søndag den 1. januar 2023

Læsestatus for december og 2022

Endnu en måned er slut, og det er blevet tid til at gøre status. Med december sluttede også 2022, og dette statusindlæg bliver derfor noget længere, end det plejer, da jeg også vil gøre status over året, der gik, og se på, hvordan det egentlig gik med mine læseplaner. Så sæt jer godt tilrette med en kop te, kaffe og måske en snack eller to, og læs med, mens jeg siger farvel til måneden og året der gik.
Jeg lægger ud med decembers læsestatus.

December føltes på en og samme tid meget lang og alt for kort. Jeg havde en del arbejdsopgaver, jeg skulle have afsluttet før jeg kunne gå på juleferie, og især Fantasyfestivalarbejde fyldte en del. Vi kunne i december afsløre vores første udenlandske Guest of Honour til 2023, en af mine personlige yndlingsforfattere, og jeg glæder mig helt vildt til at møde Jim Butcher til september. Derudover havde jeg en del ekstravagter, og desværre også et par sygedage, før jeg endelig kunne gå på en tiltrængt juleferie. 
Julen blev, traditionen tro, tilbragt i Thy hos min bror og svigerinde, og jeg nød at se min niece og nevø igen for første gang i lang tid. Hold op, hvor bliver altså store. Juleaften blev tilbragt i selskab med mine forældre, min brors svigerforældre og selvfølgelig min bror, svigerinde, nevø og niece, og det var virkelig hyggeligt. Jeg skulle arbejde mellem jul og nytår, men måtte desværre tage et par sygedage med forkølelse, før jeg tog den sidste åbningsdag inden nytårsaften. En aften, der blev tilbragt hjemme hos mig selv sammen med min kat, som i år var mindre tolerant end tidligere over nytårsfyrværkeriet. Vi kom dog begge helskindede igennem, og i dag har matheden indfundet sig. 
December blev i nogen grad præget af mit helbred. Udover de forskellige sygdomme, jeg blev nedlagt af, så brugte jeg også en del tid hos lægen og fysioterapeuten, hvilket jeg gerne ville have været foruden. Jeg har kæmpet en del med overskuddet i år, og tog mig i december endelig sammen til at få et sundhedstjek hos lægen, som jeg har en opfølgende samtale med i det nye år. Samtidig har jeg igen bøvl med min venstre skulder, og bruger derfor en del tid hos fysioterapeuten og med øvelser derhjemme. Jeg håber, begge dele går i orden i det nye år. 
I december lagde jeg hus til læsekredsmødet i Ribe-afdelingen af The Fantasy Fellowship, og det var virkelig hyggeligt at kunne vise hjemmebiblioteket frem og snakke om såvel månedens bog som fantasy generelt og endda fanfiction. Og denne gang havde jeg endda fået læst bogen, hvilket det ellers har haltet en del med. 
Læsemæssigt var december en blandet måned. Selvom det faktisk lykkedes mig at få læst mere end jeg har gjort længe, så blev det ikke de bøger, jeg havde troet. I stedet bestod læsningen næsten udelukkende af julebøger, hvilket føltes dejligt afslappende, da jeg først kom ordentligt i gang med læsningen. Hvilket skete sådan nogenlunde samtidig med, at jeg fik juleferie.
Og apropos, så kommer her det, jeg læste i december. 

Som nævnt bestod det meste af min læsning i december af julebøger, om end af meget forskellig karakter. 5 styk blev det til, og de er:

Matt Haig: Drengen de kaldte Jul (Jul 1)
Serien er påbegyndt

J. Krohn: Peters jul
Genlæsning. 

Jenny Colgan: Jul på den lille skotske ø (Flora MacKenzie 3)
Serien er i gang. 

Timo Parvela og Pasi Pitkänen: Bjældeklang (Skygger 1)
Serien er påbegyndt. 

Luna Harley: Derfor hader jeg december

Jeg fik også læst en enkelt nytårsfortælling, nemlig:

Michael Ende: Trylledrikken
Genlæsning. 

Sidst, men ikke mindst, fik jeg læst 2 tegneserier/graphic novels. 
De er: 

Christophe Bec: Den 13. mission (Siberia 56 1)
Serien er påbegyndt. 

Leah Moore, John Reppion og Aneke: Damsels vol. 1
Serien er påbegyndt. 

I alt fik jeg læst 6 bøger og 2 tegneserier/graphic novels i december. Af dem var 5 julebøger, 2 gys, 1 fantasy, 1 børnebog og 1 billedbog. 2 var genlæsninger, og 1 på engelsk. Jeg fik påbegyndt 4 serier og læst videre i 1. 
Hvad der skal ske på bogfronten i januar venter jeg lidt med at fortælle. Der kommer nemlig et indlæg senere i dag, hvor jeg fortæller om læseplanerne for 2023. Men jeg vil i hvert fald arbejde videre på anmelderstakken, og få færdiglæst nogle af de bøger, jeg er i gang med. 

På bogfronten var 2022 et dårligt år. Især i anden halvdel af året gik min læsning i stå, og den eneste grund til, at jeg nåede i mål med mit Goodreads-læsemål er, at jeg halverede antallet af bøger i august. Og selv med det nåede jeg kun lige akkurat i mål, da årets sidste bog blev læst nytårsaftensdag. 
Jeg kæmpede både med overskuddet og læselysten, og havde virkelig svært ved at få færdiglæst de bøger, jeg gik i gang med. Hvilket også betyder, at jeg går ind i det nye år med hele 8 igangværende bøger. Også anmeldereksemplarerne led i 2022, og jeg er, trods et stop for nye aftaler om anmeldelser, nu længere bagud med dem end nogensinde før, hvilket ikke hjælper på overskuddet. 
Med hensyn til mine andre læseudfordringer, så endte jeg med at droppe dem alle sammen i august, da motivationen bare ikke var der, og jeg på det tidspunkt var så langt bagud med dem, at de blev til en stressfaktor i stedet for en motivation. 

Men lad os starte med den læseudfordring jeg, med lidt fifleri, fik gennemført i 2022, nemlig mit Goodreads-læsemål. I 2022 sænkede jeg mit læsemål til 100 bøger, da jeg allerede i 2021 kæmpede med læseoverskuddet, og derfor ønskede et lidt mere overskueligt antal. I august sænkede jeg så læsemålet en gang til, til 50 bøger, da jeg kunne se, jeg aldrig ville kunne nå i mål med de oprindelige 100 bøger. 
Lidt statistik fra Goodreads:


 

Som man kan se, var kvaliteten af de bøger, jeg faktisk fik læst, rigtig god. Langt de fleste lå på 4 eller 5 stjerner, og selvom det ikke er helt retvisende, da jeg også bruger halve stjerner, og derfor runder op ved nogle af bøgerne, så ligger gennemsnittet omkring 4 stjerner. Ifølge Goodreads har jeg fået læst 10598 sider, hvilket er cirka det halve, af det jeg fik læst i 2021, med et gennemsnitssidetal på 212 sider. Det faktiske sideantal er dog noget højere, da jeg ikke tæller tegneserier og graphic novels med på Goodreads. Det ændrer dog ikke på det samlede billede. 

Jeg havde i 2022 opstillet 5 læseudfordringer til mig selv, som jeg dog endte med at sætte på pause halvvejs gennem året. 
Den første var min, efterhånden, velkendte serieudfordring, hvor jeg fra årets start havde skrevet alle de serier ned, som jeg var i gang med, og puttet dem i et glas. Hver måned trak jeg så en serie fra glasset, og meningen var så, at jeg skulle læse videre i serien, og potentielt færdiglæse den. Jeg kom desværre aldrig rigtig fra start med udfordringen, og fik kun læst videre i 2 serier, før jeg satte udfordringen på pause halvvejs gennem året. Alligevel har jeg tænkt mig at fortsætte med udfordringen i 2023, da jeg synes, det er en fin måde at komme videre med nogle af de serier, jeg er gået i stå i.
Den anden læseudfordring lignede serieudfordringen en del. Jeg har ikke været ret god til at få læst mine FairyLoot-bøger, og derfor puttede jeg, fra årets start, alle titlerne i et glas, og trak så en hver måned, som jeg havde to måneder til at få læst, eller bestemme, om jeg stadig var interesseret i. Desværre kom jeg aldrig rigtig i gang med denne udfordring, og jeg fik faktisk ikke læst en eneste af bøgerne, før jeg endte med at sætte udfordringen på pause halvvejs gennem året. Jeg kan dog stadig godt lide idéen, og har tænkt mig at fortsætte udfordringen i 2023. Forhåbentlig med større succes.
Tredje læseudfordring var en A-Z TBR for hele året, som gik ud på at læse bøger, hvis titler begyndte med de første 26 bogstaver i alfabetet. Titlerne kan ses her. Desværre blev udfordringen noget af en fiasko, da jeg kun endte med at læse 3 af bøgerne. Jeg har derfor besluttet mig at droppe læseudfordringen for i år, da jeg pt. har svært ved at lægge mig fast på specifikke titler for hele året. Det er dog muligt, at udfordringen vender tilbage engang i fremtiden, da jeg stadig synes idéen er sjov. 
Fjerde læseudfordring ligger i forlængelse af A-Z TBR-udfordringen. Da jeg ikke fik læst ret mange bøger fra udfordringen i 2021, havde jeg samlet alle de titler fra 2020 og 2021, som jeg ikke fik læst, i en krukke, og tanken var så, at jeg hver anden måned skulle trække en titel fra krukken (så jeg skiftede mellem at trække fra FairyLoot-krukken og A-Z-krukken), og på den måde forhåbentlig få læst nogle af de titler, jeg forsømte særligt i 2021. Desværre fik jeg ikke læst en eneste af titlerne, før jeg satte læseudfordringen på pause halvvejs gennem året. 
Femte og sidste læseudfordring gik ud på at færdiglæse flere serier. Jeg havde på forhånd udvalgt 10 serier, hvor jeg kun manglede at læse 1 eller 2 bøger for at kunne krydse den af listen, og målet var at få færdiglæst cirka en serie per måned. De udvalgte serier kan ses her. Også denne læseudfordring endte som en fiasko, da jeg ikke fik færdiglæst en eneste serie fra listen. Og den eneste af serierne, jeg forsøgte at færdiglæse, endte som en DNF, da hverken sproget, humoren, personerne eller plottet kunne fange mig i sidste bind af The Lady Janies af Cynthia Hand, Brodi Ashton og Jodi Meadows. Jeg har dog stadig planer om at færdiggøre de andre serier på listen på et tidspunkt. Denne læseudfordring bliver ikke gentaget i 2023, da jeg pt. ikke kan overskue at lægge mig fast på 10 serier fra årets start, men skulle lysten dukke op i fremtiden, kunne jeg godt finde på at gentage udfordringen. 

I 2022 deltog jeg i flere readathons med blandet succes. I februar deltog jeg i Shiftathon, marts bød på TFF Readathon, og april på Dewey's 24 Hour Readathon. I oktober deltog jeg både i Arcanum Akademiet og Dewey's 24 Hour Readathon. Desværre endte jeg med at droppe mit eget readathon, All Dragons Readathon, i december, da overskuddet simpelthen ikke var der. 

Af bogfestivaler deltog jeg (selvfølgelig) igen i Fantasyfestivalen i september, ligesom jeg også var på tur til BogForum i november. Begge dele var fantastisk, og jeg nød stemningen. 

På bloggen fortsatte jeg med at lave book hauls og månedlige statusindlæg, ligesom det blev til et 2 book tags, og 3 Top 10 Lister. Alle fire vender tilbage i 2023. I juli endte jeg med at droppe min minilæseudfordring, #sænkmintbr, hvor jeg bad om hjælp fra bloggens følgere på Facebook og Instagram til at finde sommerlæsningen blandt de ulæste bøger på mine reoler. Det er planen, at udfordringen vender tilbage i år. 

I 2022 fortsatte væksten på bloggens sociale medier. I skrivende stund følger 1358 med på Instagram, mens 597 følger med på Facebook. Tak til jer, der er kommet til i det forløbne år, og til jer, der har fulgt bloggen trofast i årenes løb. Jeg håber, I bliver hængende, og fortsat har lyst til at følge mine læseeventyr. 

Desværre har mit manglende overskud også givet sig udslag her på bloggen, hvor det er blevet til ganske få anmeldelser i årets løb. Jeg håber dog på, at det vender her i 2023, så der igen bliver mere liv på bloggen. Tak til alle jer, der har fulgt med trods manglende output i årets løb. 

Privat har 2022 været et hårdt år. På trods af at vi i 2022 endelig kunne vinke farvel til alle restriktioner, var mit humør stadig præget af de mange nedlukninger og omstillinger, og den manglende læselyst som endte med at præge hele året, har bestemt ikke hjulpet. Året har været mentalt hårdt, og mit energiniveau og overskud har været stort set ikke eksisterende meget af året. 
I januar blev jeg 40, og dagen blev fejret med en stille og hyggelig middag i mit lille hjem med den nærmeste familie. Dagen gav et tiltrængt lyspunkt midt i januars mørke, og jeg glædede mig over de mange fødselsdagshilsener, jeg fik. 
I juni døde min mormor pludseligt af en stor blodprop i hjernen, og selvom hun var langt oppe i årene, var det alligevel et stort chok, da det skete. 
Kort efter bisættelsen blev jeg, efter at have undgået det i over to år, ramt af Corona, hvilket ødelagde sommerferien, og prægede mig i lang tid efter. Det blev dog til nogle dage sammen med mine forældre i deres sommerhus, men også her kom coronaen på tværs, da den lagde noget af en dæmper på fødselsdagsfejringen af min nevø. 
Efterårets bogfestivaler hjalp på humøret, selvom perioder med sygdom, manglende overskud og et lavt energiniveau lagde en dæmper på anden halvdel af året. 
Det blev dog alligevel til flere biografture i årets løb, med min faste filmmakker og kollega, og det var skønt endelig at kunne komme afsted igen, efter flere års skiftende nedlukninger. 
2022 føltes langt og mørkt, og begivenhederne ude i verden har bestemt ikke gjort året nemmere at komme igennem, med krig, utryghed, stigende varme- og elpriser, og en inflation på himmelflugt. Alt er blevet dyrere, og selvom jeg har været heldig at have et hus med fjernvarme, så har det da kunne mærkes, ikke mindst på benzinpriserne. Lad os alle håbe, at 2023 bliver et år, hvor vi endelig får fred igen, og ro på såvel inflation som hjemmeliv. Jeg krydser fingre for mere energi og overskud i det kommende år. 

Til slut vil jeg gerne sige tak til alle de forfattere og forlag som har givet mig så mange dejlige læse- og bogoplevelser i 2022, og ikke mindst til jer, kære læsere, som har fulgt med, kommenteret, og forhåbentlig er blevet inspireret til jeres egne læseoplevelser, trods de lidt ustabile indlæg på bloggen.
Tak for 2022, og på gensyn i 2023.


Ingen kommentarer: