lørdag den 11. februar 2023

Venja 3+4

Forbandelsen og Børnene i skoven er 3. og 4. bind i den letlæste fantasyserie Venja, skrevet af Gry Kappel Jensen.

Bøgerne er anmeldereksemplarer fra forlaget Turbine

Venja har fundet ud af, hvad der er sket med hendes barnepige. Inge er gravid, og har derfor holdt sig skjult for Venjas far, da der ikke må være børn på slottet. Derfor må Venja hjælpe Inge og hendes kæreste Rolf med at flygte, før de bliver opdaget. 
Egernet Rana har, sammen med de andre dyr fra skoven, lovet Venja at hjælpe med at smugle Inge ud af slottet. Men noget går galt under flugten, og en stor hemmelighed bliver afsløret for Venja. 

Jeg var vild med de to første bind i serien, og bind tre og fire skuffede bestemt ikke. 
Sproget er letlæst og flydende, med et lixtal på 10. Men selv med det enkle sprog er der masser af levende beskrivelser og stemning i bøgerne, med velfungerende dialoger og overskuelige sætninger. Bøgerne er inddelt i korte kapitler. 
Historien er spændende, og fyldt med magi, hemmeligheder, talende dyr, mod, ensomhed og frygt. Men også familie spiller en rolle i historien, som også gemmer på flere overraskelser undervejs. Bagest i bøgerne er der en teaser for næste bind i serien, samt fakta om forskellige dyr. 
Personerne er levende og nuancerede, og hovedpersonen Venja fungerer rigtig godt. Hun er modig, nysgerrig og hjælpsom, men også ensom og forsømt af sin far, som hun både elsker og frygter. Af bipersonerne er det især egernet Rana og falken Theo, der står frem. Rana er modig, men gemmer på en hemmelighed, der ændrer alt for Venja. Mens Theo fremstår kold, og er plaget af skyldfølelse. 
Sidst, men ikke mindst, er der de smukke illustrationer som indleder hvert kapitel, og er med til at give liv til både personer og omgivelser. Illustrationerne er lavet af Andreas Erstling, som også står bag en tegnevejledning til nogle af personerne, der findes i hver bog, foruden de utroligt flotte omslag, der omgiver hver bog. 
Bøgerne er ligeså gode som de første bind i serien, og egner sig perfekt til såvel selv- som op- og medlæsning. Har man fantasyelskende børn, der har knækket læsekoden, men endnu ikke er klar til tykkere fortællinger, så kan Venja-serien kun anbefales, og jeg glæder mig allerede til de næste bind udkommer. 

Ingen kommentarer: