søndag den 4. september 2016

Mission Befri Cornelius

Mission Befri Cornelius er 1. bind af fantasyserien Viggo Månestråle og Landet på den anden side, fortalt af M.P. Russell til Dorte Marcussen.

Viggo er vokset op hos sin mormor. Hans mor forsvandt da han var lille, og hans far har han aldrig kendt. Kort før han fylder 11 år har han en mærkelig drøm, hvor vindene fra de fire verdenshjørner løfter ham op til månen. Og så falder han ned fra taget og brækker benet. Viggo drømmer også at han møder en stor mand med venlige hænder.
På hospitalet møder han de to piger Vilfrida og Victoria som begge to har haft uheld efter at have drømt. Victoria drømte at hun fløj på en kost, og Vilfrida drømte at hun talte med en panter. Og begge har også drømt om den store mand med de venlige hænder.
De tre børn opdager snart, at der måske er mere sandhed i deres drømme end de troede. Til Viggos fødselsdag får han en bog og et mærkeligt ur, og kort efter opdager de tre børn, at de alle har magiske kræfter.
Tre grønne væsener tager dem med til Landet på den anden side, hvor Viggo, Vilfrida og Victoria lærer mere om hvem de er, og mødet kongen, som har en hemmelig mission til dem. En mission, som fører dem helt tæt på den onde Rosamunda.

Bogen er et anmeldereksemplar fra Forlaget Muffin, tilsendt af forfatteren.

Forfatteren spurgte om jeg havde lyst til at anmelde bogen, og da jeg synes den lød spændende, sagde jeg ja. Nu har jeg så læst den, og selvom jeg synes den har en del mangler, så har den absolut også sine gode sider. Hvis vi starter med det gode, så er bogens univers rigtig godt bygget op, og forfatteren er rigtig god til at gøre Landet på den anden side levende og magisk. Handlingen er godt skruet sammen, med en del uventede twists undervejs, og bogen er fuld af magi, gode og onde kræfter, hemmeligheder og venskab. Det tog dog meget lang tid før handlingen for alvor kom i gang, blandt andet fordi forfatteren brugte rigtig lang tid på at opbygge og forklare universet, hovedpersonernes genetik, de mange forskellige væsener og videnskaben i det magiske land. Selve missionen kom først i gang til allersidst i bogen, og var meget hurtigt overstået, hvilket jeg synes var både synd og misvisende i forhold til titlen på bogen.
Personerne er, for størstedelens vedkommende, troværdige og interessante, og specielt de tre hovedpersoner lærer man rigtig godt at kende. Jeg havde dog lidt svært ved at tro på at de tre børn skulle være 11 år, da jeg synes de virkede en del yngre i deres handlinger, og samtidig blev der introduceret en del bipersoner som aldrig rigtig fik en rolle i fortællingen.
Sproget var letlæst, med mange korte sætninger, hvilket ødelagde flowet lidt. Jeg kunne godt have tænkt mig nogle længere sætninger med flere kommaer i stedet, for de korte sætninger var med til at gøre at bogen virkede mere som en højtlæsningsbog for yngre børn end en bog for større børn. Der var en del problemer med grammatikken undervejs. En hel del ord manglede bogstaver i slutningen, og der var ikke helt styr på ental og flertal. Samtidig skiftede forfatteren en del mellem nutid og datid, hvilket forvirrede mig en smule. Det var synd, for det ødelagde i hvert fald bogen noget for mig, at der var sådan nogle fejl. Talesproget var heller ikke helt optimalt. Børnenes sprog var meget pænt og gammeldags, hvilket, paradoksalt nok, var med til at jeg opfattede dem som yngre end de var, og det virkede ikke altid lige realistisk.
Illustrationerne var en smule kedelige, og jeg må indrømme jeg ikke rigtig forstod hvorfor stamtræerne skulle være med. Til gengæld var det rigtig fint at der var et kort med, hvor man kunne få en forståelse af hvordan Landet på den anden side så ud.
Alt i alt var det en god historie, og slutningen lagde i den grad op til en efterfølger. Som højtlæsningsbog fungerer den, men jeg tror ældre børn vil synes der sker for lidt, og at børnenes sprog er for gammeldags.

Ingen kommentarer: