fredag den 29. marts 2019

Nice Dragons Finish Last

Nice Dragons Finish Last er 1. bind af urban fantasyserien Heartstrikers, skrevet af Rachel Aaron.

Julius Heartstriker er ikke som andre fyre. Han er nemlig født som drage, og vokset op som den yngste i en større søskendeflok. Men Julius er ikke kun den yngste, han er også den mindste, svageste og mindst ambitiøse af alle sine søskende. Han tilbringer sin tid med at gemme sig for sine ældre søskende, tage onlinekurser og game. Ikke de mest drageagtige sysler, men Julius er også en meget lidt drageagtig drage. Han er nemlig en rigtig flink fyr, som hellere vil være venner med, end bruge eller dræbe, mennesker, og hoarde guld.
Men hans mor, drageflokkens ubestridte dronning, er bestemt ikke tilfreds med at have en så udrageagtig søn, og hun smider ham ud hjemmefra, efter først at binde hans dragekræfter. Og med beskeden: Enten begynder du at opføre dig som en drage, eller også æder jeg dig!
Julius har en måned til at blive en rigtig drage, hvis ikke han vil miste sin drageskikkelse - og sit liv. Og hans mor har valgt verdens mindst dragevenlige by til prøven. DFZ er bygget på ruinerne af Detroit, som blev ødelagt, da en vandånd vågnede op, efter magien vendte tilbage for 60 år siden. Vandånden hader drager, så Julius må passe på, ikke at afsløre sig, for uden sin drageskikkelse er han endnu mere sårbar end normalt.
Uden penge, logi eller dragekræfter har Julius brug for et job. Og heldigvis har en af hans brødre en opgave til ham: Find og fang en drage fra en rivaliserende klan inden en uge, så vil broren lægge et godt ord ind ved deres mor.
Men at finde en drage i en by, hvor drager er jaget vildt, er bestemt ikke nemt, og Julius får brug for hjælp. Heldigvis møder han den menneskelige magiker Marci, som har desperat brug for et job. Uheldigvis bliver Julius også blandet ind i Marcis problemer, og snart er det ikke kun tiden og mærkelige monstre, der er imod dem, men også mafiaen.
Hvis Julius og Marci skal overleve, må Julius finde sin indre drage frem.

Jeg faldt første gang over denne bog for flere år siden, da jeg læste en anmeldelse af den på bookeater.dk. Desværre fandtes den på daværende tidspunkt kun som e-bog, men for nogle år siden fandt jeg den som fysisk bog, og købte den med det samme. Siden har den så stående ulæst i reolen, indtil nu, hvor jeg endelig har fået den læst. Og hvor er jeg træt af, at jeg ikke har læst den før, for hold op, hvor var den altså bare god.
Sproget er letlæst og flydende, med livagtige beskrivelser, masser af humor, og nogle særdeles rapkæftede personer.
Universet er originalt, mørkt og magisk, og hele idéen med drager i menneskeform, et dystopisk og ødelagt bylandskab, magi og ånder, fungerer bare enormt godt. Jeg var virkelig vild med universet, som både mindede mig om universene fra Sandersons Fortropperne-serie, Briggs´ Mercy-serie og Butchers' Dresden Files-serie, med et lille stænk af Kagaras Talon-univers.
Handlingen er godt skruet sammen, med et plot som overrasker igen og igen, og en spændingskurve, som stiger hele vejen igennem. Historien er original, og fyldt med action, magi, intriger, jalousi, søskenderivalisering, gangstere, hævn, og, selvfølgelig, drager. Masser af drager. Det er en historie om at finde sig selv, om sorg og hævn, men også om kampen for overlevelse, uventede alliancer og familie. Og jeg elskede hvert eneste ord af historien!
Personerne er levende og menneskelige - eller "dragelige", om man vil, og jeg elskede hver og en af dem. Julius er den flinke dreng. Han har hele sit liv gemt sig for sine større og stærkere søskende, og aner ikke, hvad han egentlig vil med sit liv. Hans mors trussel og omplantningen til den dragefjendske by rusker i den grad op i ham, og han får brug for både sin intelligens, sine halvrustne magiske kræfter og kampevner, samt alle de allierede, han kan finde, i kampen for overlevelse. Men han må også finde ud af, hvor langt han vil gå, for at stille sin familie tilfreds. Marci er på flugt efter hendes fars død, og desperat efter at finde arbejde. Hendes fars mordere jager hende, og hun har hårdt brug for hjælp. Mødet med Julius giver hende den hjælp hun har brug for - og roder hende ind i nogle helt andre, og mindst ligeså farlige, problemer. Kemien mellem Marci og Julius fungerer rigtig godt, og deres forhold udvikler sig stille og roligt i løbet af bogen, uden på nogen måde at komme til at virke forhastet eller urealistisk. Af andre personer var jeg især vild med Julius' storebror, seeren Bob. Han er vidunderligt kryptisk og excentrisk, og samtidig er man på intet tidspunkt i tvivl om, at han er en drage, som kan være enormt farlig - hvis han vælger at være det. Jeg kunne også godt lide Julius' næsten jævnaldrende storebror Justin, som, trods det, at han ikke rigtig forstår sin lillebror, alligevel stiller op, når Julius har brug for det, og holder af ham på sin egen måde. Julius' storebror Ian var til gengæld lidt af en intrigant nar, men jeg holdt alligevel af ham.
Jeg elskede bogen fra start til slut, og kan næsten ikke vente med at læse videre i serien. Er man vild med urban fantasy med masser af action, så kan den her serie kun anbefales. Og er man ikke vild med urban fantasy, så læs den alligevel for dragernes skyld. Eller sagt på en anden måde: Læs den! Jeg lover, du ikke kommer til at fortryde det.

Se også forfatterens hjemmeside.

Ingen kommentarer: