mandag den 25. marts 2019

Udvalgt

Udvalgt er 1. bind af fantasytrilogien Den sidste vindrytter, skrevet af Nick Clausen.

Kian er 16 år, og bor alene med sin far, som drikker for meget. Forholdet mellem faren og Kian er anspændt, og det gør det ikke bedre, at Kian føler sig isoleret fra sine jævnaldrende. Han aner ikke, hvad han vil med sit liv, og føler sig ligeglad med alt.
En dag, efter faren igen har smidt ham ud, møder han en mystisk mand. Manden fortæller ham, at han kommer fra en fremmed verden, og at Kians rigtige forældre var vindryttere. Kian er udvalgt til at redde den anden verden, fordi han er vindrytter ligesom sine forældre. Og den fremmede verden har hårdt brug for hjælp.
Selvom Kian er skeptisk, vælger han at tage med den gamle mand til den anden verden, hvor han snart lærer præcist hvad det er, han er udvalgt til. Først skal han dog lære at bruge sine kræfter, og finde ud af, hvad en vindrytter egentlig er.

Udvalgt er en klassisk fantasyhistorie om en dreng, som tror han er helt almindelig, men viser sig at have magiske kræfter, og være udvalgt til at bekæmpe det onde. Bogen er noget klichepræget (en prinsesse, der skal reddes, onde monstre og en distræt troldmand), men det fungerer fint, og historien lægger fint op til næste bind i serien.
Sproget er letlæst og flydende, og beskrivelserne er livagtige og billedskabende, hvad enten de beskriver hverdagsting i vores verden eller omgivelserne i Palindria. Forfatteren bruger også sproget, til at markere forskellen på vores og den fremmede verden, og det fungerer rigtig godt.
Handlingen er godt skruet, og selvom historien i udgangspunktet ligner mange andre fantasyfortællinger, så er universet originalt og anderledes, hvilket gør historien både velkendt og anderledes på en og samme tid. Historien er spændende, og fyldt med magi, uhyrer, troldmænd, forræderi, hemmeligheder, en skjult fortid, en udvalgt helt og en bortført prinsesse. Det er en historie om godt og ondt, liv og død, og om at finde ud af, hvem man egentlig er.
Personerne er levende og menneskelige, og selvom hovedpersonen Kian til tider var noget kold, så kunne jeg godt lide ham. Han er ensom, isoleret og rodløs, og ved hverken hvem han er eller hvad han vil. Mødet med den fremmede verden ændrer alt det, han troede, han vidste om sig selv, og samtidig må han forholde sig til helt nye forventninger til ham. Jeg synes måske nok, at han glemmer den verden, han kommer fra lige hurtigt nok, men ellers synes jeg, han virkede realistisk i sin handlemåde. Af bipersonerne kunne jeg især godt lide den excentriske troldmand Baldragur, som, trods sine egne hemmeligheder, forsøger at oplære Kian i vindrytternes evner, og forberede ham på den verden, han nu befinder sig i, og Baldragurs hjælper, den forældreløse Seto, som så gerne vil passe ind. Desværre lærer man ikke rigtig de andre personer at kende, men det kan være, det kommer i de senere bind i serien.
Alt i alt en solid start på en klassisk fantasyhistorie. Jeg glæder mig allerede til at læse næste bind, og følge Kians videre rejse. Ikke mindst fordi bogen slutter med noget af en cliffhanger. Kan man lide klassisk fantasy, er bogen bestemt værd at læse.

Se også forfatterens hjemmeside.

Ingen kommentarer: