torsdag den 18. februar 2021

Murens Vogter

Murens Vogter er 1. bind af fantasytrilogien af samme navn, skrevet af Sofie M. Rodam. 

Bogen er et anmeldereksemplar fra Forlaget mellemgaard

Dana er en helt almindelig pige. Hun går i gymnasiet, bor sammen med sine forældre, og bekymrer sig for sin kræftsyge mormor. Og så er hun forelsket i sin bedste veninde, men ved ikke, hvordan hun skal få det sagt. 
Da hendes mormor dør, ændrer hendes liv sig for altid. For Danas mormor var Vogter, og Dana har arvet både hendes plads i Vogternes Råd, og de farer, der følger med. 
Før hun ved af det, befinder Dana sig på den anden side af den Mur, der skiller menneskenes og de overnaturliges verden fra hinanden, og må lære at styre sine nye magiske evner. Men det er bestemt ikke let, og det gør det ikke lettere, at Dana ikke ved, hvem hun kan stole på, i den nye verden hun er havnet i. 

Jeg havde ikke hørt om bogen, før forfatteren spurgte, om jeg havde lyst til at anmelde den, og selvom ikke alt fungerede for mig, så er jeg glad for at have læst den, for historien var god. 
Sproget er letlæst og flydende, og beskrivelserne livagtige. Især actionscenerne og de magiske kampe var levende og billedligt beskrevne, men jeg kunne dog godt have tænkt mig endnu flere beskrivelser, da jeg havde lidt svært ved at se den anden verden og især Vogternes Hus for mig. Til gengæld var forfatteren virkelig god til at beskrive personernes følelser, og især Danas og hendes forældres meget forskellige håndtering af sorgen over mormorens død var virkelig godt beskrevet. 
Universet er interessant, og selvom idéen om en verden bag vores egen verden ikke er original, så formåede forfatteren alligevel at gøre den til sin egen. Forfatteren har uden tvivl lagt mange kræfter i at skabe verdenen, og man kan mærke, at der er tænkt over såvel væsener som magisystem. Jeg savnede dog noget mere worldbuilding, og lidt mere sammenhæng i de informationer Dana og læseren fik undervejs, da jeg sad tilbage med en del ubesvarede spørgsmål. Muligvis skyldes det, at forfatteren kender sit eget univers for godt, for det føltes lidt, som om der var en del indforståede - eller underforståede - detaljer i verdenen, som forfatteren gik ud fra, at jeg kendte, og derfor "glemte" at forklare undervejs, og det synes jeg var synd, for jeg ville så gerne have hørt lidt mere. 
Handlingen er godt skruet sammen, med et par solide overraskelser undervejs, og så slutter den med noget af en cliffhanger. Historien er spændende, og fyldt med action, magi, kærlighed, seksualitet, sorg, hemmeligheder, mærkelige væsener, ulmende oprør og ondskab. Jeg kunne dog godt have ønsket mig, at nogle af konflikterne undervejs ikke blev løst helt så hurtigt, så der var mere tid til at folde plottet og universet ud, for til tider gik det hele lidt for hurtigt, og især Danas følelsesmæssige dilemmaer blev meget hurtigt løst, hvilket føltes en smule urealistisk. 
Personerne er levende og menneskelige, og selvom bipersonerne manglede en smule dybde, så fungerede de godt. Jeg holdt rigtig meget af hovedpersonen Dana. Hun er intelligent og stædig, men også usikker og præget af sorg, og det gør det ikke lettere, at hun forelsker sig i piger, hun ikke er sikker på, hun kan få. Kemien mellem Dana og Cat er rigtig god, og selvom jeg ikke var så begejstret for Cats måde at håndtere forholdet på, så troede jeg på følelserne mellem dem. Af bipersonerne var det især Cat, jeg følte, jeg lærte at kende. Hun er modig, impulsiv og helt sin egen, og fast besluttet på at beholde sin frihed. Sidstnævnte får hende desværre også til at opføre sig mindre pænt over for andre, fordi hun kaster sig ud i ting, uden at afstemme forventningerne med de andre parter på forhånd, og det brød jeg mig ikke så meget om. Også den mystiske Milo var en interessant person, som man som læser ikke rigtig ved, hvor man har. Og så var jeg ret vild med troldmanden Vector, som holder alle ud i strakt arm, og Beskytteren Jason, som bærer på sin egen sorg. 
Murens Vogter gemte på en god historie, som, selvom det ikke var alt, der fungerede lige godt for mig, og det hele gik lidt for hurtigt, også havde nogle virkelig gode elementer, og et interessant univers. Det er ikke mange danske fantasybøger, der har en lesbisk hovedperson, og det var helt klart med til at give historien en anden vinkling, end man ellers ser indenfor YA fantasy, samtidig med, at det stadig var plottet, der var i centrum. Jeg er spændt på at finde ud af, hvad næste bind i serien gemmer på, for den cliffhanger, altså. 

Ingen kommentarer: