torsdag den 2. april 2015

Dead until dark

Dead until dark er 1. bind af Charlaine Harris´ vampyrserie The Southern Vampire Mysteries, også Sookie Stackhouse-serien, som danner baggrund for tv-serien True Blood.
kendt som

Sookie Stackhouse er forældreløs og bor sammen med sin bedstemor. Hun arbejder som servitrice i en bar. Sookie har en særlig evne: Hun kan høre andre folks tanker. Det har givet hende en del problemer mens hun voksede op, og som voksen har hun fået ry for at være lidt til en side. Sookie har aldrig haft en kæreste, men til gengæld sover hendes bror Jason med alt hvad der rører på sig.
En dag dukker der en vampyr op i byen, og Sookie bliver meget betaget af ham. Ikke mindst fordi hun ikke kan høre hans tanker. Hun redder hans liv da et par forsøger at dræne ham for blod, som giver en god pris på det sorte marked. Kort efter redder han hendes liv, da parret vil have hævn.
Vampyren, som hedder Bill, og Sookie bliver efterhånden kærester, selvom Sookie har svært ved at forlige sig med de andre vampyrer som Bill kender.
Samtidig hjemsøges den lille by af to mord på servitricer, og Sookies bror kommer snart i søgelyset, da han har sovet med begge ofre. Men da Sookies bedstemor også bliver myrdet er Sookie overbevist om at morderen må findes et andet sted. Begge servitrice-ofre havde været sammen med vampyrer, og Sookie overtaler derfor Bill til at tage hende med til en nærliggende vampyrbar for at stille spørgsmål. Det resulterer desværre ikke i nogen svar, men til gengæld kommer Sookie i søgelyset hos en meget gammel og magtfuld vampyr som gerne vil udnytte hendes evner.
Mens politiets efterforskning koncentrerer sig mere og mere om Jason bliver Sookie overbevist om at hun er morderens næste offer. Hun må nu bruge sin evne til at finde den rigtige morder før det er for sent.

Rigtig spændende bog med masser af blod, sex og en god portion humor. Bogen fortælles af Sookie i jeg-form, og man kommer derfor rigtig ind under huden på hende. Sproget er godt og handlingen er medrivende. Personerne er levende og godt beskrevet, og man kan ikke undgå at leve sig ind i bogen. Jeg glæder mig til at læse de næste bind i serien, og kan varmt anbefale bogen. Forudsat selvfølgelig at man kan lide vampyrbøger. Indledningen minder måske lidt om Twilight-serien - bare vendt om, så det er mennesket der kan læse tanker og vampyren som ikke kan læses - men både sprog og personer er betydeligt mere interessante end i den serie. Og så henvender bogen sig til et noget ældre publikum. Kunne man lide tv-serien bliver man bestemt ikke skuffet over bogen.

Se også forfatterens hjemmeside.

Ingen kommentarer: