søndag den 31. december 2023

I krig

I krig er 1. bind af fantasytrilogien Legendens ridder, skrevet af Jeanette Sigtenborg. 

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget Straarup & Co

Danvang er i krig med nabolandet Nordan. Efter Danvangs konge er blevet såret, må kronprisen overtage kommandoen over hæren. Det huer dog ikke kronprinsens lillesøster, prinsesse Elena. Hun ønsker ligesom sin bror at forsvare sit land, men er i stedet tvunget til at blive på slottet, og lære at opføre sig som en prinsesse. 
Men da Elena en dag, i en aflåst del af slottet, finder en rustning og et sværd, ændrer alt sig. For rustningen og sværdet har tilhørt en uovervindelig ridder, hvis legende alle kender, og det ser ud til, at legenden har valgt Elena til at være ridderens arvtager. 
Snart befinder Elena sig ved fronten, men er hun parat til at tage konsekvenserne af sit valg, og kæmpe i krigen? 

I krig var en virkelig god læseoplevelse, med et klassisk fantasyplot. 
Sproget er letlæst og flydende, med livagtige beskrivelser, der får såvel omgivelser som slagmarkens grusomheder til at fremstå lyslevende for læseren. 
Universet er gennemført og logisk, men jeg savnede noget mere worldbuilding, og for en geografisk udfordret person som mig, ville et kort have gjort underværker. 
Handlingen er godt skruet sammen, og selvom plottet minder om en del andre bøger, jeg har læst, hvilket gjorde historien en smule forudsigelig, så fungerer det godt. Historien er fyldt med action, krig, hemmeligheder, pligt, ære, ansvar, venskab, familiebånd, mod, legender og en forklædt prinsesse. Tempoet er højt hele vejen igennem, og man keder sig ikke et øjeblik. Og så slutter bogen med en cliffhanger, der gør det svært ikke at begynde på næste bind med det samme. 
Personerne er levende og nuancerede, og trods det høje tempo, lærer man dem godt at kende undervejs. Hovedpersonen Elena er modig, pligtopfyldende, stædig, og vil hellere slås, end opføre sig som en fin dame. Hun elsker sin familie og sit land. Så da hun får chancen, forklæder hun sig som mand, og stikker af fra slottet. Også selvom hun langt fra er klar til at overleve på egen hånd. Til tider synes jeg dog Elena tog lidt for meget ansvar på sig, for hun er trods alt kun en person. Af bipersonerne kunne jeg især godt lide Elenas bror, Nicholas. Han er modig, pligtopfyldende og medfølende, men opfører sig til tider en smule overbærende overfor sin lillesøster og hendes ambitioner. Petrus, derimod, støtter Elena næsten fra starten, og er både modig, hjælpsom og loyal. Pligten vejer for ham højere end hans egne ønsker, og han vil gøre alt for sin familie. Jeg kunne også rigtig godt lide Elenas mentor, fyrst Garvin, der som næsten den eneste mand ved hoffet tror på, at hun kan mere end at være fin dame. Kongen havde jeg det derimod lidt ambivalent med. På den ene side er han parat til at gøre alt for at forsvare sit land, men på den anden side har han temmelig konservative idéer om hvordan piger skal opføre sig, og lytter ikke til, hvad hans børn ønsker. Og det på trods af, at han tydeligt holder af dem. 
Alt i alt nød jeg bogen, som mindede mig om klassiske fantasyhistorier som Løvindens sang af Tamora Pierce, Helten og kronen af Robin McKinley og Ringenes herre af J.R.R. Tolkien, både hvad angik handling og hovedperson. Og så kan rosen næsten ikke blive større, for de hører alle til blandt mine favoritter. Jeg kunne dog godt have tænkt mig lidt mere worldbuilding og til tider lidt lavere tempo og flere sider, så man kunne lære verdenen og personerne endnu bedre at kende, men det er også det eneste, jeg har at udsætte på bogen, for resten var virkelig godt. Er man til klassiske fantasyfortællinger med masser af tempo, så kan bogen her kun anbefales. 

Ingen kommentarer: