lørdag den 31. maj 2025

Læsestatus for maj

Med juni lige om hjørnet, er det blevet tid til at tage afsked med maj. En måned, som bød på lidt af det hele vejrmæssigt, med både varme solskinsdage, kolde og blæsende regnvejrsdage og endda nattefrost. 
Arbejdsmæssigt bød maj på en ny afdelingsleder, festivalarbejde i lange baner, ekstravagter og møder. 
På hjemmefronten gik maj med havearbejde og praktiske husprojekter, mens det sociale blev dækket ind med en biograftur med min faste filmmakker for at se Thunderbolts*, og et hyggeligt frokostbesøg fra mine forældre. 
Desværre blev det også til hele to tandlægebesøg grundet tandpine, og nu venter jeg bare på, at få sat den færdige krone på i starten af juni. 
Læsemæssigt var maj den bedste måned i lang tid. Ikke nok med, at jeg fik læst flere bøger, end jeg har gjort siden december, jeg kom også videre med både læseudfordringer og læsemål, da jeg både fik læst en del bøger fra min engelske TBR, afsluttet en serie og læst månedens serie fra seriekrukken, Pure Dead af Debi Gliori. Til gengæld fik jeg ikke læst et eneste anmeldereksemplar. I maj deltog jeg The Final Book Support Group Readathon, hvilket desværre ikke var den store succes, da jeg kun fik færdiglæst en enkelt bog i løbet af ugen. 
Men lad os bare kaste os ud i det. 

Som nævnt fik jeg kun færdiglæst en enkelt bog under The Final Book Support Group Readathon. 
Bogen var:


Derudover fik jeg læst 6 andre bøger, der alle var på engelsk, hvoraf en var erindringer og 2 var genlæsninger. 
Bøgerne var:

Shaun Bythell: The Diary of a Bookseller (Diary of a Bookseller 1)
Serien er påbegyndt og opgivet.  

Debi Gliori:
Serien er slut. 

Sidst, men ikke mindst, fik jeg læst 6 tegneserier i maj, der alle var genlæsninger. 
Tegneserierne var:

Franquin:
Viggo slår sig løs (Vakse Viggo 15)
Alle tiders Viggo (Vakse Viggo 16)
Go'nat, Viggo (Vakse Viggo 17)
Hvem klokker klokkeren for? (Vakse Viggo 18)

Delaf: Viggo vender tilbage (Vakse Viggo 22)

Morris og Goscinny: Psykopater på slap line (Et Lucky Luke pletskud)

I alt fik jeg læst 7 bøger og 6 tegneserier. Af dem var 8 genlæsninger, 1 erindringsbog og 7 på engelsk. Jeg fik færdiglæst en serie, og påbegyndt og DNF'et en anden. 
I juni håber jeg at få læst så mange anmeldereksemplarer, som overhovedet muligt. For nu skal jeg altså have stakken ned. Jeg håber også at komme videre med mine læseudfordringer, ligesom jeg gerne vil have læst månedens serie fra seriekrukken, som er Dag 0 af Annemette Gravgaard Larsen. Da jeg kun mangler at få læst en bog, for at være ajour med serien, og den samtidig er forholdsvis kort, burde det være muligt. 
Derudover byder juni på havearbejde og praktiske projekter både inde og ude, tandlægebesøg, og masser af festivalarbejde, inden jeg kan gå på sommerferie i slutningen af måneden. 

fredag den 30. maj 2025

Pure Dead Frozen

Pure Dead Frozen er 6. og sidste bind af fantasyserien Pure Dead, skrevet af Debi Gliori. 

Familien Strega-Borgia afventer i spænding ankomsten af deres nyeste familiemedlem. Ikke alle er dog lige begejstrede for udsigten til en ny baby i huset, og især Damp er skeptisk. 
Samtidig trækker mørke skyer sig sammen over familien. S'tan er desperat efter at få fat i chronostenen, og få tøet Hades op igen. Don Lucifer er besat af at få hævn over sin bror, og dæmonen Isagoth har sine egne planer for familien. 
Det hele kulminerer, da baby Strega-Borgia bliver født, og det er op til Titus, Pandora, Damp og familiens tjenende ånder og væsner at redde ikke bare deres familie, men også resten af kosmos. 
Men kan en enkelt familie virkelig tage kampen op mod den onde selv - og vinde? 

Det er altid vemodigt at læse sidste bind i en elsket serie, og Pure Dead Frozen var ingen undtagelse. 
Sproget er letlæst og flydende, beskrivelserne billedskabende og livagtige, og forfatteren formår i den grad at fremmane stemninger, så man som læser lever sig helt ind i personerne og deres strabadser. De skæve illustrationer, der indleder hvert kapitel, er med til at gøre handling og univers levende, og den varme humor og forfatterens mange ordspil gør, at bogen, trods temmelig mørke temaer, aldrig bliver for dyster. 
Universet udvider sig med nye former for magi, væsener og steder, når fortid og nutid blandes sammen, og dæmonisk ondskab vokser sig stærkere. 
Handlingen er godt skruet sammen, og forfatteren formår at få bundet alle tråde fra de foregående bind sammen, til et brag af en slutning. Der er spænding, action og magi for alle pengene, og historien er fyldt med talende dyr, mytiske væsener, jalousi, forræderi, ondskab, dæmoner, eventyr, søskendejalousi, mordforsøg, død, sorg, familie, mad, mafiosoer, skiftinger, forfædre, bryllupsplaner, og rejser i tid og sted, godt krydret med kærlighed, kidnapning og katastrofer. 
Personerne er levende, nuancerede og menneskelige, og igen er det de tre søskende Titus, Pandora og Damp, der er i front. Titus er teenager med stort T, og mest optaget af mad, men også modig når det virkelig gælder. Pandora er mere stille og følsom, men ikke bleg for at tage kampen op. Og Damp er optaget af at bruge sine magiske kræfter, selvom resultatet ikke altid er, som hun havde håbet. Mens Mrs. McLachlan, Latch og Minty gør deres bedste for at holde sammen på familien, trods de farer, der truer både inde- og udefra, har Ffup travlt med både bryllupsplaner og sin nye graviditet, og talende dyr og mytiske væsener bidrager til det generelle kaos på slottet. Og så er der skurkene. S'tan har mistet en del af sine kræfter, og er besat af sit reality-madprogram, mens Hades fryser til. Han er besat af at finde chronostenen og genvinde sine kræfter, før både himmel og helvede opdager, at han er sat ud af spillet. Don Lucifer er besat af at ødelægge sin bror, og har planer om at dræbe hele familien. Og Isagoth forsøger desperat at finde chronostenen, før S'tan mister tålmodigheden med ham. 
Pure Dead Frozen var en virkelig god afslutning på en serie, som jeg i den grad har nydt. Det er længe siden, jeg har binget en hel serie, og jeg havde næsten glemt, hvor meget jeg nyder oplevelsen. Selvom jeg kommer til at savne familien Strega-Borgia, så sluttede serien et godt sted, og fans af serien vil bestemt ikke blive skuffede over sidste bind. Er man til britisk humor, elskelige personer, gakkede plottwists, og vild med Familien Addams og Mary Poppins, så kan serien her kun anbefales. 

Book Haul #5

Maj lakker mod enden, og det betyder, at det er blevet tid til at vise månedens Book Haul frem. En måned, der bød på både helt nye udgivelser og særudgaver, foruden det løse. 
Da stakken er forholdsvis lille denne gang, bliver det et kort indlæg. 
Og lad os så bare komme i gang. 

Fra The Broken Binding modtog jeg 3 bøger i maj. Af dem var 2 forudbestillinger og 1 den månedlige abonnementsbog. Alle har de sprayed edges, endpaper art og folie under smudsomslaget, og derudover er de 2 af dem signeret af forfatteren. 
Bøgerne er:

Joe Abercrombie: The Devils (The Devils 1)

Raymond E. Feist: The Magician (The Riftwar Saga 1)

Stephen Aryan: The Sorrow of the Sea (The Nightingale and the Falcon 3)

Hos Saxo købte jeg 4 nye bøger i månedens løb, hvoraf 2 var spritnye udgivelser. 
Bøgerne er:

Sebastien de Castell: The Malevolent Eight (The Malevolent Seven 2)

Anne Margrethe Dahl: Døden på scenen og livet i graven

Kenneth Bøgh Andersen: Gudernes land (Valhalla 1)

Anna James: Den sidste bogvandrer (Den magiske boghandel 6)

I alt flyttede 7 bøger ind i perioden 4.-30. maj. Af dem var 3 særudgaver, 3 forudbestillinger, 2 signeret og 4 helt nye udgivelser. 4 var på engelsk. 
I juni har jeg ikke planer om de helt store bogkøb. Jeg regner dog med, at der dukker et par flere forudbestillinger fra The Broken Binding op, og så har jeg et par enkelte bestillinger på vej, så der bliver også en Book Haul at vise frem i juni. 

torsdag den 29. maj 2025

Deep Water

Deep Water er 5. bind af fantasyserien Pure Dead, skrevet af Debi Gliori. 

Der er gået et stykke tid siden Mrs. McLachlan forsvandt, og familien Strega-Borgia savner hende umådeligt. Ingen savner hende dog mere end børnene Titus, Pandora og Damp, og de nærer alle et desperat håb om, at deres barnepige vender tilbage. 
Midt i sorgen bliver familien ramt af endnu et slag. Marie Bain, familiens uduelige og hævngerrige kokkepige, melder Luciano til politiet for adskillige mord, og han bliver prompte arresteret. 
Mens børnenes mor falder fra hinanden i forsøget på at få Luciano løsladt og pleje sin graviditet, får Damp en ny flyvende ven, og slottet to nye beboere: Titus' bandmedlem Rand, som også er søn af Lucianos advokat, og Minty, den nye, midlertidige, barnepige. 
Det er dog kun begyndelsen på de prøvelser, familien står over for. Kan Titus, Pandora og Damp redde deres familie og barnepige før det er for sent? Og hvem står bag de mange ulykker?

Jeg er stadig helt pjattet med den her serie, og med Deep Water bliver der skruet op for såvel katastrofer som følelser. 
Sproget er, som i de forrige bind, letlæst og flydende, med billedskabende beskrivelser, velfungerede dialoger og masser af humor. Forfatteren forstår at lege med sproget, og jeg elsker de mange ordspil, der er blevet flettet ind. Selvom stemningen er mørkere i dette bind, så gør den varme humor, at man som læser ikke kan lade være med at grine sig igennem selv de mest dystre scener, og de skæve illustrationer er med til at gøre såvel omgivelser som personer levende. 
Handlingen er godt skruet sammen, med masser af twists og gakkede plotdrejninger, der gør det umuligt at forudse, hvad der vil ske. Historien er spændende, og fyldt med magi, mytiske væsener, forræderi, hævn, grådighed, mysterier, talende dyr, sleske advokater, sorg, savn, kærlighed, dæmoner, mafiosoer, ondskab og familie. 
Personerne er levende og nuancerede, og umulige ikke at elske. Titus er i den grad blevet teenager, og har dannet et band. Han forsøger at være stærk for både sine søskende og sin mor, men veksler mellem modenhed og usikkerhed. Pandora nærmer sig også teenageårene, og er blevet mere alvorlig siden Mrs. McLachlan forsvandt. Hun har kastet sig over fotografering og computere, og er desperat efter at få sin barnepige tilbage. Af bipersonerne får især Damp mere scenetid i dette bind. Damp savner Mrs. McLachlan forfærdeligt, og forsøger at bruge sine voksende magiske kræfter til at bringe hende tilbage. Et møde med en flagermus sætter jagten på nye evner i gang. Også den forsmåede og hævngerrige kokkepige Marie Bain får mere scenetid i dette bind, da hun beskylder Luciano for mord. Og hendes motiv: Harme over, at familien ikke bryder sig om hendes mad, som hun selv mener er uovertruffen. Derudover vender både S'tan og Don Lucifer tilbage, med masser af onde planer, ligesom den nye barnepige Minty, Titus' bandmedlem Rand, og hans sleske advokatfar gør deres entre. Familiens uhyrer og talende dyr dukker selvfølgelig også op, mens butleren Latch forsøger at holde sammen på familien, og Baci og Luciano går i spåner. Og Mrs. McLachlan? Det må man læse bogen for at finde ud af. 
Deep Water var et både varmt og dystert gensyn med et univers og et persongalleri som jeg holder rigtig meget af. Er man, som jeg, fan af serien, vil man bestemt ikke blive skuffet, og jeg glæder mig allerede til at kaste mig over næste (og sidste) bind i serien. 

torsdag den 22. maj 2025

Deep Trouble

Deep Trouble er 4. bind af fantasyserien Pure Dead, skrevet af Debi Gliori. 

Efter en kaotisk ferie, glæder familien Strega-Borgia sig til at komme hjem. Desværre går hjemkomsten ikke efter planen, da butleren Latch ikke møder dem i lufthavnen som aftalt. Svaret på hvorfor får de, da de endelig ankommer til slottet. Butleren er kollapset på trappen, og da han vågner, har han mistet hukommelsen. 
Mens Latch opholder sig på hospitalet, ansætter Luciano en midlertidig butler, Alexander, til trods for, at han ikke har nogen erfaring med jobbet. Mens Pandora oplever sit første crush, familiens væsener planlægger en omlægning af voldgraven, og Titus har kastet sig over et mysterium på internettet, er det op til Mrs. McLachlan at løse mysteriet om, hvad der skete med Latch, før det er for sent. 
Og imens samler onde kræfter sig om slottet. 

Deep Trouble er det nok mørkeste bind i serien indtil videre, til trods for humoren, der heldigvis stadig er tilstede. 
Sproget er letlæst og flydende, beskrivelserne livagtige og billedskabende, og dialogerne rappe og velfungerende. Ordspil og forfatterens varme humor er stadig rigt tilstede, men der er en alvorligere undertone, der gør det hele lidt mere dystert. Illustrationerne der starter hvert kapitel er blevet større, og står nu lodrette ved siden af teksten i stedet for ovenfor, men er stadig med til at gøre historie og omgivelser levende. 
Handlingen er godt skruet sammen, med et plot, der overrasker gang på gang, og bogen er ikke til at slippe. Historien er spændende, og fyldt med magi, action, mytiske væsener, talende dyr, bryllupsplanlægning, graviditetshumør, dæmoner, ondskab, mordforsøg, uetiske forsøg, dyremishandling, familie, forelskelse, dobbeltspil og hekse. Og så slutter den med en cliffhanger, der gør det umuligt ikke straks at kaste sig over næste bind. 
Personerne er levende, menneskelige og nuancerede, og jeg holder meget af søskendedynamikken mellem Titus og Pandora. Titus er blevet teenager med stort T, til frustration for især sin far, mens Pandora oplever sit første crush - til lige så stor frustration for sin far og Titus. Men til trods for deres skænderier, står de sammen, når det virkelig gælder. Af bipersonerne er Mrs. McLachlan stadig min klare favorit. Hun er modig, snusfornuftig og hemmelighedsfuld, har et stort hjerte, og vil gøre alt, for at beskytte "sine" børn. Men også krokodillen Tock, edderkoppen Tarantella og baby-Damp er svære at stå for. Og så er der butlerafløseren Alexander, som måske/måske ikke har rent mel i posen og dæmonen Isagoth, som er desperat efter at finde Chronostenen, før han ender som sin forgænger. 
Alt i alt var Deep Trouble en rigtig god læseoplevelse, og jeg nød gensynet med familien Strega-Borgia og deres barnepige, på trods af, eller måske på grund af, den lidt mørkere tone, bogen her havde. Var man vild med de forrige bind, vil man bestemt ikke blive skuffet, og jeg kan kun anbefale serien til alle med smag for britisk humor, absurde situationer og elskelige personer. 

mandag den 19. maj 2025

The Final Book Support Group Readathon #4

Så er det i dag, næste runde af The Final Support Group Readathon går i gang, og selvom jeg ikke har haft meget succes de tidligere gange, jeg har deltaget, er jeg klar til at gøre forsøget igen. 
The Final Support Group Readathon er skabt af BookTuberen Steph Loves, og går i al sin enkelhed ud på at afslutte serier. Readathonet foregår cirka hver anden måned, og længden varierer fra gang til gang.
Denne gang varer readathonet en uge, fra mandag 19. maj til og med søndag 25. maj.
Til readathonet hører en bingoplade med forskellige prompts (se ovenfor), man kan lade sig inspirere af, men det er ikke noget krav, at man gennemfører dem. Det er da også begrænset, hvor mange af dem jeg har planer om at udføre, men Final Book og Continuation Station satser jeg i hvert fald på at gennemføre.

På Steph Loves kanal kan du høre mere om readathonet, regler og prompts. Se med lige her: 

Min TBR er denne gang fokuseret på 3 serier, jeg håber at få enten afsluttet eller i hvert fald læst videre i. Da der er 6 bøger i stakken, regner jeg ikke med at  nå igennem dem alle sammen, men lidt har også ret. 
(Reklame - indeholder anmeldereksemplarer)

Min TBR ser sådan her ud:

Merlin P. Mann: Mørket under dæk (Rane og det magiske museum 3). Anmeldereksemplar fra Politikens Forlag. 187 sider.

Sidsel Katrine Slej:
Ísliljas fortælling (Asgårds døtre 3) Anmeldereksemplar fra forfatteren og forlaget Tellerup. 356 sider. 
Njálas fortælling (Asgårds døtre 4). 322 sider. 

Debi Gliori:
Deep Trouble (Pure Dead 4). 303 sider. 
Deep Water (Pure Dead 5). 334 sider. 
Pure Dead Frozen (Pure Dead 6). 311 sider. 

I alt er stakken på 1813 sider, hvilket er til den ambitiøse side for en almindelig arbejdsuge. Jeg forventer da heller ikke, at få læst dem alle sammen, men håber på at komme videre med serierne, og få afsluttet i hvert fald en af dem. 
Jeg vil forsøge at opdatere min fremgang løbende på Instagram med hashtagget #thefinalbooksupportgroup.

søndag den 18. maj 2025

Pure Dead Brilliant

Pure Dead Brilliant er 3. bind af fantasyserien Pure Dead, skrevet af Debi Gliori.

Der er kun en uge til Titus fylder 13 år, og arver sin farfars formue, og alt er ikke godt på StregaSchloss. Pandora og Titus skændes, Damp lufter sine nye magiske evner, og Baci har inviteret hele sin årgang på hekseskolen til at bo på slottet i en uge, til stor frustration for hendes mand. 
Med et slot fuldt af hekseelever, en uduelig kokkepige, en babydrage og en baby med vågnende magiske kræfter, har familiens barnepige, Mrs. McLachlan, nok at gøre med at holde sammen på det hele. Og det bliver bestemt ikke bedre af, at en af de besøgende hekse ikke har rent mel i posen. 

Jeg er simpelthen vild med den her serie, og i Pure Dead Brilliant bliver der i den grad skruet op for katastroferne.
Sproget er letlæst og flydende, dialogerne sjove og velfungerende, og forfatteren formår i den grad at lege med sproget, og gøre såvel personer som omgivelser levende. Blandet med ordspil og britisk humor, og med sjove små illustrationer som indledning til hvert kapitel, gør det læsningen til en fornøjelse. 
Universet udvider sig endnu en gang i dette bind, hvor både dæmoner og et mystisk bibliotek holder deres indtog. 
Handlingen er godt skruet sammen, med et plot, der ikke sådan lige er til at holde styr på, men som fungerer virkelig godt. Historien er spændende, og fyldt med magi, dæmoner, forræderi, jalousi, grådighed, tidsrejser, en ildevarslende computervirus, familie, mytiske væsener, talende dyr, ondskab, mafiosoer, et magisk bibliotek, og masser af hekse. 
Personerne er levende og elskelige, og især søskendeforholdet mellem Titus og Pandora er virkelig godt beskrevet. Titus kan ikke lade være med at blære sig lidt over sin kommende arv, men er samtidig såret over, at Pandora opfører sig fjernt over for ham. Da hans computer også begynder at opføre sig underligt, begynder han at få onde anelser. Og det gør det ikke bedre, at hans hjem er fyldt med fremmede hekse. Pandora kan ikke lade være med at jaloux over, at Titus snart får hele farfarens formue, og føler sig ensom. Da hun "låner" sin barnepiges vækkeur, giver hendes nysgerrighed og impulsivitet hende en del problemer på halsen. Pandora og Titus indser, at de er nødt til at arbejde sammen, for at redde familien. Af bipersonerne holdt jeg især af Mrs. McLachlan, den hårdtprøvede barnepige, som forsøger at undslippe sin magiske fortid, men konstant bliver konfronteret med den. Men også den talende edderkop Tarantella, dragen Ffup og baby-Damp er svære at stå for. Og så er der dæmonen Astoroth, som er tættere forbundet med Borgia-familien, end nogen har idé om.
Pure Dead Brilliant skruer forfatteren op for både galskab og humor, og resultatet skuffer bestemt ikke. Kunne man lide de første bind i serien, bliver man bestemt ikke skuffet over fortsættelsen her, og er man fan af Mary Poppins, Familien Addams, og britiske fantasyforfattere som Eva Ibbotson og Diana Wynne Jones, må man ikke gå glip af serien her. Jeg glæder mig allerede til næste bind. 

lørdag den 17. maj 2025

Pure Dead Wicked

Pure Dead Wicked er 2. bind af fantasyserien Pure Dead, skrevet af Debi Gliori. 

Da taget på StregaSchloss begynder at falde ned, har familien Strega-Borgia ikke andet valg, end at flytte på hotel, indtil det er blevet repareret. 
Men at flytte ind på et hotel med børn, barnepige, butler og mytiske væsner er ikke nogen let opgave, og med Titus' eksperimenter, en hotelejer med et godt øje til Luciano og en forkærlighed for at gå klædt i døde dyr, dårlig mad og vin, og en stadig voksende regning, kan familien ikke vente, til de kan flytte hjem igen. 
Hvis, altså, slottet stadig står, for bag familiens ryg smedes der onde rænker...

Familien Strega-Borgia vender tilbage med masser af katastrofer til følge i denne fortsættelse på serien. 
Sproget er letlæst, flydende og fyldt med ordspil og britisk humor. Beskrivelserne er livagtige og billedskabende, og sammen med de små illustrationer, der indleder hvert kapitel, er de med til at gøre såvel personer som omgivelser levende.  
Universet udvider sig i dette bind, hvor videnskaben får en større rolle, og blandingen af talende dyr, mytiske væsner, magi og computerteknologi fungerer virkelig godt. 
Handlingen er godt skruet sammen, med masser af twists undervejs, og et plot, der er til den gakkede side. Historien er spændende, og fyldt med magi, tagrenovation, familie, mytiske væsner, skumle intriger, jalousi, grådighed, mordforsøg, utroskab og kloner. 
Personerne er levende og menneskelige, og jeg holder stadig meget af Titus og Pandora, hvis søskendeforhold er rigtig godt beskrevet. De to er meget forskellige, men står alligevel sammen i tykt og tyndt. Titus er vild med computere, teknologi og videnskabelige forsøg, mens Pandora elsker dyr af alle slags. Af bipersonerne holder jeg især af barnepigen Mrs. McLachlan, som er handlekraftig, fornuftig, varm og knusende rolig i kriser, men også krokodillen Tock der har et godt øje til Mrs. Pylum-Haights håndtaske, dragen Ffupp, butleren Latch og den talende edderkop Tarantella hører til blandt mine favoritter. Og hvad angår skurkene, så er der denne gang et større persongalleri med en forbryderisk håndværker, en indladende og ubehagelig hotelejer, og en byggematador og hans kæreste, som hverken er tynget af intelligens eller skrupler. 
Pure Dead Wicked fortsætter stilen fra første bind, og kunne man lide blandingen af humor og gakkede katastrofer i Pure Dead Magic, vil man også elske fortsættelsen. Er man fan af Mary Poppins, Familien Addams og britisk humor á la Eva Ibbotson og Diana Wynne Jones, kan serien her kun anbefales. Jeg glæder mig allerede til at læse videre. 

søndag den 4. maj 2025

Pure Dead Magic

Pure Dead Magic er 1. bind af fantasyserien Pure Dead, skrevet af Debi Gliori. 

Titus og Pandoras far har forladt familien, efter et skænderi. Deres mor forsøger desperat at holde sammen på sig selv og børnene, samtidig med at hun forsøger at forbedre sin magi. Men hun kan ikke klare det alene, og søger derfor en barnepige. Men at finde en barnepige, der både kan tage sig af Titus, Pandora og baby Damp, lave pomfritter og holde hovedet koldt, konfronteret med de mytiske væsener i kælderen og bedstemor i fryseren, er ikke let.
Heldigvis dukker Mrs. McLachlan op, og hun får snart styr på både børn og hus. Men da en serie af magiske uheld sender Damp ud på internettet, er gode råd dyre. Og det bliver ikke bedre, da mafiaen dukker op...

Det er efterhånden en del år siden, jeg første gang læste den danske oversættelse af bogen her, og jeg havde da også glemt det meste af plottet. Til gengæld var stemningen og humoren præcis som jeg huskede den, og jeg nød gensynet med familien og deres fantastiske slot. 
Sproget er letlæst og flydende, med livagtige og billedskabende beskrivelser, og velfungerende dialoger. Forfatteren leger med ordene, hvilket kommer til udtryk både i vendinger og navne, og hele bogen er gennemsyret af britisk humor. 
Universet ligner på mange områder vores, men er også befolket af magiske væsener, talende dyr, og hekse, tilføjet en god portion magi og computerteknologi. Hvert kapitel indledes med en lille illustration, hvilket er med til at gøre såvel univers som handling levende. 
Handlingen er godt skruet sammen, men man skal ikke tænke alt for meget over logikken i plottet, da den som i mange britiske børnebøger til tider stikker af fra læseren. Historien er spændende, og fyldt med humor, magi, magiske væsener, hekse, computerspil, mafiosoer, talende dyr, søskendekærlighed, kidnapning, grådighed og en barnepige helt for sig. 
Personerne er levende og menneskelige, med både fejl og gode sider, og jeg elsker den måde Titus og Pandoras søskendeforhold kommer til udtryk. Præget af indre rivalisering og skænderi, står de alligevel sammen når ydre fjender nærmer sig - hvad enten det er en ny barnepige, forsvundne lillesøstre, magiske uheld eller lejemordere. Titus er ældst og den eneste dreng i huset. Han er intelligent og vild med computerspil, men ikke helt så vidende, som han fremstiller sig selv. Han savner sin far, men er også vred over den måde, han forsvandt på, og selvom han elsker sine lillesøstre, synes han også, de kan være virkelig irriterende. Pandora er glad for dyr af alle slags, men har en tendens til at være lidt for impulsiv, hvilket giver hende en del problemer. Og det bliver ikke bedre, når hun blander magi ind i det. Og så er der barnepigen, Mrs. McLachlan, som er handlekraftig, viljefast, varm og hjælpsom, og som er fast besluttet på at lægge sin magiske fortid bag sig, hvilket dog ikke er helt let i en kaotisk husstand som familien Strega-Borgias. Af andre bipersoner kan nævnes butleren Latch, som er glad for sit job og familien, men mindre glad for sin uniformskilt; Signora Strega-Borgia, der forsøger at balancere mellem at være der for sine børn og udvikle sin magi; og Don Luciano, der har morderiske planer, og er gennemført ond. 
Pure Dead Magic er en sjov og spændende børnebog, der bestemt ikke tager sig selv for alvorligt, og giver mindelser om både Mary Poppins og Familien Addams. Er man til britisk humor, elskelige personer og et plot, der ikke tager sig selv for alvorligt, er bogen absolut værd at læse. Jeg glæder mig allerede til at læse næste bind.  

lørdag den 3. maj 2025

Book Haul #4

På en stille majlørdag med weekendtræthed, udsigt til regn, og ønsket om at udskyde støvsugningen bare lidt længere, benytter jeg lejligheden til at vise aprils Book Haul frem. 
Stakken af nyanskaffelser er både mindre i størrelse og mere blandet end i marts, men der blev da plads til et par impulskøb alligevel. 
Med lad os bare komme i gang. Jeg starter med bøgerne, og slutter med Funko Pops og de andre boglige goodies . 

Fra The Broken Binding modtog jeg en forudbestilling helt tilbage fra februar. Bogen har både sprayed edges, foliemønster under smudomslaget, farvelagt kort inden i omslaget og så er den signeret af forfatteren.
Bogen er:

Taran Matharu: The Tainted Khan (The Soulbound Saga 2)

Min kollega udgav i april den fagbog, han har skrevet på i flere år, og den måtte jeg selvfølgelig have fingre i. Og da jeg deler kontor med ham, fik jeg samtidig en personlig hilsen i den. 
Bogen er:  

Jacob Holm Krogsøe: Fra det første blod til den sidste actionhelt

Det blev også, ad et par omgange, til et par impulskøb i Føtex. 2 styk fik jeg købt, og de er:

Jenny Colgan: Strikkeklubben

Johanne Bille: Sommer i Boghandel Blåregn (Boghandel Blåregn 1)

Jeg købte også en enkelt bog brugt hos Saxo, nemlig:

Anna James: Biblioteket i træhulen (Den magiske boghandel 5)

Derudover blev det til 4 bøger hos Saxo, hvoraf den ene var en forudbestilling. 
Bøgerne er:

Julie Kagawa: Firebred (Storm Dragons 2)

John Lenahan:
Shadowmagic (Shadowmagic 1)
Prince of Hazel and Oak (Shadowmagic 2)
The Sons of Macha (Shadowmagic 3)

Det blev også til en lille stak hos Fantask. 2 tegneserier/graphic novels og 3 manga blev det til, og de er:

Morris og Goscinny: Psykopater på slap line (Et Lucky Luke pletskud)

Tom Taylor, Lucas Meyer og Adriano Lucas: The Dark-Winged Queen (Titans vol. 2)

Shienbishop, Gonbe Shinkawa og Kiichi Taga:
The Wolf Never Sleeps vol. 1
The Wolf Never Sleeps vol. 2
The Wolf Never Sleeps vol. 3

Og så kommer vi til de boglige goodies. 
Fra Book in a Box købte jeg 4 Narnia-inspirerede bogstøtter, som jeg glæder mig til at tage i brug. 

Jeg købte dette flotte print fra Dual Wield Studio. Det er lavet af E. Alba, og forestiller Alanna fra Løvindens sang af Tamora Pierce. 

Sidst, men ikke mindst, købte jeg 2 Funko Pops hos Amazon i marts. 
De er:

Tigger (Disney Winnie the Pooh 1517)

Rabbit (Disney Winnie the Pooh 1515)

I alt flyttede 9 bøger, 2 tegneserier/graphic novels, 3 manga, 4 bogstøtter, et print og 2 Funko Pops ind i perioden 30. marts til 3. maj. Af dem var 2 forudbestillinger, 1 særudgave, 4 nyudgivelser, 1 fagbog og 1 brugt. 9 var på engelsk. 
I maj har jeg ikke planer om de store bogkøb. Til gengæld regner jeg med, at modtage en hel del forudbestillinger fra The Broken Binding, som skulle blive sendt ud i månedens løb. Hvor stor stakken af boglige nyanskaffelser ender med at blive for maj, vil vise sig. 

torsdag den 1. maj 2025

Læsestatus for april

Så er det igen blevet tid til at gøre status over den forgangne måned. Denne gang er det april, der står for skud, og selvom jeg ikke fik fuldført alle mine planer, så nåede jeg jeg alligevel en hel del. 
Først og fremmest blev april måneden, hvor jeg endelig kunne raskmelde mig, og jeg er nu tilbage på arbejdet på fuld kraft. Heldigvis for det, for april har været travl på Fantasyfestivalfronten, hvor blandt meget andet programplanlægning, hjemmesideoplæring, SoMe og udkast til standplan har fyldt. Derudover har april budt på møder, udlånsvagter og sidste etape af min tilbagevenden. 
Privat har april budt på en kort påskeferie, havearbejde, og småprojekter indenfor, foruden gåture i solskinnet. I takt med, at jeg har fået mere og mere overskud, har jeg også mærket lysten til at kaste mig over nye projekter, og det er virkelig rart endelig at kunne overkomme det igen. 
På læsefronten var april en virkelig god måned, på trods af, at jeg ikke fik læst et eneste anmeldereksemplar, afsluttet serier eller fik læst videre i månedens serie, Sprækken fra Luscuro af Julie Midtgaard. Til gengæld fik jeg læst en enkelt bog på engelsk, og er tættere på mit læsemål med at få læst 12 bøger fra min engelske TBR. Jeg endte med ikke at deltage i Dewey's 24 Hour Readathon af frygt for at sabotere den gode rytme min læsning var inde i, og i stedet har jeg brugt måneden på at lystlæse, hvilket har givet pote, da april endte som årets bedste læsemåned indtil nu. 
Og så er det vist ved at være tid, til at se på, hvad jeg fik læst i april. 

Jeg fik læst 4 bøger fra mine reoler i april, hvoraf 2 var nyanskaffelser (spoiler for det kommende Book Haul-indlæg). 
Bøgerne var: 

Shirley Jackson:
Lotteriet og andre noveller
Livet blandt de vilde

Fantasy Stories

Jacob Holm Krogsøe: Fra det første blod til den sidste actionhelt

Jeg fik også genlæst en enkelt bog i april, nemlig: 

Flemming Jensen: Vejledning i sælfangst


Sidst, men bestemt ikke mindst, fik jeg læst en større stak tegneserier, hvoraf de fleste var genlæsninger. 19 styk blev det til, og de er:

Goscinny og Uderzo:
Asterix som gladiator (Asterix 4)
Asterix i trøjen (Asterix 6)
Skolestart i Gallien (Asterix 32)

Franquin:
Viggo kobler fra (Vakse Viggo 2)
Mesterkokken Viggo (Vakse Viggo 3)
Det var kattens, Viggo (Vakse Viggo 4)
Viggo - en kæmpekatastrofe (Vakse Viggo 5)
Viggo charmetrold (Vakse Viggo 6)
Alle er ude efter Viggo (Vakse Viggo 7)
Øretæveindbydende Viggo (Vakse Viggo 8)
Go'e gamle Viggo (Vakse Viggo 9)
Viggo kontra Kvik (Vakse Viggo 10)
Opfinderen Viggo (Vakse Viggo 11)
Højt at flyve, Viggo (Vakse Viggo 12)
Balladen om Viggo (Vakse Viggo 13)
Viggo eller og kaos (Vakse Viggo 14)

Berck og Cauvin: Gorillaer og galninge (Sammy 29)

Ers og Dugomier: Ritualer (Hell School 1)

Goscinny og Morris: De sorte bjerge (Lucky Luke)

I alt fik jeg læst 5 bøger og 19 tegneserier. Af dem var 1 fagbog, 1 novellesamling, 1 antologi og 2 autofiktive romaner. 1 var på engelsk, og 18 var genlæsninger.  
I maj vil jeg gerne længere ned i stakken af anmeldereksemplarer, få færdiglæst nogle af de bøger, jeg er i gang med, og komme videre med mine læsemål. Maj måneds valg fra seriekrukken er Pure Dead Magic af Debi Gliori. Det er efterhånden længe siden, jeg læste de tre første bøger, så jeg tænker, det nok bliver nødvendigt at genstarte serien, hvilket heldigvis ikke er helt uoverskueligt, da bøgerne er forholdsvis korte. Jeg har også løse planer om at deltage i næste runde af Final Book Support Group Readathon i slutningen af måneden, hvis læselyst og -overskud er til det. 
Derudover byder maj på en biograftur med min faste filmmakker, havearbejde, forskellige praktiske husprojekter, og masser af festivalarbejde.