lørdag den 20. april 2024

Rejsen til Jotundalen

Rejsen til Jotundalen er 1. bind af graphic novel-serien Nordlys, skabt af Malin Falch. 

Bogen er et anmeldereksemplar fra Turbine forlaget

Sonja bor sammen med sine forældre lidt uden for en lille norsk bygd. Hun skal konfirmeres, men ser ikke frem til at være midtpunkt, og vil hellere være ude i naturen på sin elskede hest.
Hele familien tropper op til konfirmationen, inklusiv Sonjas onkel Henrik, som er lige så glad for naturen som Sonja, og ofte er væk i lang tid for at male. Han giver Sonja en vikingenål, han har fundet på sin sidste tur, men det viser sig, at der ligger mere bag, end Henrik fortæller. 
For om natten dukker der en fremmed dreng, Esben, op i huset. Han siger, at Henrik har taget nålen fra ham, og tilbyder at tage Sonja med til hans egen verden. En verden fyldt med mærkelige væsener og magi, men også lurende farer. Men kan Sonja overhovedet stole på Esben? 

Rejsen til Jotundalen er en utrolig flot graphic novel, og en god start på serien. 
Sproget er letlæst og flydende, med velfungerede dialoger. Bogen er på ingen måde teksttung, og flere steder fortælles historien udelukkende via illustrationer i stedet for tekst. Det fungerer utrolig godt, ikke mindst fordi illustrationerne er så stemningsfulde, som de er. 
Farvevalget understøtter handling og de forskellige lokationer virkelig godt, og især de mange naturscener er utroligt flotte. 
Universet er tydeligt inspireret af nordisk mytologi og vikingetiden, men også norske trolde, talende dyr og Peter Pan-inspiration er tydelig. 
Handlingen er godt skruet sammen, med flere twists undervejs, der gør det svært at gætte, hvad der vil ske. Historien er spændende, og fyldt med action, magi, trolde, hemmeligheder, portaler, vikinger, venskab, ensomhed, eventyr og lurende fare. 
Personerne er levende og nuancerede, og man kommer hurtigt til at holde af dem. Hovedpersonen Sonja foretrækker naturen og sin hest fremfor smykker og tøj, og bryder sig ikke om at være midtpunkt. Hun føler sig misforstået af sin familie, og den eneste, der rigtig ser hende, er hendes omrejsende kunstneronkel. Sonja er stille, men også nysgerrig, modig og eventyrlysten, og mødet med Esben giver hende mulighed for at udleve sine drømme. Esben er mystisk og hemmelighedsfuld, men også beskyttende, modig og drillesyg. Af andre bipersoner holdt jeg især af Bjørn, som er hjælpsom og beskyttende, men også onkel Henrik og småtroldene var skønne bekendtskaber. 
Rejsen til Jotundalen var en dejlig læseoplevelse, og jeg glæder mig allerede til at kaste mig over næste bind. Er man vild med graphic novels, nordisk mytologi og utroligt stemningsfulde illustrationer, så kan denne graphic novel kun anbefales, hvad enten man er barn eller voksen. 

Ingen kommentarer: