søndag den 12. november 2017

BogForum 2017

Så blev det den tid på året igen. Den weekend, hvor landets bogelskere valfarter til hovedstaden for at besøge BogForum og nyde en weekend - eller som i mit tilfælde, en dag - i bøgernes verden.
Igen i år arrangerede biblioteket en bustur til lørdagens BogForum, og for tredje år i træk havde jeg meldt mig som busstewardesse under turen. 
Bussen kørte fra Esbjerg kl. 7, og da jeg bor i Ribe, havde jeg aftalt at overnatte hos en kollega, for at kunne være i Esbjerg til afgangstid. Dagen startede med hentning af rundstykker kl. 6.30, og kort efter stod vi og ventede på bussen, sammen med de første morgenfriske busgæster. Bussen dukkede op kort før 7, og der gik ikke mange minutter før forplejning, deltagere og os selv var ombord, og vi var afsted. 
Mens vi serverede kaffe og rundstykker gik turen lystigt blandt deltagerne, hvoraf en del var faste deltagere fra tidligere år, og der blev sammenlignet programmer og snakket bøger til den store guldmedalje. 
Klokken lidt i 11 ankom bussen til BogForum, og deltagerne blev sluppet løs på egen hånd. Det samme blev jeg og mine medstewardesser, efter vi havde aftalt at mødes til brunch kl. 12.45, hvor et af de oplæg vi alle tre var interesserede i skulle slutte. 
Jeg havde som sædvanligt forberedt mig grundigt hjemmefra, og lavet et program over de forfattere jeg gerne ville høre. Noget, der var hurtigt overstået, da der i år ikke var ret mange forfattere jeg var interesseret i, eller som jeg ikke havde hørt tidligere. Jeg havde, belært af tidligere år, prioriteret de programpunkter jeg havde noteret ned, og var så heldig, at der var en del luft imellem. Det betød, at jeg havde god tid til at kigge forbi de forskellige stande, og få set lidt mere end jeg plejer at nå af messen. Nu skulle man tro, at mere tid blandt standene ville resultere i flere købte bøger end tidligere år, men faktisk endte jeg med at købe færre, og havde endda penge med hjem. Noget som ikke er sket før, og som kom som en glædelig overraskelse. Jeg endte dog med en pæn stak bøger, som jeg viser frem senere i indlægget. 
Først vil jeg dog lige fortælle lidt om de andre oplevelser jeg havde i løbet af dagen.
Dagens første programpunkt var med en forfatter som jeg virkelig havde glædet mig til at høre. Også selvom jeg endnu ikke har læst mere end en enkelt bog af hende. Bog 2 og 3 står dog og venter i reolen, til jeg, forhåbentlig snart, får læst dem. Forfatteren var norske Siri Pettersen, som står bag fantasytrilogien Ravneringene, og hun var både sjov og interessant at høre på, da hun blev interviewet. Derefter var klokken blevet 12.45, og jeg bevægede mig derfor over i brunchområdet hvor jeg og mine medstewardesser fik noget at spise og snakkede om dagens oplevelser, inden vi skiltes igen for at følge vores særskilte programmer. 
Jeg havde et hul inden det næste interview, så jeg begav mig derfor over i Børnebogforum, som jeg ikke rigtig har nået at se de sidste gange jeg har været afsted, og som iøvrigt var væsentligt udvidet i år, med flere stande og aktiviteter. 
Da jeg var færdig med at kigge rundt derovre, gik jeg tilbage til BogForums hovedområde, og begav mig rundt til de mange stande, hvor jeg kiggede på bøger og fik snakket med standholdere. Og så fik jeg også købt et par bøger. 

Klokken lidt i 15 begav jeg mig hen til Gyldendals stand, hvor dagens mest ventede oplæg skulle foregå. Der var allerede godt fyldt op, og mens jeg ventede på Adam Silvera, fik jeg hørt både Robert Zola Christensen og Anna Neye. Endelig var det så Adams tur, og det var hele ventetiden værd. Han var både sjov og spændende at høre på, og jeg har nu endnu mere lyst til at få læst de to bøger jeg mangler af ham. Efter interviewet var der signering, og køen strakte sig hurtigt langt bagud. Jeg gik plads cirka i midten af køen, og en halv time senere stod jeg så, temmelig starstruck, foran Adam Silvera, som pænt signerede min bog, efter jeg stavede mit navn for ham. Han var virkelig sød, og tog det pænt at jeg stort set ikke sagde et ord til ham. 

Nu var der kun lidt over en time, til bussen gik retur til Esbjerg, så jeg bestemte mig for at besøge Madscenen, og se om jeg ikke kunne lokalisere en kop te og lidt sødt - og ikke mindst, finde et sted at sidde ned, for første gang siden brunchen. Det lykkedes heldigvis, og det var rart at få hvilket både fødder og hoved. Bagefter fik jeg så tullet lidt rundt, inden det var tid til at mødes og vende snuden hjemad igen. 
Tilbage i bussen var det tid til at tage stewardessehatten på igen. Vin, vand, kaffe og te blev skænket op til deltagerne, og så var det endelig tid til at nyde en sandwich og slappe af, mens vejen gled forbi udenfor vinduerne. 
Klokken 21 dukkede Esbjerg så op af regnen, og jeg stod parat til at haste ud af bussen, så jeg kunne nå toget retur til Ribe 21.15. Det lykkedes heldigvis, og klokken 22, efter en lang, men fantastisk, dag, kunne jeg så endelig låse døren op til mit eget hjem. Efter at have parkeret kufferten med bøger til senere udpakning vaklede jeg så i seng, og sov som en sten, udmattet af den tidligere start og de mange indtryk. 

Som jeg skrev tidligere i indlægget, så købte jeg en del færre bøger i år, i forhold til tidligere år. Men jeg kom da alligevel hjem med en pæn stak, som jeg vil vise frem for jer nu. 
Jeg kan desværre ikke huske køberækkefølgen, så i stedet præsenterer jeg dem efter den stand de er købt på. 

Gyldendals stand var en af de første stande jeg besøgte, fordi jeg ville være sikker på, at have en bog som Adam Silvera kunne signere. Det viste sig i øvrigt at være et klogt valg, for bøgerne blev lynhurtigt udsolgt, da signeringen gik i gang, og så var det jo rart at have bogen parat i tasken. Jeg fik også scoret en fin stak bogmærker, som I kan se på billedet. 
Jeg købte 3 bøger ved Gyldendal:
Adam Silvera: De dør begge til sidst
Pierce Brown: Morgenstjernen (Red Rising 3)
Philip Pullman: La Belle Sauvage (Forestillinger om Støv 1)

På Rosinantes stand købte jeg 2 bøger, og fik et flot postkort med:
John Green: Skildpadder hele vejen ned
Jennifer Bell: Den bøjede mønt (De Ualmindelige 1)

Hos People´s Press købte jeg også 2 bøger:
Sara Blædel: Ilkas arv (Bedemandens datter 2)
Fredrik Backman: Bjørneby (Bjørneby 1)

Jeg fik også både en flot pose og en gratis bog med fra standen. Bogen var:
100% fidget spinner

På ProRex´s stand fik jeg fingrene i 3 bøger:
Miller Brothers:
Hunter Brown og skyggens hemmelighed (Kodebærerne 1)
Hunter Brown og den fortærende ild (Kodebærerne 2)
Hunter Brown og slutningernes øje (Kodebærerne 3)

Jeg fik også fingrene i en lille bog fra Roskilde Bogcafé. Jeg har desværre glemt hvad standen hed, men bogen var:
J. R. R. Tolkien: Træ og blade

Hos Cobolt købte jeg 2 tegneserier, som jeg lånte på biblioteket i oktober, og blev enig med mig selv om, at jeg bare måtte eje. Jeg fik også et flot bogmærke med.
Det var:
Thomas Day og Olivier Ledroit:
Wika og Oberons rasen (Wika 1)
Wika og de sorte feer (Wika 2)

Hos Egmonts stand i Børnebogforum købte jeg også en enkelt tegneserie, nemlig:
Jean-Yves Ferri og Didier Conrad: Asterix i støvlelandet (Asterix 37)

Derudover fik jeg 2 gratis bøger ved HarperCollins Nordic: 
Judith Kerr: Mog - den glemsomme kat
Elizabeth Carney: Alt om delfiner

Ialt fik jeg 14 bøger og 3 tegneserier med mig hjem. Heraf var de 3 bøger gratis boggaver. Til sammenligning slæbte jeg sidste år 24 bøger med mig hjem, så jeg har holdt mig i skinnet i år. Af de 11 bøger jeg selv købte er de 2 Young Adult, 6 er fantasy/science fiction, 2 er voksenbøger og 1 er et essay. Jeg glæder mig til at læse dem allesammen, men hvornår det sker ved jeg ikke. Jeg har nemlig stadig ulæste bøger stående fra sidste års BogForum, så det lover jo ikke for godt for dette års indkøb. Men nu står de i hvert fald klar til når tiden melder sig. 

Jeg fik også samlet en hel del bog-bling sammen i løbet af dagen, udover bogmærker og gratis bøger. 
Det var:
Fra Politikens forlag:
Mulepose med teksten I 💗 Books
Hæftet Tid til bøger
Læseprøve af Miraklernes nat, skrevet af A.J. Kazinski.

Fra ProRex:
Bogkatalog

Fra Gyldendal:
YA - for os der elsker ord
Kort fra Gyldendals Bogklub
Kort om Camille Clouds brevkasse af Line Knutzon
Hæfte: Christina Wedels guide til at se godt ud (også efter de 45) (Ved ikke helt hvad jeg skal synes om parentesen)
Katalog: Fortællinger

Derudover er der min udgave af årets program med egne noter i. 

Igen i år var det en fantastisk tur. Stemningen til BogForum er noget helt specielt, og det hele emmer af bogglæde og læselyst. Og når man ser hvor mange mennesker der er, så er det svært at tro på, at papirbogen skulle være død, eller at folk i dag ikke læser. For hvorfor skulle de mange gæster ellers komme, hvis ikke for netop bøgerne og mødet med forfatterne? Selvom det kan være svært at komme frem, så er folk glade og venlige, og jeg har endnu ikke været afsted uden pludselig at møde nogen jeg kendte i mængden. Det kan dog være svært at finde rundt i de mange mennesker, så har du vinket til mig eller kaldt på mig uden jeg har reageret, er det ikke noget personligt. Jeg har bare ikke lagt mærke til dig i mængden😊Måske ses vi i stedet til næste år? Jeg glæder mig i hvert fald allerede. 

Var I af sted til BogForum? Og hvad var højdepunktet for jer?

Ingen kommentarer: