mandag den 21. september 2020

Fantasyfestivalen 2020

Årets Fantasyfestival er slut, og selvom det i år blev en meget anderledes festival, har jeg alligevel besluttet mig for at skrive mit traditionelle "dagen derpå"-indlæg, hvor jeg fortæller lidt om arbejdet bag kulisserne på festivalen, og om mine oplevelser under festivalen. Indlægget bliver dog markant kortere, end det plejer at være, da der denne gang ikke indgår en book haul af mine nyanskaffelser på festivalen, fordi mange af de køb, jeg gjorde, endnu ikke er blevet leveret. Til gengæld bliver septembers book haul-indlæg temmelig langt. 
Hvis I har fulgt bloggen gennem længere tid, ved I, at Fantasyfestivalen er mit hjertebarn, og at festivalweekenden for mig er årets absolutte arbejdsmæssige højdepunkt. Derfor har det også i år været ekstremt mærkeligt med en festivaluge, hvor jeg ikke lå vandret i luften, og en festivalweekend som manglede messegæster, opstilling, travlhed, og meget af den helt særlige festivalstemning, som plejer at fylde og indhylde mig hvert år. Og selvom det var positivt, at jeg i år faktisk kunne nå at høre nogle af de mange fantastiske foredrag som enten blev streamet fra Hovedbiblioteket i weekendens løb eller foregik online i ugen op til og under festivalweekenden, så var det også en lidt flad fornemmelse, at kulminationen på et helt arbejdsår fysisk kun involverede en ganske lille udvalgt skare. 
Planlægningen af årets festival startede tilbage i oktober 2019, og da vi måtte lukke ned for den fysiske festival i april 2020, havde vi faktisk en næsten færdig festival, som vi måtte lægge i skuffen, for derefter at begynde forfra med planlægningen af en digital festival. Noget, som ingen af os havde erfaringer med på det tidspunkt, og som gav os en del hovedbrud i forhold til hvordan vi fik de kendte festivalelementer inkorporeret på så god en måde som mulig, samtidig med, at vi pludselig måtte ud og afsøge, hvad der egentlig fandtes af digitale platforme, som vi kunne bruge. Især det sidste brugte vi meget tid på, da vi både havde brug for at finde en god måde at streame vores stærkt reducerede program på, og en platform til online messen, som vi håbede på at stable på benene som en erstatning for den fysiske messe. Og samtidig skulle vi også ud og finde et nyt udenlandsk hovednavn, som havde lyst til at deltage digitalt. Her bestemte vi ret hurtigt, at vi ville forsøge at få et gæstebesøg fra vores allerførste Guest of Honour, Tamora Pierce, og vi var heldigvis så heldige, at hun sagde ja til at stille op med en Ask Me Anything fra sin egen stue, så vi på den måde kunne slutte ringen. 
Online messen, som var mit hovedarbejdsområde - med teknisk bistand fra en kollega - lykkedes det os også at få i luften, med deltagelse af både gamle og nye standholdere, så vores gæster kunne benytte sig af gode tilbud i hele ugen op til det, der plejer at være festivalweekenden. 
Og så kunne vi i år sprede programmet ud over hele ugen, med streamede foredrag og aktiviteter fra såvel forfattere som kunstnere og spillere, som hver især stillede op fra deres del af landet, for at være en del af årets festival, og, som noget nyt i år, samtalegrupper om alt fra middelalderfantasy til kønsroller og gaming, med folk fra The Fantasy Fellowship-læsekredsene som moderatorer og tovholdere. En af de ting, vi havde været bekymrede for på forhånd, var muligheden for tekniske vanskeligheder, og selvom der da var lidt bøvl rundt omkring, så holdt det sig heldigvis på et minimum - både hvad angik aktiviteterne rundt om i landet, og aktiviteterne vi stod for. 
Som sagt havde jeg i år mulighed for at deltage i en del af de foredrag, der fandt sted under festivalen, og jeg har planer om, at få set flere af dem, der stadig er tilgængelige rundt omkring, i løbet af den næste uges tid. Men de foredrag jeg fik set i ugen op til, var

15.9 Vølver og Lysets Kvinder - og hvorfor de er så seje! med Marie-Louise Rønning og Mette Sejrbo

16.9 Fantasyforfattere - på slap line med Marie-Louise Rønning, Pernille Neergaard og Linette Harpsøe

16.9 Online reception for Jacob Kokkedals nye bog: Bastians løfte - Den trofaste bror 4

17.9 Release og oplæsning af Lysets datter med Louise H.A. Trankjær (som jeg dog ikke nåede at se live)

17.9 Let's set the stage - fokus på fantasysetting og temaer! med Marie-Louise Rønning og Mie Møller Bie

Fredag 18. september mødte jeg ind på Hovedbiblioteket ved 15-tiden, hvor festivalgruppen, sammen med et par andre gæster, havde bestemt os for at mødes til fællesspisning, opstart af festivalweekenden, og streaming af Boris Hansens fantasyquiz (som ingen af os før har haft mulighed for at deltage i) og AMA'en med Tamora Pierce. Her fik vi styr på de sidste tekniske detaljer, før vi kastede os ud i en hyggelig aften, hvor teknikken heldigvis opførte sig, som den skulle, og vi, trods en lille forsinkelse undervejs, kom igennem aftenens program uden problemer, om end der var en del koordinering per mail undervejs med Tamora Pierces agent. Aftenen sluttede efter AMA'en, og jeg var hjemme lidt over midnat. 


Lørdag mødte jeg ind lidt i 10 (hvilket var sent, i forhold til, at jeg plejer at være på banen 7.15 den første festivaldag, for at være klar til at lukke standholderne ind og sætte op til messen), for at hjælpe med at gøre klar til dagens streaming fra Hovedbiblioteket. Vi havde hyret teknisk hjælp til at stå for selve filmingen, hvilket var rigtig rart, da vi så havde det mindre at skulle holde styr på. Ved 11.30-tiden begyndte dagens foredragsholdere at dukke op, og klokken 12 kunne vi lukke dagens udvalgte, og stærkt begrænsede, publikum ind. Vi skulle streame tre foredrag fra biblioteket i løbet af lørdagen, og heldigvis gjorde teknikken som den skulle, og vi kom igennem dagen med kun enkelte skred i tidsplanen undervejs, og en bimlende alarm, som dog heldigvis ikke forstyrrede streaming-oplevelsen, men som krævede både pedelhjælp og teknisk bistand at få slukket igen. De tre foredrag, jeg denne gang kunne lytte med til, var:

Med læseren som co-pilot med Boris Hansen og Nanna Foss

Skrivekunst med Mette Finderup

Fantasy på gamle flasker med Tobias Stenbæk Bro, Jacob Kokkedal og Jacob Hedegaard Pedersen, modereret af Gitte Højmark Pedersen

Jeg benyttede også den mere afslappede festivaloplevelse til at få signeringer fra de to forfattere, jeg ikke tidligere har fået signeret fra, nemlig Jacob Kokkedal og Jacob Hedegaard Pedersen, hvis bøger jeg i den grad har nydt. Aftenen sluttede ved 21.30-tiden, hvilket betød, at jeg var hjemme lidt over klokken 22. 
 

Søndag var jeg igen på biblioteket lidt i 10, og startede dagen med at vaske op, før vi fik lokalet gjort klar til dagens foredrag. Ved 10.30-tiden dukkede de første foredragsholdere op, og det lykkedes mig at få overtalt den ene af dem, Merlin P. Mann, til at signere en bog for mig, før han skulle på scenen, til dagens første programpunkt.

Klokken 12 dukkede dagens gæster op, og klokken 13 var vi klar til dagens første streaming, Top 25 fantasyfilm med Filmnørdens hjørne og Merlin P. Mann, som både var virkelig sjovt, og tilføjede en del film til "dem skal jeg have set - eller genset - listen". 

Klokken 16.30 var det blevet tid til dagens andet - og sidste - foredrag fra biblioteket, GRIMM, grummere, grummest II med Benni Bødker og Kenneth Bøgh Andersen, interviewet af Gitte Højmark Pedersen. Også her lykkedes det mig at få de to herrer til at signere for mig, før de forlod Esbjerg igen. 


Efter det sidste foredrag stod den på afsked og oprydning, før jeg kørte hjem til en kat, som i den grad følte sig forsømt efter en hel weekend, hvor madslaven var på arbejde. Jeg var hjemme klokken 19, og nåede derfor at deltage i festivalens allersidste programpunkt, Udgivelsesfest hos Tellerup med Julie Midtgaard, Henriette Hesselholdt og Line Wenzel. Og så fik jeg også set interviewet med Katja Brandis på Straarup og Co.s Facebook-side. 

Dagen i dag står på afslapning, dyrlægebesøg og opladning til de næste fire dage, hvor vi blandt andet skal evaluere på årets anderledes festival. 

Til sidst skal lyde en stor tak til alle de standholdere, forlag, forfattere, foredragsholdere, illustratorer, kunstnere, gamere, og andre aktører, som har været med til at sørge for, at vi, trods udfordringer, også i år kunne holde en festival, vi er stolte af, og ikke mindst til årets gæster, som så med hjemme fra stuerne rundt omkring i hele landet og gik på oplevelse på online messen. Uden jer havde der ikke været nogen festival. Tak til mine kolleger på biblioteket for at bakke op, og til festivalgruppen for med- og modspil, skæve indgangsvinkler, problemløsning og fælles målsætning om at lave den bedst mulige festival, trods alle de benspænd vi blev udsat for undervejs. 

Og til jer læsere, som har holdt ved hele vejen: Hvad syntes I om årets festival? Så I med til de digitale foredrag, og fik I også købt jer fattige på online messen? Eller var den digitale festival ikke noget for jer? 

Ingen kommentarer: