grad som våben.
Damens nye herre, Prins Laurent, er dog ikke interesseret i at bruge Damen som sexslave. I stedet er han fast besluttet på at hævne sin brors død, som Damen er ansvarlig for, ved at knække Damen. Men Damen er ikke nem at knække, og bliver i stedet gradvist blandet ind i det politiske spil ved hoffet. Damen har svært ved at finde ud af Laurent, som er elsket af sine folk, på trods af at han er både manipulerende og kold. Alligevel er Laurent hans nærmeste allierede i intrigerne ved hoffet. Men finder Laurent ud af hvem Damen i virkeligheden er vil hans liv være forbi.

Jeg har set en del omtale af trilogien på Booktube, og syntes den lød spændende og anderledes. Og det er den også. Jeg kan i hvert fald ikke mindes at have læst noget der ligner, hvilket ikke mindst skyldes de mange homoseksuelle sexscener. Sproget er letlæst og flydende, og bogen er hurtigt læst. Tempoet er højt, og bogen er fyldt med intriger, alliancer, brutalitet, sex og forræderi. Kontrasten mellem Akielos og Vere er godt beskrevet, og specielt forskellen på behandlingen af slaver træder godt frem, da det har en stor betydning for plottet i bogen. Man skal som læser være forberedt på at der er en hel del voldtægtsscener i bogen, og det er i den grad en voksenbog.
Personerne virker levende og nuancerede, men man lærer dog kun for alvor Damen at kende. Jeg må dog indrømme at det ikke kun var til Damens fordel. Damen har svært ved at lære at opføre sig som en slave, og det er egentlig utroligt at Laurent finder sig i det. Forholdet mellem Damen og Laurent er godt beskrevet, og deres indbyrdes manipulationer og magtkampe gør det svært at finde ud af hvem af dem der egentlig har overtaget. På trods af at Damen er opdraget som prins og må formodes at have fået skoling i politiske intriger virker han indimellem en smule naiv omkring livet ved Veres hof. Damen forsøger at gøre det rigtige, samtidig med at han forsøger at finde en chance for at undslippe livet som slave. Jeg synes dog også Damen var en smule hyklerisk omkring forskellen på behandlingen af slaver. Som prins havde han selv sexslaver, og selvom han ikke var brutal overfor dem vil jeg alligevel mene at der var et element af tvang overfor dem i forhold til sex. Slaverne var nemlig opdraget til altid at adlyde, så hvor meget frihed havde de egentlig til at sige nej til sex? Damen er da heller ikke negativ overfor slaveri i sig selv, men kun voldtægtsdelen af det, og det virker ærlig talt en smule utroværdigt, når han nu prøver slavelivet på egen krop. Laurent er rigtig godt beskrevet, og virker tilpas enigmatisk til at man hele tiden gætter sig frem til hvordan han vil reagere - og halvdelen af tiden gætter forkert. Men resten af personerne virkede en smule overfladiske på mig, på trods af de mange lag. De mange plottwists er med til at holde på spændingen hele vejen igennem, og selv om jeg gættede mig til nogen af dem var der tilpas mange overraskelser til at bogen aldrig blev kedelig. Jeg skal da helt klart også have læst de to sidste bind i serien for at finde ud af hvordan historien slutter.
Til sidst er jeg nødt til at nævne bogens cover som jeg er ret vild med. Jeg synes det har en enkelhed som fungerer rigtig godt, og den sarte farve gør kontrasten til det voldelige indhold ekstra stor, og spiller en stor rolle i forhold til bogens overraskelsesfaktor. Samtidig passer det utroligt godt sammen med de to andre bind i serien. Prøv selv at se:

Se også forfatterens hjemmeside.

Ingen kommentarer: