lørdag den 16. april 2022

Top 10 Liste: Danske fantasydebuter

I Top 10 Listerne giver jeg 10 anbefalinger til fantasylæsning, ud fra min egen læsning.  
Top 10 Listerne er ikke i prioriteret rækkefølge, hvor det bedste står øverst, men simpelthen 10 fantasyanbefalinger fra mig til jer. 
Rigtig god fornøjelse.

10 danske fantasydebuter

Som bogblogger læser jeg rigtig mange fantasydebuter, og selvom det ikke er dem alle, jeg er lige begejstret for, så er der også rigtig mange gode imellem, og indimellem er jeg endda så heldig, at støde på en ny yndlingsforfatter. Denne liste er en Top 10 over de fantasydebuter, der virkelig blæste mig bagover, og for nogles vedkommende introducerede mig til en ny yndlingsforfatter. For at komme i betragtning til denne liste skal bogen være forfatterens debutroman, jeg skal have læst bogen (dog ikke nødvendigvis som den første af forfatterens bøger), og jeg skal have elsket den, da jeg læste den. Da det meste danske fantasy der udkommer er del af serier, består listen her ikke overraskende udelukkende af seriestartere. Og udvælgelsen har denne gang været benhård, da der var virkelig mange fantastiske fantasydebuter at vælge imellem.  
For at undgå spoilers bruger jeg beskrivelsen fra Goodreads-omtalen på bøgerne.  


Tobias Stenbæk Bro: Væddermændenes nat (Et varsel om Storm 1)
3 brødre
2 hemmeligheder
1 sejrherre
Væddermændenes nat er første bind i den dystre fantasyserie Et varsel om Storm; en fortælling om blodige magtkampe, skjult forræderi og fortiede hemmeligheder. Et varsel om Storm er historien om tre riddersønner, hvis drømme brister og ambitioner iturives, da de må forlade deres faders gård og flygte ud i natten. Foran dem venter en farefuld færd gennem det gamle kongerige Agamore, den sidste civiliserede skanse i De Brudte Riger. En rejse, der kan koste dem alt, men også besvare de gåder, der bliver ved at kravle frem fra mulden.
For hvad er det for diabolske symboler, der er skåret ind i panden på de to lig, der findes nær gården? Og hvem er den ukendte ridder, der holder øje med faderens landsby? Og hvorfor plages unge Stormfrik af drømme om et spædbarn og en lyshåret kvinde i et stentårn langt, langt væk?
Kun ved at finde svaret på disse spørgsmål, kan de tre brødre få indsigt i deres egen fortid og få magten til at gribe ud efter den skæbne, de er født til.  

Har I fulgt bloggen i et stykke tid, kommer det næppe som en overraskelse, at Væddermændenes nat er at finde på denne liste. Bogen var blandt mine bedste læseoplevelser i 2019, og jeg forelskede mig med det samme i såvel univers som personer. På trods af bogens forholdsvis lave sideantal formåede forfatteren både at opbygge et gennemført univers, skabe levende personer og fortælle en spændende historie, der var umulig at slippe. Væddermændenes nat er dansk fantasy for voksne, når det er bedst og at det er en debutbog, gjorde kun det hele endnu mere imponerende. Især forfatterens worldbuilding med plads til både dagligdag og historier om magiske væsener og konger gjorde indtryk, og gjorde læseoplevelsen til noget helt særligt. 
Anmeldelse af bogen kan læses her


Sascha Christensen: Den ydmyge amulet (Humaran-trilogien 1)
Den unge magiker Josephine Teller er rejst med sin faster og onkel til den nordengelske Haselby, hvor de vil åbne et hotel i et gammelt, forladt hus. Josephine glæder sig ikke til at skulle tilbringe sommeren med hotelarbejde, men da husets høloft afslører en uhyggelig hemmelighed, bliver hun med ét draget ind i et årtier gammelt mysterium, som truer med at ødelægge hotellet og hendes families forretning.

Med sin egen magi og med hjælp fra den hemmelighedsfulde Nell fra landsbyen, tager Josephine fat på at løse gåden, der trækker spor til en langt større sag om et forsvundet, magisk relikvie: Humaran – den ydmyge amulet.

Selvom det er 11 år siden, jeg læste bogen her, så husker jeg stadig hvor opslugt jeg var af universet og historien. Især bogens stemning af uhygge og magi sidder stadig i mig her mange år senere. Bogen var en imponerende debutbog, som ikke lignede andre fantasybøger, og vandt ganske fortjent Orla Prisen i 2010. 
Anmeldelse af bogen, som hører til blandt de ældste på bloggen, kan læses her


Julie M. Day: Den halves arv (Grænsen til Trafallas 1)
”Hvad er jeg?” gentog jeg. Denne gang lød jeg vredere end planlagt. Men jeg var vred! Jeg var vred og frustreret.

”Du er halv,” sagde han så.

De tre ord virkede voldsomme og på samme tid befriende. Og pludselig havde jeg svært ved at synke.

---

Da Grace stifter bekendtskab med en mærkværdig skriftrulle, og der samtidig kommer en fremmed mand til byen, er hun ikke i tvivl – den fremmede vil hende noget, og det er ikke nødvendigvis noget godt.

Inden længe bliver Grace hvirvlet ind i en ældgammel fejde mellem godt og ondt. Hun er stærkt ønsket af nogen i det fremmede og magiske land, Trafallas, mens andre helst ser hende forsvinde. Hvem er de gode, og hvem er de onde, og hvem af dem kan Grace stole på?

Den halves arv var en af de allerbedste fantasybøger jeg læste i 2017, og jeg husker stadig, hvordan jeg blev fuldstændig opslugt af både fortællingen og universet. Især forfatterens evne til worldbuilding imponerede mig, fordi hun både gav sig tid til at vise dagligdagen og magien i Trafallas, mens hun også gav personerne tid til at bygge indbyrdes relationer op, i stedet for at køre hårdt på med action hele vejen igennem. Serien er til dato noget af det bedste danske fantasy jeg har læst, og jeg kommer helt sikkert til at genlæse den mange gange. 
Anmeldelse kan læses her


Jeanette Hedengran og Tina Sanddahl: Mørkets søn (Mørkets søn 1)
Destan Tolvarssøn er arving til tronen, og når hans far dør, er det ham der skal herske over Sikanias mørke folk. Men det vil Destan ikke – og desuden er der mange år til at hersker Tolvar dør. Celina er også arving til en trone. Hun er lysets datter, og når hendes far en gang er væk, skal hun herske over Sikanias lyse folk. Selvom Sikania er et rige, er de to folk aldrig i berøring med hinanden: De har delt døgnet mellem sig, og sådan har det været mange generationer tilbage. Derfor er det heller ikke meningen at Destan og Celina nogensinde skal møde hinanden. Men det kommer de til. Hersker Tolvar har udtænkt en plan som skal sikre hans folk evigt mørke, og Destan skal hjælpe ham med at få det til at ske.

Mørkets søn er første bind i en serie på tre og handler om mødet mellem lys og mørke, og hvad man er villig til at gøre for kærlighed.

Mørkets søn er en fortælling om kærlighed, forskellighed, godt og ondt, og bogen imponerede mig både med forfatternes evne til at ramme en fælles sprogtone, deres karakteropbygning og deres worldbuilding, der var utroligt stemningsfuld. Udover en spændende historie med masser af action, så bød bogen også på en fantastisk kærlighedshistorie, og selvom de følgende bind skuffede mig en smule, så var bogen her stadig en imponerede debut. 
Anmeldelse kan læses her


Nathali og Bettina Liane: Kaldet fra Galathea (Awen 1)
Aias liv ændrer sig for altid, da hun finder en forladt kuffert på sit dørtrin. Kufferten fører Aia og hendes tvillingebror, Peter, til det mystiske skib Galathea, der kan sejle mellem magiske verdener. På skibet bliver Aia og andre jævnaldrende uddannede som vogtere af den forunderlige verden Igdrafell. Truslen lurer nemlig altid i form af en gruppe ved navn Morkinskinna. Med kraften over blod og knogler vil de dræbe vogterne og udslette Igdrafell. Aia og Peter giver sig i kast med deres træning som vogtere, men da Aia opdager sandheden om sit ophav, sættes hun for alvor på prøve.
På Galathea trænes hun i at kæmpe mod mørket, men kan hun mon overvinde mørket i sig selv?

Kaldet fra Galathea er endnu en bog, hvor man ikke kan mærke, at der er to forfattere om at skrive. Sprogtonen er den samme hele vejen igennem, og personerne er levende, nuancerede og menneskelige, mens historien er spændende og umulig at slippe. Det var dog først og fremmest worldbuildingen, der imponerede mig, da universet er utroligt originalt, fantasifuldt og gennemført, med elementer fra mange forskellige mytologier, ført sammen på en ny og anderledes måde. Og bogens stemning giver mindelser om Harry Potter med dens blanding af fortryllelse, undren og skoleliv. 
Anmeldelse kan læses her


Julie Midtgaard: Elementprøven (Sprækken til Luscuro 1)
Bålets flammer danser og hvæser.
Jeg vrider mig. Rebene flår i huden.
Tilskuernes messen ætser sig ind i min hjerne: „Heks, heks, heks!“
En mørk sprække flænger ilden med et højt brøl.
Sprækken udvider sig. Flammer, gløder og aske hvirvler ind i mørket.
Jeg bliver slynget samme vej.

I 1600-tallets Aalborg straffes trolddom med døden,
og før 14-årige Gry ved af det, sender en hekseanklage
hende på bålet. Men de glubske flammer brænder
hende ikke som de burde. I stedet tvinger mystiske
kræfter hende på en farefuld rejse til Luscuro;
en magisk verden hærget af ødelæggelse og krig.
Her er der kun én vej frem, og det er at bestå
den livsfarlige elementprøve. Mægtige kræfter lurer,
og snart opdager Gry at hun ved noget som nogen
vil gøre alt for at holde skjult ...


Elementprøven
bød på endnu et fantastisk og eventyrligt univers, der ikke lignede noget, jeg før har læst. Sprog, flow, og handling gik op i en højere enhed med et originalt univers og levende personer, tilført et strejf af historie fra vores egen verden, og jeg fløj igennem bogen på ingen tid. Tredje bind i serien vandt Dansk Fantasy Pris for Årets danske fantasybog i 2020, og selvom jeg ikke har læst den endnu, er jeg sikker på, at det var velfortjent, for med sådan en debut, kan det næsten ikke gå galt.
Anmeldelse kan læses her.


Sidsel Sander Mittet: Rent blod (Morika 1)
På skoleøen Raudra undervises krigerlærlingen Korau og visdomslærlingen Eshri i Morikas idealer for fred og tolerance. Deres fremtid ligger fast.

Men i det skjulte arbejder stærke kræfter på at vende tilbage til tidligere tiders adelsvælde.

Snart befinder Eshri, Korau og deres venner sig midt i en kamp for et samfund, de altid har taget for givet. Spørgsmålet er imidlertid om samfundet overhovedet er værd at kæmpe for?

Eshri og Korau opdager snart, at intet er, som de troede…


En anden fantastisk debut er Rent blod. Forfatterens evne til at tage tabubelagte emner op og inddrage dem naturligt i handlingen var virkelig imponerende, og det samme var hendes sprog, karakteropbygning og worldbuilding. Bogen gjorde lynhurtigt forfatteren til en af mine yndlingsforfattere, og selvom jeg er bagud med hendes bøger, så er det, jeg har læst af hendes forfatterskab, fantastisk.
Anmeldelse kan læses her.


Nicole Boyle Rødtnes: Dødsbørn (Skeletter i skabet 1)
Hvad ville du gøre, hvis du skulle tilbringe et år af dit liv i stinkende kloakker med rotter og giftige blåslanger?

Det spørgsmål må den 15-årige Davie stille sig selv, da han er så uheldig at trække kloakpasser som læreplads.

Ikke nok med at jobbet er klamt, Davie opdager også, at hans læremester skjuler en frygtelig hemmelighed i sin kælder. En hemmelighed, der udgør en trussel mod hele byen, og som får store konsekvenser for Davies liv.

“Hvad sker der?” spurgte William. Han holdt lampen ud over vandet.
“Jeg syntes, jeg så noget i vandet.” Jeg kiggede ned i det grumsede vand. Jo, der var en skygge.
“Kom væk derfra med det samme!”
Jeg drejede hovedet for at spørge hvorfor, men blev afbrudt af et højt plask. Kolde dråber af kloakvand sprøjtede ned over mig. Et langt dyr skød op ad vandet. Kroppen var som en slanges, men dens hoved var omkranset af en manke af brusk. Slangen åbnede munden, så de skarpe tænder blev synlige. Jeg tabte hammeren i vandet.

Dødsbørn tog mig med storm, og gjorde med det samme forfatteren til en af mine yndlingsforfattere. Blandingen af humor og gys gav bogen et helt særlig stemning, som jeg elskede, og forfatterens evne til at blande forskellige elementer på en ny måde, gjorde bogen her til et friskt pust på det danske fantasymarked. Det samme gjorde forfatterens worldbuilding, som var både original og gennemført, og sammen med levende og nuancerede personer og en handling, der gjorde bogen umulig at slippe, er bogen her en imponerende debut for en forfatter, som hele tiden udvikler sit forfatterskab i nye retninger.


Sidsel Katrine Slej: Sanddrømmeren (Sanddrømmeren 1)
Det betyder ikke noget, at Fréas drømme tit bliver til virkelighed, siger hendes mor, men da en jætte bryder ind om natten og angriber dem, må moren indrømme, at de ikke er som andre mennesker. Langt fra. Fréa er en valkyrie, og vølven har spået, at Fréa skal blive den mægtigste sanddrømmer nogensinde — en valkyrie, der kan se fremtiden i sine drømme.
Fréa må tage til Asgård for at blive oplært som valkyrie og bo blandt de gamle, nordiske guder. Her begynder en uventet rejse, hvor hun knytter stærke venskaber og oplever en spirende kærlighed.
Men uhyggelige drømme om is, blod og en brændende himmel hjemsøger Fréa. Er det en sanddrøm? Og kan hun forhindre det i at ske?


Med Sanddrømmeren gav forfatteren nyt liv til den nordiske mytologi, og satte fokus på såvel kønsroller som kultursammenstød da nutid og fortid stødte sammen i gudernes verden. Bogen var en imponerende debut, der gav mig mindelser om Erik Menneskesøn, samtidig med at den var helt sin egen, med en gennemført og original worldbuilding, masser af romantik, hæsblæsende action og en hovedperson, jeg ikke kunne lade være med at holde af. Og selvom bogen her aldrig helt fik den anerkendelse, den fortjener, så er der håb endnu, da forfatteren har meddelt, at der er et reboot af serien på vej, som forhåbentlig får flere til at få øjnene op for historien.
Anmeldelse kan læses her.


Malene Sølvsten: Ravnenes hvisken 1
17-årige Anne kan se hændelser i fortiden, og en nat genoplever hun et uhyggeligt gammelt mord. En rødhåret pige bliver myrdet og får skåret et runetegn i ryggen. Men kort efter begynder rødhårede piger at blive dræbt på egnen, og tegnet er på dem alle.

Pludselig er den lille by fuld af fremmede. De har mystiske kræfter, og de kredser om Anne, som ikke er vant til at have folk tæt på. Den asatroende Luna, den gudesmukke Mathias og den mystiske Varnar ønsker alle at hjælpe hende. Men er de venner eller fjender? Kan hun stole på sine følelser efter et helt liv alene?

En vil hun forelske sig i.

En vil blive hendes bedste ven.

En vil redde hendes liv.

Og en vil slå hende ihjel.


Med sin blanding af krimi, fantasy og nordisk noir formåede Ravnenes hvisken at fange læserne i hidtil uhørt grad for en dansk fantasydebut, og gjorde med det samme forfatteren til en af de største danske fantasyforfattere herhjemme. Og jeg forstår det godt, for det er en helt fænomenal debut, forfatteren har strikket sammen. Hæsblæsende action, et spændende krimiplot, magi og nordisk mytologi smelter sammen med levende personer, gymnasieliv og masser af twists til noget utroligt originalt. Bogen blev nomineret til Læsernes Bogpris i 2017, noget hidtil uhørt for en dansk fantasybog, og fik også ikke-fantasylæsere til at læse fantasy. Ret godt klaret af en debutbog.
Anmeldelse kan læses her.

Ingen kommentarer: