fredag den 6. januar 2017

Pigen fra Fenmarken

Pigen fra Fenmarken er 1. bind af fantasyserien Aiñafablen, skrevet af Mikkel Wendelboe.

En nat i byen ændrer Lucas´ liv fuldstændig. Det starter med at han bliver dårlig, og kort efter, midt i diskotekets høje musik, hører og ser han en bange pige. Pigen beder ham om hjælp, men forsvinder før han kan gøre noget, og han vågner kort efter op, mens han er på vej ind i en ambulance.
På vej til hospitalet angribes ambulancen, og Lucas, hans bror Lasse og vennen Chris slipper med nød og næppe fra angrebet med livet i behold. De er dog hårdt sårede, men da de opdager hvad der har angrebet ambulancen får de andet at tænke på. For hvad gør man egentlig, når man bliver angrebet af en levende død og en dinosaur? Angriberne vil have fat i en pige - pigen fra Lucas´ underlige oplevelse på diskoteket - men de tre venner aner ikke hvem og hvor pigen er, og det lykkes dem at flygte.
Og så møder de pigen. Og alt ændrer sig igen. For pigen er ikke menneskelig, og hun vil have dem til at følge hende hjem til skoven. Men først gør hun noget, som får de tre venner til at føle sig mærkeligt tilpas. Og da de vågner igen, er angriberne dukket op, og de tager pigen med sig.
Lucas vågner op hjemme i sin seng, og selvom han har mistet et døgn, er han sikker på at pigen er en drøm ovenpå en vild bytur. Og den idé holder ved, lige til han, efter et ildebefindende i skolen samme dag, vågner hjemme ved sig selv i temmelig forandret tilstand. Og han er ikke den eneste, for Lasse og Chris er også blevet forvandlede, og de tre kommer snart til den konklusion, at det er pigen der har forhekset dem.
Eneste mulighed for at hæve trolddommen er derfor at finde pigen, men det er lettere sagt end gjort. Et sammenstød med nogle mærkelige sortklædte mænd og en videnskabsmand fører dem på sporet af en anden verden, Aiña, som eksisterer parallelt med vores, og hvor pigen måtte flygte fra. De tre venners bedste mulighed for at redde pigen er at tage til den fremmede verden, men det er langtfra ufarligt, for i Aiña lever både skovelvere og dinosaurer, og krig og ufred truer.
For at redde sig selv, pigen og Aiña må de finde ud af hvad de er, og lære at bruge deres nye kræfter. Og det er hverken let eller ufarligt.

Jeg købte bogen til Fantasyfestivalen i Esbjerg i 2015, og det var et rigtig godt køb.
Sproget er letlæst og flydende, og beskrivelserne er rigtig gode og billedskabende. Både omgivelser og væsener fremstår klart og tydeligt, og det gør at man som læser hurtigt føler sig hjemme i bogens fremmedartede univers. Handlingen er godt skruet sammen, og historien fortælles i højt tempo, og med masser af action. Bogen er spændende, og fyldt med magi, ondskab, venskab, kærlighed, forræderi - og dinosaurer. Universet er utroligt originalt, og har træk fra både science fiction, fantasy og realisme. Blandingen fungerer rigtig godt, og universet minder ikke om noget jeg før er stødt på. Og selv om man ikke umiddelbart skulle tro det, så giver det faktisk god mening at blande dinosaurer og magi. Der er ingen tvivl om, at forfatteren har lavet rigtig meget forarbejde før han skrev bogen, for universet hænger utroligt godt sammen, og han har ovenikøbet udarbejdet både sprog og væsener specielt til Aiña. Bagest i bogen er der en ordliste, et persongalleri og en oversigt over Aiñas væsener, og her kan man se, at første bind i serien kun kradser i overfladen af Aiña, for mange væsener og personer dukker nemlig ikke op i løbet af historien, og jeg kan derfor næsten ikke vente med at læse videre.
Personerne er måske der hvor det halter lidt for mig. Hovedpersonen Lucas er bogens jeg-fortæller, og ham lærer man derfor rigtig godt at kende. Han er utroligt menneskelig og let at holde af, og selvom han ikke umiddelbart er den der kaster sig ud i tingene, så er han modig når han gør det. Han er den der er hurtigst til at omstille sig til sin nye form, men også den der holder sig lidt tilbage i forhold til sit nye liv, hvilket giver en lidt sjov modsætning. Han forholder sig meget logisk til omverdenen, og det er både en styrke og en svaghed. Og så er han god til at finde på historier - her aner man måske forfatteren selv - og lave sine egne universer. De tre vigtigste bipersoner er Lucas´ lillebror Lasse, vennen Chris og elverpigen Stjerne. Og selvom de to fyre virker realistiske og menneskelige, så synes jeg ikke rigtig man lærer dem at kende. Det kan godt hænge sammen med, at historien fortælles af en jeg-fortæller, som kender dem begge rigtig godt, og derfor ikke fokuserer så meget på deres karaktertræk, men det gjorde desværre, at de blev en smule anonyme for mig. Stjerne, derimod, både tiltrækker og forvirrer Lucas, og det synes jeg fremgik rigtig godt. Hun er nysgerrig, venlig og har en stor frihedstrang, og jeg kunne rigtig godt lide hende. Og så er der selvfølgelig den mystiske pige, som godt nok er fraværende i det meste af historien, og som er - ja, et mysterium, for såvel læser som fortæller. Og det gør hende sådan set kun endnu mere interessant, fordi man som læser gætter med, når Lucas forsøger at finde ud af hvem pigen er.
Alt i alt en god og anderledes fantasyhistorie med masser af action. Bogen slutter med noget af en cliffhanger, og jeg glæder mig allerede til at finde ud af hvad der sker i næste bind.

Se også forfatterens hjemmeside.

Ingen kommentarer: