torsdag den 13. april 2017

Top 10 Liste: Udenlandske fantasyforfattere (døde)

Top 10 Lister er et forholdsvis nyt tiltag på bloggen. I listerne vil jeg give 10 anbefalinger til fantasylæsning, ud fra min egen læsning. Jeg vil forsøge at lave en liste om måneden, men det er dog langt fra sikkert at det bliver sådan det ender. 

Top 10 Listerne er ikke i prioriteret rækkefølge, hvor det bedste står øverst, men simpelthen 10 fantasyanbefalinger fra mig til jer. 
Rigtig god fornøjelse.

10 udenlandske yndlingsforfattere (døde)

Denne liste er den første i en række af forfatteranbefalinger. Lige netop denne liste kommer næppe til at ændre sig ret meget, medmindre nogle af mine yndlingsforfattere dør, men ellers kan forfatterlisterne ændre sig efterhånden som jeg får læst flere bøger af nye forfattere. For at forfatterne kan komme i betragtning til listerne skal jeg have læst mere end en bog af forfatteren. Der kan forekomme gengangere fra tidligere lister. 

J.R.R. Tolkien
Har I fulgt med på bloggen og læst mine tidligere Top 10 Lister kommer dette navn næppe som en overraskelse for jer. Han er ubetinget min yndlingsforfatter, og det er gennem hans bøger at jeg kom til at elske fantasygenren. Min mor læste Hobbitten højt for mig da jeg var barn, og introducerede mig på den måde til genren, og en livslang kærlighed til fantasy blev født. En kærlighed som både privat og arbejdsmæssigt har givet mig stor glæde og fantastiske oplevelser, og som har introduceret mig til hundredvis af fantastiske verdener og episke kampe gennem årene. Ingen verden kommer dog mit hjerte tættere på end Tolkiens oprindelige univers.

Tolkiens fulde navn var John Ronald Reuel Tolkien. Han blev født i Sydafrika i 1892 og døde i England i 1973. Da han var 3 år flyttede familien tilbage til England, hvor Tolkien levede til sin død. Hans mor konverterede til katolicismen sammen med sine børn, og Tolkien blev siden en stærkt troende katolik, hvilket man også kan læse i hans værker. 
Tolkien blev uddannet i Oxford, og gik, efter endt studietid i 1915, ind i den engelske hær, hvor han deltog i 1. Verdenskrig. Hans oplevelser under skyttegravskampene inspirerede ham til at skrive en cyklus af mytologisk inspirerede fortællinger som i sidste ende blev til det univers vi kender fra hans bøger. 
Tolkien var ekspert i engelsk sprog og middelalderlitteratur, og var igennem sit arbejdsliv både professor i angelsaksisk (oldengelsk) og engelsk sprog ved colleges i Oxford. Han dyrkede sin store interesse for sprog både privat og arbejdsmæssigt, og opfandt flere egne sprog til sit store værk, Ringenes Herre. I 1937 udkom Hobbitten, og Ringenes Herre udkom i 1954-55. Sidstnævnte er nok det værk der har haft størst indflydelse på fantasygenren overhovedet, og alle bøgerne er blevet filmatiseret af Peter Jackson, hvilket blandt andet førte til en stribe oversættelser til dansk af nogle af Tolkiens mindre kendte værker. Personligt ville jeg dog ønske, at Hobbitten ikke var blevet filmatiseret, for filmene har godt nok ikke meget til fælles med bogen, og trekantsdramaet er fuldstændig unødvendigt. 
Ringenes Herre er blevet kaldt det tyvende århunderedes største skønlitterære værk, og jeg er helt enig. Jeg genlæser Tolkiens bøger igen og igen, og hver gang føles det som at vende hjem. For hver genlæsning opdager jeg nye sider af historien, og jeg er ikke i tvivl om at hans forfatterskab i almindelighed, og Ringenes Herre i særdeleshed altid vil have en plads i mit hjerte. 
Kilde: wikipedia

Diana Wynne Jones
En af de få fantasyforfattere hvis bøger fandtes på biblioteket da jeg var barn var Diana Wynne Jones. Jeg læste hendes bøger igen og igen, og elskede dem hver gang. Da jeg som voksen fandt ud af at der fandtes endnu flere af hendes bøger på engelsk måtte jeg selvfølgelig have fat i dem, og selvom samlingen endnu ikke er komplet (en del er nemlig udgået fra forlaget), så er jeg endnu ikke blevet skuffet af hendes bøger. Diana Wynne Jones´ bøger er fulde af humor på en underfundig og meget britisk måde, og hun var fantastisk til at skabe magiske verdener. Personligt synes jeg hun er en noget overset fantasyforfatter i dag, og ville ønske at flere opdagede hendes bøger. 

Diana Wynne Jones blev født i 1934 og døde i 2011. Hun var britisk, og nogle af hendes mest kendte værker er Chrestomanci-serien, Dalemark-serien, Howl´s Moving Castle og Dark Lord of Derkholm
Hun blev født i London, men blev i sin barndom evakueret fra byen flere gange, da 2. Verdenskrig brød ud. Hun studerede engelsk i Oxford, hvor hun blandt andet hørte forelæsninger af både C.S. Lewis og J.R.R. Tolkien. 
Hun startede med at skrive i 1960´erne, men udkom først i 1970 med sin første voksenbog. Siden fulgte et utal af børne- og ungdomsbøger, og det er da også dem hun er mest kendt for i dag. Hendes bøger har vundet et utal af priser, og flere af dem er blevet filmatiseret til enten det store eller det lille lærred. Blandt de fantasyforfattere som er blevet inspireret af hende er blandt andet Neil Gaiman, som hun i øvrigt var gode venner med. Hun skrev bøger helt frem til sin død af lungekræft i 2011, og hendes sidste bog, The Islands of Chaldea, blev færdiggjort af hendes søster. 
Kilde: wikipedia

Terry Pratchett
Terry Pratchett er en anden af de forfattere hvis tilstedeværelse på listen næppe kommer som en overraskelse for jer der har fulgt med på bloggen. Han er ubetinget en af mine yndlingsforfattere, selvom jeg først for alvor fik øjnene op for ham som voksen. Som barn læste jeg især hans Gnomerne-bøger, og forsøgte mig med de to Discworld-bøger der var oversat på det tidspunkt. De sagde mig dog ikke ret meget, og det var først i forbindelse med genoversættelsen af serien i midten af 2000´erne, at jeg for alvor blev hooked. Men så gik det også stærkt. Jeg læste de første bind på dansk, og kastede mig så over resten af serien på engelsk. Hans blanding af humor og socialkritik er skarp og lige i øjet, og universet er fantastisk. Hans sprog er mesterligt, og fuldt af ordspil som gør sig bedst på originalsproget, hvilket, tror jeg, var med til at gøre, at oversættelsen af serien aldrig slog igennem. Hans Discworld-serie er i dag en af mine yndlingssserier, og selvom jeg stadig mangler de sidste tre bind af de i alt 41, så er jeg ikke i tvivl om at den holder niveauet lige til det sidste. Discworld-serien er blevet filmatiseret, udgivet som graphic novels, dramatiseret og lavet til hørespil, og tæller i dag mange millioner fans på verdensplan. 

Terry Pratchetts rigtige navn var Terrence David John Pratchett. Han blev født i 1948 og døde i 2015, og var en engelsk forfatter. Han er især kendt for komisk fantasy, og hans første bog udkom i 1971. I 1983 udkom første bind af Discworld-serien, det som blev Pratchetts hovedværk. Han var Englands bedstsælgende forfatter i 1990´erne og helt frem til J.K. Rowlings Harry Potter-serie slog ham af pladsen. Han blev udnævnt til Officer of the British Empire i 1998 og blev adlet for sine litterære bedrifter i 2009, hvilket gav ham retten til at sætte Sir foran sit navn. Hans bøger har vundet et utal af priser, og han modtog selv World Fantasy Award for Life Achievement i 2010. Han blev diagnosticeret med Alzheimers i 2007, men fortsatte med at skrive bøger frem til sin død i 2015. Efter sin diagnosticering blev han meget aktiv i bekæmpelsen af sygdommen og hjalp med at sætte fokus på den. Pratchett var fascineret af naturhistorie, og fik i 1995 opkaldt et fossil efter en havskildpadde efter sig. Han var også medlem af den britiske Orangutan Foundation, og deltog i en episode af et britisk tv-show om orangutanger i 1995. Hans fans har taget organsationen til sig, og valgt den som deres velgørenhedsorganisation i forbindelse med Discworld Conventions. Pratchett var i øvrigt også ven med Neil Gaiman, som han skrev Good Omens sammen med i 1990. 
Pratchett var en utroligt produktiv forfatter, og skrev over 80 bøger alene og sammen med andre i løbet af sit liv. 
Kilde: wikipedia

David Eddings
Jeg stiftede bekendtskab med Eddings som barn, da jeg faldt over hans Eleniaden-serie på biblioteket. At den stod i børneafdelingen er nok mere et udtryk for hvordan fantasygenren blev betragtet som noget der generelt var skrevet for børn end seriens indhold, for den handler om både incest, religion, undertrykkelse og temmelig drabelige kampe. Jeg blev fuldstændig vild med serien som godt nok var en meget klassik og måske også klichefyldt fantasyfortælling efter Tolkien-modellen, men som alligevel havde et gennemført univers, fantastiske personer og en del humor - blandt alt blodet. I mange år var det dog den eneste serie af forfatteren jeg kunne finde, og det var først da jeg gik i gymnasiet at jeg opdagede at der faktisk var kommet endnu en historie, Belgarion-sagaen, på dansk. Og da jeg opdagede at der var endnu flere bøger af ham på engelsk måtte jeg jo have fat i dem. I dag har jeg samtlige bøger af forfatteren, og det er nogle jeg jævnligt genlæser, hvilket I der har læst med kan genkende fra nogle af de tidligere Top 10-lister. 

David Eddings blev født i 1931 og døde i 2009. Han var en amerikansk fantasyforfatter, og skrev sammen med sin kone indtil flere fantasyserier. Hans kone, Leigh Eddings, blev ikke nævnt som forfatter på de første mange bøger, men blev dog anerkendt som medforfatter på nogle af de senere serier. 
Eddings var halvt indianer og var født i Spokane i staten Washington. Han voksede op i nærheden af Seattle, og byen inspirerede en af de mest regnfyldte byer i Mallorean-sagaen, City of Snohomish. Han dimitterede fra Reed College i 1954 med en bachelor, og blev indkaldt til hæren samme år. Efter han var færdig i hæren i 1956 studerede han på University of Wahington i Seattle, hvor han dimitterede fra med en Masters i 1961. Efter 7 år som college professor sagde han op, og startede med at arbejde i en købmandsforretning i 1971. Samtidig begyndte han at skrive bøger, der dog ikke blev udgivet. Eftersigende blev han ledt til fantasygenren, da han en dag før arbejde tegnede et kort til det, der senere blev Aloria. Han blev dog først opmærksom på det, da han stødte på et brugt eksemplar af Ringenes Herre, og opdagede at det allerede var i sit 78. oplag. I 1982 udkom hans første bog, Pawn op Prophecy, første bind i The Belgariad, og den blev hurtigt populær. Siden gik det slag i slag, og sammen med sin kone skrev han ialt 27 bøger. 
Kilde: wikipedia.

C.S. Lewis
En af de få bøger jeg læste i skolen og elskede var C.S. Lewis´ Løven, heksen og garderobeskabet. Efterfølgende fandt jeg serien på skolebiblioteket, og jeg elskede den, med få undtagelser. Jeg blev aldrig rigtig glad for sidste bind i serien, og Hesten og drengen har jeg aldrig forstået. 
Allerede dengang kunne jeg se tydelige henvisninger til kristendommen, og som voksen er de endnu tydeligere. Det gør dog ikke så meget, da det stadig, for størstedelens vedkommende, er en god historie der bliver fortalt. I modsætning til Tolkiens værker er det dog svært at abstrahere fra seriens budskab, hvilket kan blive lidt for meget. C.S. Lewis er dog stadig en af mine yndlingsfantasyforfattere, og fortjener derfor en plads på denne liste. 

C.S. Lewis´ fulde navn var Clive Staples Lewis. Han var en britisk forfatter født i 1898 og død i 1963. Han underviste på både Oxford og Cambridge Universities, og er bedst kendt for Narnia-serien. 
Han var født i Belfast i Nordirland, og blev hjemmeskolet, indtil han i 1908 blev sendt på kostskole i England. Kort efter lukkede skolen på grund af elevmangel, og Lewis blev sendt videre til en anden skole, som han måtte forlade på grund af astma. Han endte i Malvern, hvor han blev ateist, og i 1913 begyndte på universitetet. Han forlod skolen på grund af sociale problemer, og blev privatundervist af en af faderens venner. I 1916 fik han er legat til Oxford College, og flyttede til byen. Men kort tid efter ankomsten til byen blev han indrulleret i den britiske hær og sendt til Frankrig. Krigsoplevelserne cementerede hans ateistiske tro. Efter krigen vendte han tilbage til Oxford, hvor han blev færdiggjorde sine studier og siden blev tilknyttet de to universiteter. I Oxford mødte han også Tolkien som han var i en skrivegruppe sammen med. Igennem deres venskab genfandt Lewis den kristne tro, men i modsætning til Tolkien ikke katolicismen, hvilket drev en kile ind i deres venskab. Da Lewis senere i sit liv giftede sig med en fraskilt kvinde brød Tolkien endeligt med ham, ikke mindst på grund af de mange kristne skrifter som Lewis begyndte at skrive. I 1961 blev han syg, og selvom han kom sig, så vendte sygdommen tilbage og endte med at slå ham ihjel, kun 2 år senere. 
Kilde: wikipedia

Michael Ende
En anden af de bøger min mor læste højt for mig som barn var Den Uendelige Historie af Michael Ende. Jeg elskede historien, og ikke mindst idéen om læseren som forsvinder ind i bogen og selv får lejlighed til at leve et magisk liv. Siden læste jeg adskillige andre af Endes bøger som var oversat til dansk, og den humor og varme som gennemsyrer hans bøger er noget af det jeg holder mest af ved ham. Samtidig indeholder hans bøger nogle meget vigtige budskaber, og flere af hans bøger får mig til at græde når jeg læser dem, på trods af at jeg har læst dem mange gange før. Og det er vel et eller andet sted den største ros en forfatter kan få: At røre en læser så følelsesmæssigt dybt hver gang. 

Michael Ende var en tysk forfatter, døbt Michael Andreas Helmuth Ende, født i 1929 og død i 1995. Han er bedst kendt for Den Uendelige Historie, men har skrevet adskillige andre børne- og ungdomsbøger, og er oversat til over 40 sprog. Flere af hans bøger er blevet filmatiseret, og han var den mest kendte og populære forfatter i den tyvende århundrede. 
Han var søn af den tyske maler Edgar Ende, og boede det meste af sin barndom i kunstnerkvarteret München. 2. Verdenskrig påvirkede Ende dybt, blandt andet fordi hans fars værker blev forbudt af nazisterne, men også luftangrebene påvirkede ham. Han blev indkaldt til den tyske hær i 1944, men rev indkaldelsespapirerne i stykker, og sluttede sig i stedet til en bayersk modstandsbevægelse. I 1946 vendte han tilbage til skolen, men efter et år fik han et toårs-legat til Waldorf School i Stuttgart. Det var her han begyndte at skrive, og han bestemte sig for at blive manuskriptforfatter. Da han ikke havde penge til en universitetsgrad søgte han i stedet optagelse på Otto Falckenberg School of the Performing Arts i München, hvor han fik et toårs-legat. Efterfølgende arbejdede han som skuespiller, samtidig med at han blev ved med skrive. Sidst i 1950´erne skrev Ende så sin første børnebog som udkom i 1960. Den vandt en tysk børnebogspris, og blev efterfølgende nomineret til H.C. Andersen-prisen. Ialt skrev han over 20 børnebøger, hvoraf mange blev nomineret til priser inden han døde af mavekræft i 1994. 
Kilde: wikipedia.

Astrid Lindgren
Det er nok de færreste børn der ikke er vokset op med Astrid Lindgrens bøger, og jeg er da ingen undtagelse. Det var dog i skolen jeg stiftede bekendtskab med hendes fantasybøger, da jeg læste først Mio, min Mio og senere Brødrene Løvehjerte i dansk. Den første sagde mig ikke så meget, for selvom jeg elskede fantasydelen af bogen, så irriterede resten mig. Den anden var jeg til gengæld helt vild med, og er det stadig. Det er endnu en bog som får mig til at tude igen og igen, og hvis budskaber rammer mig gang på gang. Ronja Røverdatter læste jeg, så vidt jeg husker, selv, men jeg kan lige så godt have fået den læst højt. Når jeg har Astrid Lindgren med på listen, så er det på grund af disse tre bøger, for resten af hendes forfatterskab har ikke meget med fantasy at gøre, og det er jo fantasyforfattere listen handler om. 

Astrid Lindgrens fulde navn var Astrid Anna Emilia Lindgren. Hun var en svensk forfatter født i 1907 og død i 2002. Med undtagelse af H.C. Andersen og måske J.K. Rowling er hun nok den mest kendte børnebogsforfatter i verden, og hendes bøger er oversat til et utal af sprog. Hun er den fjerdemest oversatte børnebogsforfatter i verden efter Enid Blyton, H.C. Andersen og Brødrene Grimm. 
Astrid Lindgren voksede op i Näs i nærheden af Vimmerby i Småland, og mange af hendes bøger finder sted i det område. Allerede i skolen skrev hun meget, og efter skolen begyndte hun at arbejde på den lokale avis i Vimmerby. Her havde hun en affære med avisens redaktør, på trods af at han var gift og havde børn. Astrid blev gravid, og selvom redaktøren friede til hende bestemte hun sig for at bryde med ham. Hun fødte barnet i 1926, som i de første år boede ved en plejefamilie i Danmark. Senere boede barnet ved hendes forældre, mens hun arbejdede i Stockholm. Her forelskede hun sig i endnu en gift mand, som hun endte med at gifte sig med. Hun tog navnet Lindgren, og arbejdede i flere år som hans sekretær. Hendes første bog udkom i 1944, og siden skrev hun utallige andre bøger, hvoraf flere vandt priser. Mange af hendes bøger er blevet filmatiseret, og hun har solgt omkring 150 millioner bøger på verdensplan. Lindgren har fået opkaldt både en planet og en satellit efter sig, og har lagt navn til en stor litteraturpris. Hendes barndomshjem er i dag museum, og i Vimmerby er der både en statue af hende og en temapark, Astrid Lindgren´s Verden. 
Hun døde i sit hjem som 94-årig efter at have været blind i nogle år, og hendes begravelse var næsten en statsbegravelse. 
Kilde: wikipedia

Anne McCaffrey
Jeg stiftede bekendtskab med forfatteren da jeg gik i folkeskole, og læste trilogien om Ildøglernes sang igen og igen. Jeg elskede universet og dragerne så meget, at jeg kastede mig over en samlet udgave af en af de andre trilogier i universet på engelsk. Det var det første fantasy jeg læste på engelsk, og hun introducerede mig på den måde til det at læse bøger på engelsk for sjov. I dag har jeg rigtig mange fantasybøger på engelsk, men det var med McCaffrey at det hele begyndte. 

Anne McCaffrey var en amerikansk fantasy og science fiction-forfatter født i 1926 og død i 2011. Hendes fulde navn var Anne Inez McCaffrey, og hun var født i Cambridge, Massachusetts. I 1947 dimitterede hun fra Radcliffe College cum laude med en universitetsgrad i slaviske sprog og litteratur. Hun giftede sig i 1950 og fik tre børn. I 1965 flyttede de til Long Island, hvor McCaffrey blev fuldtidsforfatter. I 1970 immigrerede hun til Irland efter at være blevet skilt. I 1967 udkom den første bog i hendes Pern-serie, som binder fantasy og science fiction sammen. Hun har da også vundet priser for både science fiction og fantasy igennem sin karriere og har skrevet begge dele. I sine senere år skrev hun dele af Pern-serien sammen med sin søn og datter, og begge har fortsat serien efter hendes død, med hendes tilladelse. Hun døde af et hjerteanfald i sit hjem i Irland 85 år gammel. 
Kilde: wikipedia.

Lloyd Alexander
Også denne forfatter stiftede jeg bekendtskab med i løbet af min skoletid. Jeg lånte hans bøger på biblioteket, og især hans serie Kampen om Landet Prydain blev læst igen og igen. Hans bøger er fulde af humor, skæve karakterer og fantastiske universer, og jeg elsker dem stadig den dag i dag. 

Lloyd Alexander var en amerikansk forfatter født i 1924 og død i 2007. Hans fulde navn var Lloyd Chudley Alexander, og han skrev i løbet af sit liv over 40 bøger, hvoraf de fleste var fantasybøger for børn og unge. Han blev nomineret til og vandt flere priser for sine bøger. 
Alexander blev født i Philadelpia som søn af aktiemægler, og familien var meget mærket af depressionen. Han læste meget som barn, og som 15-årig bestemte han at han ville være forfatter. Hans forældre fandt dog et mere praktisk job til ham som bankbud, hvilket inspirerede ham til hans første bog, som udkom 15 år senere. Hans forældre indskrev ham på det lokale College som han forlod efter et enkelt semester, da han mente at eventyr og ikke skolen var vejen til en forfatterkarriere. Hans chance for eventyr så han i 2. Verdenskrig, så han meldte sig til krigen. Han steg i graderne og endte som oversergent i efterretningstjenesten. Efter krigen studerede han på universitetet i Paris, hvor han mødte sin senere kone. De giftede sig i 1946 og flyttede kort tid efter tilbage til Philadelphia. Her skrev Alexander primært voksen- og fagbøger, men i 1963 udkom hans første fantasybog for børn, og herefter blev fantasybøger for børn hans primære genre. Han døde 2 uger efter sin kones død i 2007.
Kilde: wikipedia

L. Frank Baum
Jeg læste første gang Troldmanden fra Oz som barn og var dybt betaget af den. Senere så jeg filmen, og den blev hurtigt en af mine yndlingsfantasyfilm. Som voksen læste jeg nogle af de efterfølgende bøger i serien på engelsk, og selvom de ikke rørte mig på samme måde, så giver første bind i serien Baum adgang til listen.

L. Frank Baums fulde navn var Lyman Frank Baum, og han var en amerikansk forfatter født i 1856 og død i 1919. Han er mest kendt for sine børnebøger hvor Troldmanden fra Oz er hans mest kendte, og skrev i alt 55 romaner, adskillige noveller, utallige digte og manuskripter i løbet af sit liv. Hans værker har også et anstrøg af science fiction, og han forudså adskillige opdagelser såsom den bærbare computer og trådløse telefoner. 
Han blev født i Chittenango i New York, og voksede op på sine forældres store landsted. Hans far var en succesfuld forretningsmand, og familien var temmelig rige. Han blev hjemmeskolet som barn, men blev som 12-årig sendt på militærskole, hvilket han hadede, Da han efter en afstraffelse fik et hjerteanfald vendte han hjem til sine forældre. Hans far forærede ham og hans bror en trykpresse, og de to udgav sammen flere amatørtidsskrifter. Som 20-årig begyndte han at opdrætte fjerkræ, og som 30-årig udgav han sin første bog som handlede om opdræt af fjerkræ. Baum var interesseret i teater hele sit liv, og skrev mange teaterstykker. I 1880 byggede hans far et teater til ham, og han samlede et teaterkompagni sammen til at spille de stykker han selv skrev. Han giftede sig med en kendt rødstrømpe i 1882, og i 1888 flyttede de til Aberdeen, hvor han åbnede en forretning, som han senere gik fallit med, og i stedet startede han en avis, som gik ned i 1891. Herefter flyttede Baum og hans familie til Chicago, hvor han for alvor begyndte at skrive bøger, sideløbende med sit job som journalist. Troldmanden fra Oz udkom i 1900, og blev kort efter lavet til et teaterstykke. Successen med bogen og dens senere efterfølgere inspirerede ham til at starte en temapark, men han opgav dog planerne igen. Hans manglende forretningssans og store teatersatsninger gjorde, at han konstant balancerede på fallittens rand, og det var kun fordi næsten alt stod i hans kones navn, at de ikke gik totalt fallit. 
Baum døde af en blodprop efter et døgn i coma i 1919. Hans sidste bog blev udgivet året efter hans død. Oz-serien fortsatte med andre forfattere efter hans død, og tæller over 40 bøger. 
Kilde: wikipedia

Ingen kommentarer: