søndag den 4. april 2021

Hemmeligheden

Hemmeligheden er 1. bind af fantasytrilogien Sif og Ulvefolket, skrevet af Hanne Rump.

Bogen er et anmeldereksemplar fra Forlaget Krabat

Sif går i 7. klasse, men føler sig ensom og udenfor. Hendes klassekammerater udsætter hende for grov mobning, og at hun er dygtig i skolen, gør det ikke bedre. Da hun, som følge af en konfrontation med en af mobberne, bliver bortvist fra skolen, begynder der at ske mærkelige ting. 
Sif hører stemmer, og ser mærkelige skikkelser i skoven omkring den gård, hvor hun bor. Hun drages af skoven, og da hun møder den jævnaldrende Birk, kommer hun på sporet af en hemmelighed, som vil ændre alt. 

Hemmeligheden var en god start på en serie, som jeg tror især begyndende fantasylæsere vil være begejstrede for, da den er både letlæst og spændende. 
Sproget er enkelt, flydende og letlæst, og beskrivelserne livagtige og billedskabende. Personligt ville jeg dog ønske, at der havde været lidt flere af dem, så omgivelserne havde fremstået skarpere for mit indre øje, men det er nok en smagssag. Til gengæld var jeg ret vild med den grafiske måde, som sms'er, facebookopslag og Sifs stemmer blev sat op på undervejs, da det gav læseoplevelsen et ekstra pift. 
Jeg manglede dog noget worldbuilding undervejs, men da bogen er første bind i en trilogi, regner jeg med, at det dukker op i de næste bind. Især håber jeg på en lidt mere tydelig forklaring af magien og forbindelsen til ulvefolket. 
Handlingen er godt skruet sammen, med et par overraskelser undervejs. Bogen slutter dog en smule brat, men heldigvis har jeg næste bind liggende, så jeg kan læse videre med det samme. Historien er spændende, og fyldt med stærke temaer som mobning, ensomhed, og søgen efter identitet, blandet med magi, hemmeligheder, venskab og fornemmelsen af ikke at blive hørt, eller at blive misforstået, af sine forældre. 
Personerne er levende og menneskelige, og jeg holdt meget af hovedpersonen Sif. Hun er en stille pige, og præget af års mobning, som hverken lærere eller forældre har grebet ind overfor. Selvom hun er dygtig i skolen, så føler hun ikke, at hun kan leve op til især sin fars forventninger, og hun føler sig overset og glemt i de planer, forældrene har for hendes fremtid. Af bipersonerne holdt jeg især af Birk, som, trods en vis gådefuldhed, udviser ægte omsorg og venskab for Sif. Til gengæld var jeg ikke vild med Sifs forældre, selvom jeg til dels forstod deres måder at være på. Moren lytter ikke til Sif, men lader faren bestemme det hele, og går tilsyneladende mere op i sine hunde end i sine børn, og faren er dominerende, kontrollerende og overambitiøs på sin datters vegne, samtidig med, at han virker ligeglad med Sifs følelser, og ikke lytter til hende.
Hemmeligheden var en god bog, men bar også præg af, at være den første i en serie, da jeg sad tilbage med mange ubesvarede spørgsmål. Og så sluttede den som sagt en smule brat for min smag. For fantasylæsere på mellemtrinnet, og de lidt ældre læsere, som ikke har mod på at kaste sig over de tykke fantasyserier, kan bogen og serien varmt anbefales, og jeg glæder mig allerede til at læse videre. 

Se også forfatterens hjemmeside

Ingen kommentarer: