tirsdag den 10. juli 2018

Cosmere Book Tag

Jeg har set dette Book Tag cirkulere på booktube, og da jeg selv er stor Brandon Sanderson fan (selvom jeg langt fra har læst alle hans bøger endnu), tænkte jeg, det kunne være sjovt at kaste mig ud i det, nu hvor jeg har ferie, og har overskud til at lave nogle af de lidt anderledes blogindlæg. 
Tagget er opfundet af Shelby fra kanalen Read and Find Out, og hendes originale video kan ses her

1. Elantris: A book or series where the magic fails its people 
Den første serie jeg kommer til at tænke på, er trilogien Shades of Magic af V.E, Schwab. I serien findes der fire parallelle London' er, Sort, Hvid, Rød og Grå. I Grå London findes der slet ikke magi. I Rød London findes der magi, og langt de fleste har adgang til den. I Hvid London er magien fordærvet, og der er ikke ret meget af den. Og Sort London har magien ødelagt, så hele den verden er død. Især i de sidste to London' er må magien siges at have fejlet deres folk. Hvid London er døende fordi magien er ved at forsvinde, og Sort London er helt død, fordi magien tog overhånd. 

2. Mistborn: Your favorite ragtag gang 
Jeg er lidt i tvivl om, hvad der menes med "ragtag", men har taget det som en forskelligartet gruppe. Og det får mig til at pege på gruppen fra DragonLance Krøniker-serien, som består af en halvelver, en dværg, en troldmand, en kriger, en ridder, en kropige, to barbarer og en kendar, som sammen må tage kampen op mod Mørkets Dronning. Serien er klassisk high fantasy bygget på rollespil, og fyldt med klicheer. Det er en af de serier jeg har læst igen og igen da jeg var yngre. Selvom den ikke er stor litteratur, og selve DragonLance-franchisen efterhånden har taget overhånd, er den oprindelige trilogi stadig underholdende. 

3. Warbreaker: An interesting family dynamic 
En af mine absolutte yndlingsbøger er De syv magter af Diana Wynne Jones, hvor der optræder en temmelig dysfunktionel familie, som må siges at have en interessant indbyrdes dynamik. Hovedpersonen Howard bor i en by, styret af syv søskende, som alle er magikere. De syv søskende bekriger hinanden indbyrdes i et forsøg på hver især at få mere magt, og Howard og hans familie bliver uforvarende en del af magtkampen. Bogen er både morsom og spændende, og kan kun anbefales. 

4. Stormlight Archive: The biggest book you've read, and the biggest book on your TBR 
Hvis ikke det var fordi den udgave jeg læste af En konges vej (første bind i Stormlight Archives, på dansk Størmlysfortællingerne) var opdelt i to bind, ville den uden tvivl have indtaget pladsen som den største bog jeg har læst, da den i den samlede udgave (på amerikansk) er på 1007 sider. I stedet går førstepladsen til Jordens søjler af Ken Follett på 984 sider. 
Den største bog på min TBR er A Dance of Dragons, femte bind af A Song of Ice and Fire, af George R.R. Martin på hele 1184 sider. Der går dog et stykke tid, før jeg når til den, da jeg stadig mangler at læse de første bind i serien. 

5. Alloy Era: A series continuation (or prequel/sequel) you didn't like as much as the original 
Jeg var meget skuffet over Arven, fjerde og sidste bind i serien af samme navn, af Christopher Paolini. Jeg elskede ellers de første bind i serien, men slutningen ødelagde fuldstændig sidste bind for mig. 

6. White Sand: An underdog you root for 
Det må være Briar fra serien Circle of Magic af Tamora Pierce. Briar er tidligere gadedreng og tyv, og står til at blive sendt til enten minerne, galejerne, eller et endnu værre sted, da han for tredje gang bliver taget som tyv. Men i sidste øjeblik bliver han reddet, og i stedet sendt til Spiralcirklens Tempel, for at lære at bruge sin magi. Briar er intelligent, loyal, stædig, og har et stort hjerte. Men hans fortid og smarte mund giver ham ofte problemer, og han må lære at stole på andre, hvis han skal overleve i templet. 

7. Arcanum Unbounded: Your favorite anthology (collection of short works) 
Jeg læser ikke ret mange antologier, og har derfor svært ved at pege på en favorit. Men det tætteste jeg kommer på en, er nok The Penguin Book of Vampire Stories, redigeret af Alan Ryan. Bogen samler vampyrnoveller og uddrag fra bøger fra 1816 til 1984, og historierne giver et interessant blik på hvordan den litterære vampyr har udviklet sig igennem tiden. 

8. Investiture: Coolest magic system 
Her har jeg svært ved at pege på et. Jeg synes nemlig ikke rigtig jeg har læst nogle bøger, hvor magisystemerne er forklaret nok, til at de skiller sig ud (endnu. Jeg har nemlig store forhåbninger til magisystemet fra Stormlysfortællingerne). Det tætteste jeg kommer er nok magien fra Abhorsen-serien af Garth Nix, hvor Abhorsen bruger klokker til at mane de døde i jorden, og kontrollere den frie magi. 

9. Shadesmar: A book with alternate realms 
Her er det igen Diana Wynne Jones' bøger som dukker op i tankerne. Mange af hendes bøger leger med andre verdener, og det gælder i særlig grad for hendes Chrestomanci-serie. I første bind, Christopher Chants ni liv, finder Christopher ud af, at han kan rejse til andre verdener om natten. Christopher er nemlig født med ni liv, og derfor udset til at blive den næste Chrestomanci, som skal forsøge at holde de forskellige verdener adskilt, og afholde skruppelløse magikere fra at plyndre de andre verdener. Men det er ikke alle, der er lige begejstrede for Chrestomanci, og Christopher får hurtigt fjender. Fjender, som er tættere på ham, end han troede. 

10. Who do you tag?
Jeg tagger alle der elsker Brandon Sandersons bøger, og som har lyst til at lave tagget. 

2 kommentarer:

Anita Reads sagde ...

Det var sjovt at se dine svar til spørgsmålene. Der er mange af de bøger du snakker om som jeg ikke har læst før. Jeg håber at starte på Diana Wynne Jones på et tidspunkt, hun virker til at skrive nogle ret interessante bøger.

Kirsten Bloch sagde ...

@Anita Reads. I lige måde. Jeg kan anbefale Diana Wynne Jones' bøger, især hvis du kan lide britisk fantasy med masser af humor.