søndag den 1. april 2018

En konges vej, Del 2

En konges vej, Del 2 er anden del af første bind af Brandon Sandersons fantasyserie Stormlysfortællingerne.

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget Ulven og Uglen

Shallan er blevet lærling hos Jasnah, og nyder sine studier. Hendes families situation bliver mere og mere desperat, og skal de overleve, er Shallan nødt til at stjæle fabrialen, før det er for sent.
Kaladins forsøg på at få bromændene under sig til at overleve tiltrækker sig hans overordnedes opmærksomhed, og snart bliver kampen for overlevelse endnu sværere.
Også blandt lederne af hæren er der problemer. Dalinars syner får hans fjender til at grine af ham, og han begynder efterhånden selv at tvivle på sin egnethed som Højfyrste.
Og krigen raser...

Jeg var vild med første del, og har glædet mig længe til at læse videre. Alligevel gik der et stykke tid før jeg kom igang med bogen, hvilket blandt andet skyldes dens massive størrelse, som virkede en smule afskrækkende. Jeg blev dog på ingen måde skuffet, for del 2 levede i den grad op til del 1. Selvom man godt kan mærke, at man starter midt i en bog, så var det en fryd at vende tilbage til universet og personerne, og jeg nød at tage mig tid til bogen.
Sproget er letlæst og flydende, og beskrivelserne er så livagtige og forførende, at man som læser føler sig hjemme både hos bromændene på de støvede sletter fyldt med kampe, blod og forræderi, og i Shallan og Jasnahs studierum i en fjern bys bibliotek. Selvom der var enkelte slå- og ordfejl undervejs, var det ikke noget der trak ned i den samlede læseoplevelse, fordi sproget er så levende og velskrevet som det er.
Universet er utroligt gennemført, med en detaljerigdom udover det sædvanlige. Forfatteren har ikke kun opfundet personer og handling, men også hele religioner, historie, kulturer, væsener, filosofi og magi, på en måde som er både overbevisende og grundig. Og det hele åbenbares for læseren på en så selvfølgelig måde, at man ikke tænker over hvor anderledes det hele er, og hvor mange informationer man rent faktisk får undervejs. Jeg er fuld af beundring over at forfatteren kan holde styr på alle deltaljerne, og åbne sit univers for læseren på en måde, som hverken er tung eller kedelig, men tværtimod holder spændingen hele vejen gennem de knap 900 sider i denne bog, trods en del filosofiske overvejelser og diskussioner undervejs. Samtidig er bogen fyldt med twists, som gør det umuligt at forudsige hvad der vil ske, og som gør bogen umulig at slippe, trods de mange sider.
Handlingen er godt skruet sammen, og fyldt med action, krig, mord, forræderi, intriger, magt og magi. Det er en historie om krigens meningsløshed, hævn og magtbegær, men også om idealer, drømmen om retfærdighed og viljen til at overleve. Bogen er overraskende filosofisk, og selvom man ikke skulle tro det, fungerer det faktisk rigtig godt, fordi det er med til at suge læseren ind i universet - og ind i personerne. Fortid og nutid hænger uløseligt sammen, og det, at historien fortælles af folk fra alle samfundslag, er med til at gøre både universet og historien levende og interessant.
Personerne er utroligt menneskelige og levende, med egne følelser, historier og motiver, og man kan slet ikke lade være med at føle med dem. Historien fortælles primært af Shallan, Kaladin og Dalinar, en højtstående lærd kvinde, en slave, og en lysøjet Højfyrste. Hver især har de deres eget forhold til krigen, og hver især bidrager de med forskellige synsvinkler og idealer. Shallan lider mere og mere af samvittighedskvaler i forhold til det nødvendige tyveri. Hun elsker at studere, og efterhånden som hun lærer Jasnah at kende, har hun mindre og mindre lyst til at bedrage hende. Kaladin forsøger med alle kræfter at få sine bromænd til at overleve, men må sande, at overkommandoen ikke er interesseret i at øge bromændenes overlevelse. I stedet får hans anstrengelser hans foresatte til at holde øje med ham, og hans odds for at overleve forværres drastisk. Dalinars syner og æresbegreber får resten af Højfyrsterne til at se skævt til ham, og det hjælper ikke, at der snart begynder at gå rygter om, at Dalinar står bag et mordforsøg på kongen. Hans forsøg på at skabe sammenhold blandt sine ligemænd går heller ikke for godt, og det hjælper ikke, at han får sværere og sværere ved at bekæmpe sine følelser for brorens enke. Også bipersonerne er utroligt nuancerede, og jeg var især vild med snigmorderen Szeth, Jasnah og Adolin, som hver har deres helt egen klare personlighed. 
Sidst, men ikke mindst, er der bogens fysiske udformning, som er virkelig smuk. De lilla nuancer på omslaget spiller flot sammen med guldtrykket, og bogen er fyldt med smukke illustrationer af væsener, kort og genstande, som gør universet endnu mere levende. Foran og bagi er der de flotteste farvelagte illustrationer og kort, som, sammen med kraftigt papir og en lækker læsevenlig tekst, gør bogen til et helt lille kunstværk rent visuelt. 
Alt i alt var bogen en fantastisk læseoplevelse, og jeg kan slet ikke rose den nok. Er man vild med Sandersons bøger, og elsker man episke fantasyfortællinger, så er det her en bog man bare skal læse. Men læs del 1 først. 

Se også forfatterens hjemmeside

2 kommentarer:

Piskeriset sagde ...

Absolut fantastisk bog! Læste dem på engelsk i starten af marts, og det er klart de bedste fantasybøger, jeg har læst i løbet af de seneste år! Glæder mig til at læse videre i serien, men det bliver nok først til sommer :)

God påske!

Mvh.
Den lille Bogblog

Kirsten Bloch sagde ...

@Den lille Bogblog. Ja, den er helt fantastisk:) Jeg glæder mig virkelig til at læse videre, men det gør ikke noget, hvis der går lidt tid, for det tager lidt tid at komme sig efter sådan en læseoplevelse.