fredag den 27. januar 2023

Venja 1+2

Pagten og Hemmeligheden er de første 2 bind i den letlæste fantasyserie Venja, skrevet af Gry Kappel Jensen. 

Bøgerne er anmeldereksemplarer fra forlaget Turbine

Venja bor sammen med sin far på et stort slot. Hendes mor døde, da hun var lille, og Venja føler sig ofte ensom. Hendes eneste ven er hendes barnepige Inge. 
Slottet grænser op til en stor skov, som Venja har strenge ordrer om aldrig at gå ind i. Men sammen med sin barnepige har Venja alligevel listet sig derind. Så da Inge en dag forsvinder i skoven, er Venja fast besluttet på at finde hende igen. Men ingen fra slottet vil hjælpe hende, og hun kan ikke klare det alene. 

Venja er en ny letlæst fantasyserie for børn fra 8 år, og en virkelig god en af slagsen. 
Sproget er letlæst og flydende, og bøgerne har begge lixtal 10. Men det enkle sprog til trods er der masser af stemning og gode beskrivelser i bøgerne, og dialogerne flyder godt. Bøgerne er inddelt i kapitler, og sætningerne er korte og overskuelige. 
Historien er spændende, og fyldt med hemmeligheder, magi, frygt, mod, ensomhed, dyr og kærlighed. Men også familie og nysgerrighed spiller en rolle, ligesom historien gemmer på flere overraskelser undervejs. 
Personerne er levende, menneskelige og nuancerede, og især hovedpersonen Venja lærer man som læser rigtig godt at kende. Venja er en ensom pige, og meget overladt til sig selv. Da hendes eneste ven forsvinder, er hun fast besluttet på at finde hende igen - uanset hvad hendes far og de andre voksne siger. Venja er både nysgerrig og modig, og får brug for begge dele, hvis hun skal løse mysteriet. Af bipersonerne er det især Venjas lærer Rolf og farens lumske læge Edgar, som træder frem. Hvor Rolf er venlig og hjælpsom, er Edgar slesk og ubehagelig. Og så er der Rana, som jeg ikke kan sige ret meget om, uden at spoile første bind. Rana er modig og hjælpsom, men har sine egne grunde til hjælpsomheden.
Sidst, men ikke mindst, er der de flotte illustrationer, der indleder hvert kapitel. De er lavet af Andreas Erstling, og er med til at give både personer og omgivelser liv. Bagest i bøgerne er der desuden en tegnevejledning, så man selv kan forsøge at illustrere nogle af karaktererne, ligesom der er et kort faktaafsnit. Sammen med de flotte omslag er det med til at give historien og bøgerne et ekstra pift, der gør det svært ikke straks at kaste sig over dem. 
Har man fantasyelskende børn, som har knækket læsekoden, men endnu ikke er klar til de tykkere og mere komplicerede fortællinger, så er Venja-serien et sikkert hit. Bøgerne egner sig også godt til op- og medlæsning, og jeg kan kun anbefale dem. 

Ingen kommentarer: