onsdag den 20. april 2016

I Shall Wear Midnight

I Shall Wear Midnight er 38. bind i Terry Pratchetts Discworld-serie.

Tiffany Aching er 16 år, og er heks på "the Chalk" eller på dansk "Kridtryggen". Og hun er en god heks. Hun passer de gamle, hjælper de syge, og bruger i bund og grund sin sunde fornuft. Selvom folkene på Kridtryggen går til hende for at få hjælp, er hun stadig udenfor. De er stolte af deres heks, men hun er en heks, og som sådan mystisk og en smule farlig.
Da den gamle baron dør, og Roland, hans søn, overtager magten, får Tiffany problemer. Ikke nok med at Roland er begyndt at opføre sig stift og koldt overfor hende, og snart skal giftes med en anden, folk begynder også at hviske, og stemningen bliver snart temmelig ubehagelig. For noget puster til ilden, og bliver det ved vil hekse snart være jaget vildt.
Det viser sig snart at Tiffany, ved et uheld, har vækket "the Cunning Man", ånden af en heksebrændende præst, dengang hun kyssede Vintersmeden. Og nu er han sluppet løs i verdenen, og hvisker om onde hekse til de folk der vil høre. Tiffany får brug for al sin magi og kløgt hvis hun skal standse ånden før det er for sent. Heldigvis får hun hjælp af de små blå mænd. Men kan man overhovedet stoppe heksehadet når det først er blevet vækket?

Læsetemaet for april måned er Terry Pratchett, og en af grundene til at jeg valgte temaet var netop at få læst I Shall Wear Midnight. Jeg er vild med Terry Pratchetts bøger, men lige denne her har det taget lang tid at få læst. Faktisk flere år, med flere mislykkede forsøg. Nu er det så endelig lykkedes at komme igennem den, og da jeg først kom forbi det sted hvor jeg blev ved med at gå i stå, så var bogen faktisk rigtig god. Sproget er, som i alle Pratchetts bøger, helt fantastisk. Det er humoristisk, sprudlende og fantasifuldt, med masser af selvomfundne begreber og fantastiske ordspil som er en stor del af bøgernes charme. Handlingen er godt skruet sammen, og som altid i Pratchetts bøger fuld af twists som gør historien umulig at forudsige og er med til at bevare spændingen hele vejen igennem. Historien er spændende, med masser af magi, gys, kærlighed, venskab og, ikke mindst, humor. Personerne er interessante og levende, med masser af lag. De forskellige personer er beskrevet med en særlig varme som gør at man ikke kan lade være med at holde af selv den mest usympatiske af dem. Jeg må dog indrømme, at jeg havde en del problemer med hovedpersonen. Faktisk var det Tiffanys skyld at jeg blev ved med at gå i stå i bogen det samme sted. De første 70 sider er hun nemlig utroligt bedrevidende, nævenyttig og jaloux, og tromler over folk for at få sin vilje, uden hensyn til hvad de andre personer ønsker. Og det gjorde det svært for mig at komme ordentlig i gang med bogen, fordi jeg havde lyst til at slå hende oveni hovedet og forvise hende fra hendes egen historie. Hun bliver heldigvis selv opmærksom på ovenstående fejl i løbet af resten af bogen, og begynder at tænke over hvordan hendes handlinger påvirker andre mennesker. Det har nok heller ikke hjulpet på motivationen at Tiffany Aching-serien (Discworld-serien består af en del mindre serier som alle hænger sammen på en eller anden måde) altid har været den jeg brød mig mindst om i Discworld-serien, blandt andet fordi Tiffany indimellem virker så utroligt irriterende på mig. Kan man lide Discworld-universet, og er man fan af Terry Pratchetts skrivestil, skal man dog ikke snyde sig selv for I Shall Wear Midnight som er ligeså velskrevet som hans andre bøger og har den samme varme, charme og humor som resten af serien. Bare bær over med Tiffany i starten. Hun vokser i løbet af bogen.

Se også hjemmesiden for forfatterens bøger.

Ingen kommentarer: