fredag den 24. maj 2019

Duftapoteket - Der er en hemmelighed i luften

Duftapoteket - Der er en hemmelighed i luften er 1. bind af fantasyserien Duftapoteket, skrevet af Anna Ruhe.

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget Straarup og Co

Luzies far har fået nyt arbejde, og derfor er hun og hendes familie flyttet fra Berlin til et ældgammelt hus i en lille by tæt på den hollandske grænse. Luzies mor er restauratør, og vildt begejstret for det faldefærdige gamle hus. Det er Luzie derimod ikke. Og det gør det ikke bedre, da hun finder ud af, at der går rygter i byen om, at deres nye hus er en gyservilla.
Huset lugter underligt, og i væksthuset i haven huserer en gammel gartner, som bestemt ikke bryder sig om børn - eller selskab. Og så er der husets tidligere ejer, en forvirret ældre dame, som bor i tjenestefløjen.
Af ren og skær kedsomhed beslutter Luzie sig for at udforske sit nye hjem sammen med sin lillebror Benno. Det ældgamle hus viser sig at gemme på flere hemmeligheder, og sammen med nabodrengen Mats forsøger Luzie og Benno at løse husets mysterier. Men husets hemmelighed viser sig at være meget større, end de på nogen måde kunne forestille sig - og langt farligere.

Jeg havde ikke hørt om bogen, før forlaget spurgte, om jeg havde lyst til at anmelde den, og jeg er virkelig glad for, at jeg sagde ja. Bogen var nemlig helt utrolig eventyrlig og charmerende, og jeg var vild med den.
Sproget er letlæst og flydende, med utroligt sanselige og livagtige beskrivelser, som hjælpes godt på vej af de smukke og charmerende illustrationer, som bogen er fyldt med. Dufte spiller en stor rolle i handlingen, og både disse, huset og væksthuset beskrives så levende, at man næsten kan dufte dem selv, se de hemmelige rum dækket af støv, og mærke fugten og lugten af jord i væksthuset. Derudover er der også en god portion humor i bogen, uden at det tager overhånd undervejs.
Handlingen er godt skruet sammen, og plottet er både overraskende og originalt. Jeg er ikke før stødt på fantasy, hvor dufte er det magiske element, men det fungerer rigtig godt. Historien er spændende og umulig at slippe, og fyldt med dufte, magi, venskab, hemmeligheder, et mystisk hus, planter, mystiske personer og familie, og så er der masser af fare og action. Bogen mindede mig en smule om Knud Holtens serie Alex på eventyr, med dens blanding af et hemmelighedsfuldt hus og opdagelsesrejser, og har en del af den samme charme og eventyrlighed, på trods af de forskellige genrer og, til dels, målgrupper. Og det skal ses som en kompliment, for Alex på eventyr er en af mine yndlingsserier.
Personerne er levende, menneskelige og elskelige, og jeg kom hurtigt til at holde utroligt meget af dem. Hovedpersonen Luzie er 13 år, og bestemt ikke begejstret for at flytte fra storbyen til en lille by "in the middle of nowhere". Hun savner sin veninde, og er frustreret over, at hendes mor er gået i selvsving over det faldefærdige hus, og faren ikke rigtig er til stede. Luzies kedsomhed slår over i nysgerrighed, og samtidig begynder der langsomt at vokse et venskab frem mellem hende og den jævnaldrende dreng Mats, som bor lige ved siden af huset. Luzie er god til at passe på og inddrage sin lillebror, og selvom jeg måske ikke altid syntes det var lige troværdigt, at en teenager var så lidt irriteret på sin 5-årige lillebror, så kunne jeg godt lide de to søskendes forhold til hinanden. Af bipersonerne var jeg især vild med nabodrengen Mats, som måske/måske ikke har bagtanker med besøget i Villa Evie, og den gamle forvirrede dame Hanne, som er den tidligere ejer af huset, og virker lettere dement. Jeg var til gengæld en smule irriteret på Luzies forældre, og den måde, moren går i selvsving over huset, og glemmer sine børn, og faren bare lader hende gøre det. Men ellers var jeg ret vild med bipersonerne - også de ubehagelige af dem.
Bogens omslag er utrolig smukt, og signalerer i den grad magi og eventyr, og de mange smukke illustrationer indeni bogen satte prikken over i'et.
Alt i alt en virkelig original og anderledes fantasyfortælling, som jeg kun kan anbefale. Selvom bogen henvender sig til børn, vil voksne bestemt også kunne nyde den, og jeg tænker, den vil være rigtig god som højtlæsning til de lidt ældre børn. Jeg glæder mig allerede til at læse videre, og kan næsten ikke vente, til næste bog i serien udkommer på dansk.

Se også forfatterens hjemmeside.

Ingen kommentarer: