onsdag den 29. juni 2016

Magikerens Lærling 1-3


Magikerens Lærling er en fantasytrilogi af Trudi Canavan og består af bindene Tessia, Invasionen og Opdagelsen.

Tessia er datter af landsbyens healer, og har, siden hun var barn, fungeret som sin fars assistent. Hendes højeste ønske er at blive sin fars lærling, men i Kyralia kan kvinder ikke blive healere. Hendes far har derfor bestemt sig for at ansætte en lærling, og Tessias drøm er i fare for at gå i stykker. Hendes mor er fast besluttet på at gifte hende bort, og Tessia har absolut ingen ønsker om at blive gift.
Da Tessias far bliver tilkaldt af baron Dakon for at tilse hans gæsts slave ændrer alt sig for Tessia. Baronens gæst er en sarkansk troldmand som har mishandlet sin slave, og Tessias far forsøger med Tessias hjælp at heale slaven. I et forsøg på at få sin far til at ændre mening og antage hende som lærling bestemmer Tessia sig dagen efter for at tage alene op til baronens gods for at tilse slaven. Men det skulle hun aldrig have gjort. Den sarkanske troldmand, Takado, forsøger at voldtage hende, men får heldigvis ikke held til det, da der sker noget højst uventet.
Efterfølgende bliver Tessia opsøgt af baronen som fortæller hende at hun har magiske kræfter. Hun bliver derfor baronens lærling, og må nu forsøge at finde sig til rette i en helt anden tilværelse.
Tessia har dog ikke opgivet drømmen om at blive healer, men har svært ved at få andre til at forstå det, og specielt baronens ældre lærling Jayan giver hende problemer.
Snart sker der dog noget som endnu en gang ændrer Tessias liv. Godsejerne ved den sarkanske grænse har længe været bekymrede over lovløse sarkanske troldmænd, og det viser sig at være med god grund. Takados besøg var nemlig skalkeskjul for spionage mod de kyraliske troldmænds forsvar, og han har samlet en gruppe af andre sarkanske troldmænd som er utilfredse med deres manglende indflydelse i Sarkana, og som har planer om at erobre Kyralia tilbage. Og de skyr ingen midler.
Krigen synes uundgåelig..

Læsetemaet for juni måned var Trudi Canavan, da jeg gerne ville have læst flere af hendes bøger inden hun kommer til Esbjerg til Fantasyfestivalen i september. Det var egentlig planen at jeg ville have læst hendes Traitor Spy-trilogi, men jeg havde ikke overskud til at læse en trilogi på omkring 1500 sider på engelsk, og valgte i stedet at kaste mig over serien Magikerens Lærling på dansk, som var noget mere overkommelig.
Jeg har for mange år siden læst Canavans De sorte troldmænd, og var meget begejstret for serien. Det var derfor helt sjovt at læse en serie som finder sted flere hundrede år før denne serie, og som forklarer hvordan blandt andet Troldmandslavet bliver til. Jeg har valgt at anmelde serien samlet, da den på engelsk er en bog.
Serien er godt skrevet, med flotte beskrivelser, og et letlæst og flydende sprog. Handlingen er fyldt med action, klasseforskelle, krig, politik, magi og undertrykkelse, og spændingen stiger støt hele vejen igennem. Samtidig kommer serien ind på kvindesyn, slaveri, frihed, tvang og krigsmoral. For selvom man kæmper for det rigtige kan grænsen mellem rigtigt og forkert hurtigt blive overtrådt i krig, og vindere og tabere kan være lige slemme ved civilbefolkningen - hvad enten det er deres egen eller fjendens. Selvom det er en ret traditionel fantasyhistorie er der alligevel en del twists undervejs som gør det svært at gætte handlingen. Synsvinklen skifter mellem flere forskellige personer på begge sider af konflikten og fra flere forskellige klasser, og det fungerer rigtig godt, da det er med til at give læseren et nuanceret billede af konflikten mellem de to lande, og forskellene mellem for eksempel slaver og frie mennesker. Men de mange forskellige synsvinkler gør også at man lærer de forskellige personer rigtig godt at kende, og at man hurtigt kommer til at holde af dem. Af hovedpersoner/fortællere er der Tessia, Jayan, Dakon, Hanara og Stara. Tessia er den overordnede hovedperson, og det er hende der fortæller det meste af historien. Hun er stædig og kæmper for sin drøm, men har også et stort hjerte og en klar moralsk holdning til hvad der er rigtigt og forkert. Jayan er ligeså stædig, men er mere traditionelt opdraget. Alligevel fascineres han af Tessias livsmod og store hjerte. Baron Dakon har en høj moral og en stor pligtfølelse over for sit folk. Hanara er Takados slave, og for ham handler det om at tjene sin herre. Da han får friheden ved han ikke hvad han skal stille op med den, og moral lader han andre om at forholde sig til. Stara er datter af en sarkansk troldmand, men er vokset op i udlandet. Da hendes far kalder hende hjem opdager hun snart at livet som kvinde i Sarkana ikke er meget anderledes end for slaverne. Hun forsøger at holde fast i sine drømme, og har en stærk vilje. Personerne er meget forskellige, men er alle levende og nuancerede, og virker utroligt menneskelige. Også bipersonerne virker realistiske og levende, og det er godt, for det er i høj grad personerne som bærer historien.
Seriens covere er utroligt flotte, og passer rigtig godt sammen. Man kan se at der er blevet tænkt over designet, og resultatet er blevet rigtig flot.
Jeg kunne rigtig godt lide serien, men synes alligevel ikke den var helt så god som De sorte troldmænd. Det hænger måske sammen med at serien fungerer som en forhistorie til netop De sorte troldmænd, da forhistorier som er skrevet efter en serie ofte virker noget forvirrende og overflødige på mig. Magikerens Lærling er dog en rigtig god fantasyfortælling som bestemt kan anbefales - også selvom man ikke har læst De sorte troldmænd.

Se også forfatterens hjemmeside.

Ingen kommentarer: