lørdag den 13. januar 2024

Bastille vs. the Evil Librarians

Bastille vs. the Evil Librarians er 6. og sidste bind i serien Alcatraz vs. the Evil Librarians, skrevet af Brandon Sanderson og Janci Patterson. 

Efter at have været i koma, vågner Bastille op i et havareret glasskib, midt i Highbrary, bibliotekarernes hemmelige hovedkvarter, netop som Biblioden har ofret Alcatraz' far, og skabt en mørk linse, der kan tilintetgøre de frie kongeriger. 
Alcatraz er i chok, så Bastille må tage føringen, og forsøge at redde Smedry'erne og de rebelske bibliotekarer, før Highbrary bliver opslugt af lava. Men at undslippe lavaen er kun første skridt. Biblioden må og skal stoppes, hvis de frie kongeriger og deres beboere skal overleve, og med Alcatraz' ødelæggelse af Smedry'ernes talenter, ser det sort ud. 

Jeg elsker virkelig den her serie. Jeg slugte de første fem bind tilbage i 2017, og har siden ventet utålmodigt på sidste bind i serien. Og jeg blev ikke skuffet. 
Sproget er letlæst og flydende, med livagtige og sjove beskrivelser, og ligesom sine forgængere er bogen fyldt med litterære referencer, ordspil, humor og brud på alle forfatterfagets regler. Og selvom Brandon Sanderson i dette bind har fået en medforfatter på, så er det stadig den samme tone og humor som i de foregående bind. 
Universet er originalt og anderledes, og idéen om en hemmelig verden skjult i havene omkring os fungerer virkelig godt. 
Handlingen er godt skruet sammen, og fyldt med spænding, action, magi, forræderi, hemmeligheder, mod, familie, bibliotekarer og killinger. Og så oser den af kærlighed til litteraturen, læsning og bøger, på trods af, at bibliotekarerne er de onde. Og så slutter den helt perfekt. 
Personerne er levende og nuancerede, og skiftet fra Alcatraz til Bastille som fortæller fungerer virkelig godt, da man som læser både lærer hende bedre at kende, og samtidig får en anden vinkel på hende og Alcatraz' forhold og indbyrdes dynamik. Bastille er en sej hovedperson, som godt nok har en tendens til at bruge sværdet før hun tænker, men samtidig er loyal, modig og god til at tænke ud af boksen. Alcatraz er til gengæld traumatiseret, efter at have set sin far blive ofret, og det får ham til at virke opgivende. Hans manglende talent gør det ikke bedre, og hans mod og opfindsomhed til trods, har han det svært. Af bipersonerne er det især Alcatraz' familiemedlemmer, som man lærer at kende, men også Gak'en og de oprørske bibliotekarer står tydeligt. Til gengæld kunne jeg godt have brugt lidt mere dybde hvad angår Biblioden, som fremstår meget sort/hvid og noget flad i karakteren. 
Bogen er, som resten af serien, fyldt med sjove, sort/hvide illustrationer, hvilket er med til at gøre såvel actionscener som personer og stemning levende. 
Bastille vs. the Evil Librarians er en rigtig god afslutning på en helt fantastisk serie, og selvom den ikke er den bedste bog i serien, så var jeg godt underholdt hele vejen igennem. Er man fan af serien, vil man ikke blive skuffet. Jeg kan ikke anbefale serien og bogen her nok, og glæder mig allerede til at genlæse serien. 

Se også Brandon Sandersons og Janci Pattersons hjemmesider. 

Ingen kommentarer: