onsdag den 24. april 2024

Portaltræet del 1 og 2

 
Portaltræet del 1 og 2 er 5. og 6. bind af graphic novel-serien Nordlys, skabt af Malin Falch.

Bøgerne er anmeldereksemplarer fra Turbine forlaget

Det er lykkedes Sonja, Esben og Lotte at redde Sonjas onkel Henrik fra troldenes rige, og nu er det tid til at Sonja og Henrik rejser tilbage til deres egen verden. 
Men før de når det, bliver de overfaldet af vikinger, og Esben og Lotte bliver taget til fange. 
Sonja er fast besluttet på at redde dem, men kan hun det, før Hjalmer fodrer Esben til søslangen, og oraklet får fingre i Lotte?

Med Portaltræet del 1 og 2 slutter Nordlys-serien, og jeg sidder tilbage med en lidt tom fornemmelse. Både fordi en serie, som jeg har været fuldstændig opslugt af, er slut, men også på grund af måden den sluttede - som jeg selvfølgelig ikke ønsker at spoile for jer. Men jeg kan da sige, at jeg ikke var helt tilfreds. 
Som i de forrige bind i serien er sproget letlæst og flydende, med velfungerende dialoger, og tekst og illustrationer supplerer hinanden virkelig godt. Der er lidt mindre tekst i de to bind her, men heldigvis kan illustrationerne også stå for sig selv, uden der går noget tabt af historien. Jeg er stadig pjattet med naturscenerne, som er utroligt smukke, ligesom Falch er virkelig dygtig til at fremmane stemninger gennem billeder. 
Universet udvider sig endnu en gang, med nye steder, væsener og former for magi, ligesom vi lærer mere om menneskenes rolle og portaltræet. 
Handlingen er godt skruet sammen, med flere twists undervejs, og selvom jeg ikke var helt tilfreds med slutningen, så kedede jeg mig ikke et øjeblik. Historien er spændende, og fyldt med action, hævn, magtbegær, magi, vikinger, trolde, hemmeligheder, venskab, talende dyr og portaler, krydret med nordisk mytologi, familie og længslen efter frihed. 
Personerne er levende og nuancerede, og som læser kan man ikke undgå at holde af dem. Sonja træder for alvor i karakter, da hun kaster sig ud i at redde Esben og Lotte fra vikingerne, og man kan mærke, hvordan hun er blevet mere selvsikker gennem serien. Esben er ligeså modig, hemmelighedsfuld og beskyttende som altid, og det lille glimt vi som læsere får af hans fortid er kun med til at gøre ham endnu mere interessant som karakter. Lotte står også over for et svært valg, og må sande, at magi ikke altid er nok. Og så er der trællen Kjetil, som pludselig øjner en chance for at blive fri. Men kan han leve med konsekvenserne af sit valg? 
Portaltræet del 1 og 2 var fyldt med magi, nordisk mytologi, venskab og masser af spænding, og jeg kommer til at savne både personerne og universet, nu hvor serien er slut. Især illustrationerne er fantastiske, og kan man lide fantasy-graphic novels, kan serien kun anbefales. Har man læst de første bind i serien, må man ikke snyde sig selv for slutningen, og har man endnu ikke kastet sig over Nordlys, er det bare med at gå i gang. 

Ingen kommentarer: