mandag den 22. april 2024

Vikingerne og oraklet

Vikingerne og oraklet er 2. bind i graphic novel-serien Nordlys, skabt af Malin Falch.

Bogen er et anmeldereksemplar fra Turbine forlaget.

Sonja er rejst til Jotundalen, og sammen med Esben og troldeungerne lærer hun den magiske verden at kende. Kun hendes onkel Henrik ved, hvor hun er, og han er fast besluttet på at finde hende, og hjælpe hende hjem, før hun kommer i fare. Desværre bliver han fanget af trolde, før han finder hende. 
Vikingejarlen Hjalmer er besat af tanken om hævn over søslangen, men må endnu en gang vende hjem med uforrettet sag. Imens han har været væk, er der dukket et par mystiske gæster op i landsbyen. De har magi, og kalder sig for oraklet og oraklets lærling. Oraklet har en plan, der kan hjælpe Hjalmer med at dræbe søslangen. Den kræver bare lige, at han fanger Esben først, og også gør oraklet en tjeneste. 

Jeg kunne rigtig godt lide første bind i serien, og bind to skuffede bestemt ikke. 
Som i første bind er sproget letlæst og flydende, med velfungerende dialoger, og igen skiftes der i fortællemåden mellem illustrationer og tekst. Illustrationerne er flotte og farverige, naturscenerne er utroligt smukke, og hele bogen oser af stemning. 
Universet udvider sig i dette bind, hvor vi både lærer nye steder i verdenen at kende, og får mere indblik i, hvordan magien fungerer. 
Handlingen er godt skruet sammen, med flere twists undervejs, og en virkelig ond cliffhanger til sidst. Historien er spændende, og fyldt med action, magi, vikinger, venskab, trolde, talende dyr, portaler, hemmeligheder, hævn og lurende fare, krydret med nordisk mytologi og Peter Pan-inspiration. 
Personerne er levende og nuancerede, og især Sonja er en skøn hovedperson. Hun er nysgerrig, hjælpsom og varm, men også modig, når det gælder. Af bipersonerne er det især Esben, der skiller sig ud. Han er mystisk, hemmelighedsfuld og har sin egen dagsorden, men også modig, beskyttende og drillesyg. Vikingen Hjalmer er hævnlysten, modig og parat til at ofre sine mænd, og indgå pagter med mystiske personer, for at vinde. Oraklet er hemmelighedsfuld, med stærke magiske kræfter, og egen dagsorden. Hendes lærling Lotte er lydig og loyal over for oraklet, men bliver splittet mellem loyalitet og samvittighed, da hun bliver sendt på mission med vikingerne. Og så er der de andre bipersoner, som Bjørn, Henrik og troldeungerne, samt minidragen Gnist, som man som læser ikke kan undgå at holde af. 
I Vikingerne og oraklet steg spændingsniveauet, samtidig med at universet blev udvidet, og med den cliffhanger kan jeg næsten ikke vente, med at kaste mig over næste bind. Fans af første bind vil ikke blive skuffede, og er man vild med nordisk mytologi, graphic novels og Peter Pan-genfortællinger, kan serien kun anbefales. 

Ingen kommentarer: