lørdag den 28. oktober 2023

Venja 5+6

Slottets herre og Troldmandens hjerte er 5. og 6. bind i den letlæste fantasyserie Venja, skrevet af Gry Kappel Jensen.

Bøgerne er anmeldereksemplarer fra forlaget Turbine

Venja har lovet at hæve den forbandelse, som hendes far har kastet over børnene i skoven. Men for at gøre det, er hun nødt til at vende tilbage til det hjem, hun er flygtet fra. Med sig har hun den medaljon, hun fik af heksen i skoven. 
Da Venja kommer hjem til slottet opdager hun hurtigt, at der er noget galt. Der er helt stille på slottet, og den eneste, hun finder, er tjenestepigen Elly. Men Elly er ikke sig selv.
Kan Venja bryde forbandelsen før det er for sent?

Sikke en afslutning på serien. Spændende, rørende og ikke til at slippe, og en perfekt slutning på en fantastisk serie. 
Sproget er enkelt, letlæst og flydende, med et lixtal på 10. Beskrivelserne er levende og historien stemningsfuld, og selvom sætningerne er korte og dialogerne overskuelige, så føler man som læser aldrig, at der mangler noget. Bøgerne er inddelt i korte kapitler, hvilket gør bøgerne overkommelige og hurtigt læst, også for de læsere, der ikke er så stærke endnu. 
Historien er spændende, og fyldt med magi, venskab, hemmeligheder, talende dyr, frygt, forbandelser, mod, familie og spirende forelskelse, krydret med en god portion action. Og selvom jeg havde regnet dele af slutningen ud på forhånd, så blev jeg alligevel overrasket undervejs. Bagerst i bøgerne er der tegnevejledninger, fakta om slotte og tip til at skrive sin egen historie. 
Personerne er levende og nuancerede, og jeg holder meget af hovedpersonen Venja. Hun er modig, nysgerrig og hjælpsom, og fast besluttet på at hjælpe sine venner. Hendes spirende forelskelse i Theo, og frygten for at miste ham for altid, er virkelig godt beskrevet, og kemien mellem de to fungerer virkelig godt. Theo forsøger stadig at holde sig lidt på afstand, men er tøet lidt op, og kan ikke modstå sine følelser. Af bipersonerne er det især Edgar og Venjas far, som vi kommer tættere på her i de sidste bind, men også Peter, Rana og Evie har en rolle at spille. 
Ligesom de andre bind i serien er bøgerne illustreret af Andreas Erstling, og de smukke illustrationer, der indleder hvert kapitel, er med til at give liv til både personer og handling. For slet ikke at nævne de utroligt flotte omslag på bøgerne, som både matcher indholdet perfekt, og giver den helt rette fantasystemning. 
Bøgerne afslutter på perfekt vis serien, og fans af de forrige bind vil bestemt ikke blive skuffede. Har man fantasyelskende børn, der har knækket læsekoden, men endnu ikke er klar til de tykkere fantasyfortællinger, kan serien klart anbefales, ligesom den også vil kunne bruges til op- eller medlæsning. Jeg kommer helt klart til at savne Venja, men glæder mig til at kunne give historien videre til fantasylæsende børn. 

Se også forfatterens hjemmeside

Ingen kommentarer: