torsdag den 27. juni 2024

Manners & Mutiny

Manners & Mutiny er 4. og sidste bind af fantasy-steampunk-serien Finishing School, skrevet af Gail Carriger. 

Sophronia savner Soap, som efter det sidste opgør med de intrigante Pickelmen, kun overlevede ved at blive forvandlet til en varulv. En transformation, som godt nok gjorde, at han overlevede, men som også gjorde ham endnu mere socialt uacceptabel som fremtidig ægtemand. 
For at glemme sine følelser, kaster Sophronia sig endnu en gang over sine spionagestudier, som nærmer sig sin afslutning. Men de onde Pickelmen er ikke slået endnu, og da Sophronia kommer undervejs med deres næste plan, sætter hun alt ind på at stoppe dem - en gang for alle. En mission, der ikke bliver lettere af, at ingen af hendes lærere tror på hende. 
Det er op til Sophronia at redde sine venner, skolen og hele England før det er for sent. 

Med Manners & Mutiny afsluttes serien med et brag. Forfatteren har strikket en hæsblæsende finale sammen, og får samlet alle tråde på forunderlig, og tilfredsstillende, vis. Og selvom jeg kommer til at savne personerne, så var slutningen på serien noget nær perfekt. 
Sproget er letlæst og flydende, med livagtige og billedskabende beskrivelser, masser af humor, og britisk overklassehøflighed. 
Universet er gennemført, og blandingen af dampdrevne robotter, luftskibe, varulve, vampyrer og britisk overklasseliv, krydret med skoler for både onde genier og kvindelige spioner fungerer virkelig godt. 
Handlingen er skruet sammen, med flere overraskelser undervejs. Historien er spændende, og fyldt med action, spioner, varulve, vampyrer, politiske intriger, mekaniske dyr, forræderi, skoleliv, forelskelse, luftskibe og venskab, krydret med gode manerer, hemmeligheder, dobbeltspil, eksploderende kager og masser af te. Tempoet er højt, og som læser keder man sig ikke på noget tidspunkt. At der samtidig er små easter eggs til dem, der har læst forfatterens andre serier, gør kun læseoplevelsen endnu sjovere. 
Personerne er levende og menneskelige, og det har været fantastisk at følge deres udvikling fra første til sidste bind. Sophronia er en skøn hovedperson. Hun er modig, intelligent, og forstår at holde hovedet koldt under pres, men samtidig utroligt loyal over for dem, hun holder af. Hendes venskab med Dimity og Agatha giver hende både med- og modspil undervejs. Samtidig kæmper hun en kamp mellem hjerte og fornuft i forholdet til Soap, som de sociale normer umuliggør, men som hendes hjerte længes efter. Af bipersonerne var jeg især glad for veninderne Dimity og Agatha, som supplerer Sophronia rigtig godt, og samtidig har deres egne hemmeligheder og følelser. Soap er også en skøn karakter, og kemien mellem Sophronia og ham slår virkelig gnister undervejs. Samtidig forsøger han at vende sig til sit nye liv som varulv, og de udfordringer, det fører med sig. Sidst, men ikke mindst, er jeg nødt til at nævne den flamboyante vampyr Lord Akeldama, som er så overdrevet, men samtidig knivskarp, at han er umulig ikke at holde af. Også selvom man som læser aldrig helt ved, hvor man har ham. 
Manners & Mutiny var en perfekt afslutning på en serie, som bare er blevet bedre bind for bind. Fans af serien vil bestemt ikke blive skuffede, og kan man lide steampunk og britisk humor, kan serien kun anbefales. 

Se også forfatterens hjemmeside

Ingen kommentarer: