lørdag den 19. februar 2022

Spike Book Tag

Jeg har elsket tv-serien Buffy the Vampire Slayer, siden jeg så den som teenager, og det er en af de tv-serier - og et af de fandoms - jeg stadig vender tilbage til som voksen. Endda i en sådan grad, at da jeg skulle finde på et nørdet navn til min kat, endte hun med at hedde Buffy. 
En af mine absolutte yndlingsfigurer fra tv-serien er Spike. En bad boy, der ikke er bange for at stå ved sig selv, men som alligevel, nødtvungent, ender som en af "the good guys". Jeg skal da heller ikke sige mig fri for, at jeg havde lidt af et crush på ham, og han er helt klart en af grundene til, at jeg stadig den dag i dag har et blødt punkt for sarkastiske antihelte. Spike er samtidig nok den figur fra tv-serien, der udvikler sig allermest igennem sæsonerne, og James Marsters var genial i rollen. 
Så da jeg opdagede, at der er lavet et book tag baseret på netop Spike, var jeg selvfølgelig nødt til at kaste mig over det. Det oprindelige tag er lavet af CCs Reading Journey, men jeg faldt selv over det hos Breakeven Books

Tagget består af 10 spørgsmål plus et enkelt bonusspørgsmål, der tilsammen viser Spikes mange facetter. Spørgsmålene er ikke oversat. Jeg har forsøgt at undgå spoilers, men helt kan de nok ikke undgås. 

1 - Lovable villain - a book that let you understand the traditionally villanous character 
Vanpyrer var i mange år traditionelt skurkene i fantasy og horror, og Lestat fra The Vampire Chronicles af Anne Rice er nok en af de mest kendte. I Mørkets fyrste giver forfatteren Lestat muligheden for at fortælle sin egen historie, hvilket giver et unikt indblik i hans bevæggrunde og følelser, og et mere nuanceret blik på hans onde sider. 

2 - Monster - a book with an unapologetical evil character 
Lucili fra serien Næslandet af Eva Ege mskjold er helt igennem ond, og bestemt ikke bange for at stå ved det. 

3 - Swagger - A book with snarky / sassy dialogues 
Der er mange bøger, jeg kunne have valgt til besvarelsen af dette spørgsmål, men jeg har valgt at bruge ikke en bog, men en hel serie. The Chronicles of Nick af Sherrilyn Kenyon er en YA urban fantasyserie, der finder sted i forfatterens Dark Hunter-univers, og serien er fyldt med sarkastiske bemærkninger, rappe dialoger og masser af humor, blandt andet takket være hovedpersonen, der bare ikke kan holde munden lukket. 

4 - Pet - A book with a strong, passionate love story - BONUS if it is not cheesy 
Det var overraskende svært at finde et svar på dette spørgsmål, når det ikke måtte være cheesy. Eftersom det meste af, hvad jeg læser, er fantasy, er det sjældent kærlighedshistorierne, der hænger ved efterfølgende, og de, der gør, er gerne en smule cheesy. Men efter lang tids tænkepause, lykkedes det alligevel at finde et svar. Og endnu en gang har jeg valgt at pege på en serie fremfor en enkelt bog, nemlig Mercy Thompson-serien af Patricia Briggs. Hovedpersonen Mercy forelsker sig i sin nabo, varvulven Adam, hvilket umiddelbart lyder lidt Twilight-agtigt, men forfatteren giver forholdet tid til at udvikle sig igennem hele serien, så det virker naturligt fremfor cheesy, og de to supplerer hinanden rigtig godt som par. 

5 - Fool for Love - A book that made you cry or feel pain 
En af bøger, der får mig til at græde hver gang, er Eventyret om Ringen af J.R.R. Tolkien. Scenen i Moria er en stensikker tåregaranti, og det er ikke den eneste gang bogen, og resten af serien for den sags skyld, får tårerne til at trille. 

6 - The Yoko Factor - A book with a manipulative character 
Harry Potter-serien virker måske umiddelbart som et lidt overraskende svar på dette spørgsmål, men et, jeg holder fast i. For mig er Dumbledore nemlig en af de mest manipulerende personer, jeg er stødt på i litteraturen, og på trods af hans gode hensigter, så er netop hans manipulationer grunden til, at jeg faktisk endte med at skifte mening om ham i løbet af serien. Og desværre ikke til den gode side. 

7 - The Big Bad is Back - A book with a truely morally grey character 
Som genre vrimler grimdark fantasy med grå karakterer, og derfor er det oplagt her at bruge en af Lord Grimdarks aka Joe Abercrombies karakterer til at besvare dette spørgsmål. Og hvem er mere oplagt end Glokta fra trilogien Den Første Lov, ridderen, der endte som torturbøddel? Meget mere grå kan en karakter ikke blive. 

8 - Is Everyone Stoned Here? - A book with a great anti-hero or snarky main character 
Her kunne jeg have valgt Nick fra The Chronicles of Nick, men i stedet har jeg valgt en anden sarkastisk antihelt, nemlig Dominic fra Louise Haibergs fantasytrilogi Dæmondræberen. Selvom serien efterhånden har nogle år på bagen, er den stadig en af mine yndlinge, og det skyldes især Dominic, som man som læser aldrig helt ved, hvor man har. 

9 - Empath - A book that changed your perspective or made you more observant 
Det er svært kun at pege på en bog, der har ændret mit perspektiv, da det jo netop er noget af det, litteraturen kan: Åbne læserens øjne for, hvordan andre mennesker lever, og de problemer, de kæmper med. Men en af de bøger, der har gjort indtryk på mig, er På vej mod Sophie af Line Lybecker. Før jeg læste den, vidste jeg ikke ret meget om de udfordringer transkønnede står over for, så jeg lærte en del under læsningen. 

10 - Life is just this * it's living - A book that helped you grow 
Også her er det svært kun at pege på en bog, da alle bøger har potentialet til at udvikle læserens horisont, og vokse. Jeg har dog valgt at pege på den bog, der nok har haft allermest at sige i forhold til min litterære smag, nemlig Hobbitten af J.R.R. Tolkien. Bogen vækkede min passion for fantasygenren, og lærte mig samtidig, at drager kan besejres, rigdom er et dobbeltsidet sværd, og selv en lille hobbit kan redde dagen. Havde min mor ikke læst den højt for mig, da jeg var barn, havde mit liv set en hel del anderledes ud, og bloggen her havde aldrig eksisteret. Og bogen fortsætter med at vise mig nye sider, hver gang jeg genlæser den. 

Bonus: William The Bloody - What would Spike read?
Før han blev forvandlet til vampyr, var Spike en engelsk gentleman med poetiske ambitioner, og jeg forestiller mig derfor, at han har læst digte af nogle af Englands mest berømte digtere som Lord Byron (1788-1824), William Blake (1757-1827) og Percy Bysshe Shelley (1792-1822), som alle døde omkring 30 år, før Spike blev født i 1853, men hvis digte havde både et romantisk syn på virkeligheden og en slet skjult samfundskritik, som jeg tror ville have tiltalt både den lettere naive William og den anarkistiske Spike. 

Og det var så det. Hvad ville jeres svar være? Og hvilken Buffy-karakter var jeres yndling? 

Ingen kommentarer: